АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

11

Врахування закордонного стажу при призначенні пенсії в Україні

Автор: Avtor

на русском языкеОсобливості врахування стажу, набутого за кордоном, залежать відpension наявності та характеру угод, які уклала Україна з державами близького і дальнього зарубіжжя в галузі пенсійного забезпечення.  Виходячи з «територіального» принципу, на якому побудовані домовленості з країнами-учасницями СНД, до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні зараховується стаж, набутий на території

Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Російської Федерації, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану. Такий же принцип закладено в договір між Україною і Грузією.

Керуючись положеннями двосторонніх угод про соціальне забезпечення, укладеними в свій час СРСР з Монголією, Румунією та Угорщиною, при призначенні української пенсії може бути врахований стаж, відпрацьований на території цих держав за умови його підтвердження компетентними органами відповідної сторони.

Дещо по-іншому вирішується питання зарахування стажу, набутого в країнах Прибалтики, угоди про пенсійне забезпечення з якими засновано на «пропорційному» принципі. Так, для визначення права на пенсію в Україні береться до уваги весь стаж, набутий особою в Литві, Латвії та Естонії. Втім, розрахунок розміру української пенсії провадиться тільки з урахуванням періодів, відпрацьованих на території Литовської Республіки до 01.01.1992, Латвійської Республіки до 01.01.1991, а ось «естонський» стаж при визначенні розміру пенсійного забезпечення не враховується незалежно від часу, на який він припадає – радянський чи післярадянський період. У свою чергу, литовська та латвійська сторони, згідно своїм законодавством, виплачують пенсію за періоди роботи, набуті на своїй території, відповідно після 01.01.1992 та 01.01.1991, а за весь «естонський» стаж пенсія виплачується виключно Естонською Республікою (крім випадків, коли зазначені періоди страхового стажу становлять менше 1 року – в такому разі неповний рік роботи на території цих країн зараховується українською стороною).

Враховуючи, що встановлення права на пенсію в Україні зумовлено наявністю необхідного страхового стажу, слід відзначити, що легально здобутий страховий стаж, наприклад, в Чехії, Словаччині, Болгарії, Іспанії та Португалії, в разі нестачі «українського», може бути доданий до нього, що забезпечить право особи на пенсійне забезпечення в Україні.

Для вирішення питання щодо можливості врахування для розрахунку пенсії «іноземного» стажу слід звертатися до органу Пенсійного фонду за місцем проживання (реєстрації).

Наталія Назаренко, головний спеціаліст управління пенсійного забезпечення

__________________________________________

 «Буковинське віче» № 37 (2199) п’ятниця, 14 вересня 2012 року

__________________________________________



Коментарі закриті.