АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Тра

19

Правила виїзду дитини за кордон в 2018 році

Автор: admin

Наближаються літні канікули, і традиційно багато українців будуть відпочивати з дітьми за рубежем.

Насамперед, нагадуємо всім батькам, що з 1 квітня 2018 року виїзд  дітей будь-якого віку за кордон здійснюється винятково по паспорту громадянина України для виїзду за кордон. Ні проїзний документ дитини (у вигляді книжечки блакитного кольору), ні відомості про дитину, внесені в закордонний паспорт батька старого зразка,  не дають права виїзду дитини за кордон з 1 квітня 2018 року.

Тому, якщо у дитини ще немає паспорта для виїзду за кордон, його потрібно оформити. Біометричний паспорт для виїзду за кордон дитини зовні  нічим не відрізняється від біометричного закордонний паспорту дорослого. Єдина різниця – у терміні дії паспорту. Дітям до 16 років закордонний паспорт видається на 4 роки, старше 16 років – на 10 років, як і дорослим. Крім того, у дітей до 12 років не беруть відбитки пальців, а з 12 років  – можуть це зробити за згодою батьків. Обов’язкова особиста присутність дитини, що є молодшою 12-ти років, також не потрібна, батьки можуть принести світлину розміром 10х15 для внесення до паспорту цифрованого зображення особи.

 

Таким чином, для оформлення закордонного паспорту дитини необхідно подати:

  1. Заява-анкету;
  2. Паспорт громадянина України (якщо дитині виповнилося 14 років);
  3. Свідоцтво про народження дитини (для дітей молодше 14 років);
  4. Світлину розміром 10х15 см (для дітей молодше 12 років).

Якщо дитина проживає з одним з батьків, додатково подаються:

  • Свідоцтво про смерть одного з батьків;
  • Рішення суду про позбавлення батьківських прав;
  • Рішення суду про визнання одного з батьків безвісно зниклим;
  • Рішення суду про визнання одного з батьків недієздатним;
  • Довідка про реєстрацію місця проживання дитини з одним з батьків;
  • Витяг з Державного реєстру актів громадянського стану про внесення відомостей про батька на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (зі слів матері).

 

У випадку якщо дитина подорожує з обома батьками, паспорт для виїзду за кордон – єдиний документ, який потрібно пред’явити на паспортному контролі. Якщо у дитини й у когось із батьків різні прізвища, рекомендується захопити із собою свідоцтво про народження.

 

Інша ситуація, якщо дитина, що не досягла 16-літнього віку,  виїжджає тільки з одним з батьків, або в супроводі третьої особи.

Згідно п. 3 Правил перетину державного кордону громадянами України, виїзд із України громадян, що не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновителів) і в їхньому супроводі або в супроводі уповноваженої ними особи, якій на момент виїзду з України виповнилося 18 років.

Виїзд із України громадян, що не досягли 16-літнього віку,  у супроводі одного з батьків або інших осіб здійснюється:

  • за нотаріально завіреною згодою другого з батьків із вказівкою в ньому держави перебування й відповідного тимчасового проміжку перебування в цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;
  • без нотаріально завіреної згоди другого батька:
    1. якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, і який відсутній у пункті пропуску;
    2. якщо в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, що не досяг 16-річного віку, є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України або відмітка про постановку на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;
    3. у випадку пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:
  • свідоцтво про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  • рішення суду про надання дозволу на виїзд із України громадянинові, що не досяг 16-річного віку, без згоди й супроводу другого з батьків;
  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів громадянського стану, із вказівкою підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитину за кордон у супроводі самотньої матері)
  • виданої органом державної виконавчої служби довідки про наявність заборгованості по сплаті аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Виїзд із України громадян, що не досягли 16-річного віку, у супроводі осіб, уповноважених обома батьками, здійснюється за нотаріально завіреною згодою обох батьків із вказівкою держави перебування й відповідного тимчасового проміжку перебування в цій державі.

 

Виїзд із України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, що не досягли 16-річного віку, здійснюється:

  1. проживаючих (що перебувають) в установах охорони здоров’я, навчальній або іншій дитячій установі, – у випадку пред’явлення нотаріально завіреної згоди керівника цього закладу й у супроводі вповноваженої нею особи;
  2. які влаштовані на виховання й спільне проживання в прийомній сім’ї, – у випадку пред’явлення оригіналу договору про обладнання дитини в приймальню родину або його нотаріально засвідченої копії й у супроводі прийомних батьків або одного з них;
  3. які влаштовані на виховання й спільне проживання в дитячі будинки сімейного типу – у випадку пред’явлення оригіналу договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу або його нотаріально засвідченої копії й у супроводі батьків-вихователів або одного з них;
  4. що перебувають під опікою, піклуванням за рішенням органів опіки й піклування – у випадку пред’явлення оригіналу рішення про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої копії й у супроводі опікуна або піклувальника;
  5. що перебувають під опікою, піклуванням за рішенням суду – у випадку пред’явлення рішення суду про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої копії й у супроводі опікуна або піклувальника;
  6. які відповідно до договору про патронат передані органом опіки й піклування на виховання в родину іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення дитиною повноліття – у випадку пред’явлення оригіналу зазначеного договору, засвідченого підписом уповноваженої особи відповідної місцевої держадміністрації або міської ради, скріпленою гербовою печаткою, або його нотаріально засвідченої копії й у супроводі патронатного вихователя.

 

Виїзд із України громадян, що не досягли 16-річного віку, у супроводі одного із прийомних батьків, батьків-вихователів здійснюється за нотаріально завіреною згодою другого з батьків із вказівкою держави проходження й відповідного тимчасового проміжку перебування в цій державі, якщо другий з них відсутній у пункті пропуску через державний кордон.

Виїзд із України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, що не досягли 16-річного віку, у тому числі тих, що проживають (перебувають) у районах проведення антитерористичної операції, попередньо повинен бути погоджений зі службою в справах дітей відповідної місцевої держадміністрації або міської  ради в порядку, затвердженому Мінсоцполітики.

Виїзд із України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, що не досягли 16-річного віку, після їхнього всиновлення іноземцями здійснюється в супроводі батьків-усиновителів у випадку пред’явлення рішення суду про всиновлення або його нотаріально засвідченої копії.

Згода на виїзд дитини без труднощів можна оформити у будь-якого нотаріуса. При собі потрібно мати паспорт батька, який дає своя згоду на виїзд дитини за кордон без його супроводу, і свідоцтво про народження дитини. У документі повинні бути зазначені: ФП та по-батькові особи, що супроводжує дитину, його дата народження; ФП та по-батькові й дата народження дитини; країна перебування і період перебування в ній.

 

Катерина Гутгарц

 

За публікацією сайту Prostopravo.com.ua

 

 

________________________________________________

 

Публікація на нашому сайті – травень 2018 року

 

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *