АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

2

Відкриття майнових реєстрів

Автор: admin

379185Кабінет Міністрів України в ході01 rus сьогоднішнього засідання прийняв постанову, яка забезпечує відкриття всіх майнових реєстрів та можливість пошуку інформації не лише за об’єктом, а й за прізвищем, ім’ям та по-батькові власника.

 «6 жовтня ми повністю відкриваємо доступ для наших громадян до баз даних, які стосуються нерухомості. Окрім того, буде розширено доступ громадян до реєстрів, які оперуються Міністерством юстиції. Українці зможуть отримувати інформацію щодо майна за прізвищем будь-якої особи», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, перш за все дана ініціатива спрямована на відкриття даних про власність державних службовців.

 «Громадяни зможуть дізнатися, яка в держслужбовців є нерухомість. Це хороший антикорупційний контроль. Водночас – це ознака прозорості і відкритості нинішньої влади і того, що ми не боїмося спілкуватися з громадянським суспільством», – наголосив очільник Мін’юсту.

Міністр юстиції нагадав: Уряд минулого року ініціював питання про відкриття доступу до всіх реєстрів нерухомості і реєстрів бізнесу, оператором яких є Міністерство юстиції. Громадянське суспільство отримало інструмент реального контролю за діяльністю державних службовців.

 «З 1 січня ми відкрили реєстр нерухомості. Після того Парламент у ході роботи з Урядом і громадянським суспільством прийняв більш революційні зміни до закону, які долучили до процесу й інші бази даних і реєстри: земельний реєстр, бази даних транспортних засобів», – додав Павло Петренко.

Також, 1 жовтня 2015 року спливає термін виділений представникам райдержадміністрації та центрів надання адміністративних послуг для підключення до реєстрів нерухомості та підприємців. З 1 жовтня чиновники не мають права вимагати від заявника довідок, витягів і виписок. Як пояснив Міністр юстиції, Павло Петренко, усю інформацію вони можуть отримати безпосередньо з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Станом на 29 вересня 2015 року до майнового реєстру підключено трохи більше третини центрів надання адміністративних послуг та лише кожна десята РДА. До бізнес-реєстру підключилося ще менше – 84 райдержадміністрації, або 17% від усієї кількості, й жодного ЦНАПу.

“Як ми й попереджали, Уряд жорстко поставить питання щодо персональної відповідальності місцевих чиновників, які не забезпечили підключення та ліквідацію бюрократії й корупції. А долю тих, хто займає виборні посади, вирішать виборці. Благо, вибори не за горами”- зауважив міністр.

Побачити, хто підключився до реєстрів, можна на інтерактивній карті на сайті Мін’юсту. Нагадаємо, як повідомлялось раніше, з жовтня суди, посадові особи органів держвлади отримуватимуть інформацію з Реєстру нерухомості лише у електронній формі.

За публікацією сайту Ради адвокатів Київської області

___________________________________________

Публікація – жовтень 2015 року

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *