АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

23

Мешканців квартир стимулюватимуть до впровадження енергоефективних заходів

Автор: Advocat

347Призначений органами місцевого01 rus самоврядування управитель багатоквартирного будинку у подальшому не вирішуватиме питань капітального ремонту, реконструкції чи впровадження енергозберігаючих заходів. Цим мають опікуватися самі співвласники, а держава має їх до цього стимулювати. Про це заявив директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Сергій Кушнір під час конференції «Кращі практики щодо енергозбереження у житлово-комунальному господарстві: роль ОСББ у досягненні енергоефективності житлового сектору».

Презентуючи проект Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який вже знаходиться на розгляді у Верховній Раді, С. Кушнір нагадав, що після прийняття і вступу цього законопроекту у дію, передбачається перехідний період на 1 рік, протягом якого співвласники багатоквартирного будинку мають визначитися, яку форму управління своїм будинком вони обирають: створюють ОСББ (організацію співвласників багатоквартирних будинків) чи наймають управителя (ЖЕК чи то інше житлово-комунальне підприємство). Якщо ж за цей час мешканці не визначаться, тоді управителя їм призначатиме орган місцевого самоврядування.

Тобто, мається на увазі, що жителів багатоквартирних будинків будуть знову посилено заганяти в ОСББ, що будуть повністю самостійно займатися всіма питаннями утримання,  забезпечення й обслуговування будинку. А якщо жителі якогось будинку не захочуть створити ОСББ, вони повинні будуть обрати для себе ЖЕК самі. Та якщо за рік не зможуть ні те, а ні інше – їм таке підприємство призначить місцева рада або виконком. Враховуючи існуючі тенденції, скоріше за все, на той час все житлово-комунальне господарство буде поділене й приватизоване. При цьому, природно, що нові «чесні» місцеві органи влади будуть призначати для таких будинків житлово-комунальні підприємства з найдорожчими послугами.

Втім, як сказав С. Кушнір, – «Такий управитель зможе надавати лише мінімально необхідні послуги для поточного обслуговування будинку і забезпечення його належної експлуатації. Він не вирішуватиме глобальних питань управління будинком, як то проведення капітального ремонту, реконструкції чи запровадження енергоефективних заходів. Ця ініціатива має йти безпосередньо від співвласників і лише з їхнього погодження».

При цьому, якщо згідно з діючою на цей час статтею 24 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», колишній власник (місцева рада, наприклад), на балансі якого перебував багатоквартирний будинок  до  його передачі  на  баланс  ОСББ, повинна брати участь в організації  та  фінансуванні  першого  після  передачі  будинку на баланс ОСББ капітального ремонту будинку, то судячи з усього, після вступу в дію нового закону, Ви цього не дочекаєтеся і будинок, який би він не був, доведеться доводити до ладу в повному обсязі самостійно вже силами ОСББ, або ЖЕК замовить ці роботи якомусь підприємству, але оплачувати всі ці роботи доведеться у повному обсязі власникам квартир.

Також, за словами С. Кушніра, законопроектом передбачено встановлення граничного розміру державних відшкодувань за системою пільг і субсидій на сплату за житлово-комунальні послуги. Тобто, пільги населенню і, в значній мірі субсидії, ще більше зменшать.

«Це дасть нам можливість більш ефективно працювати з Мінсоцполітики в плані державної підтримки малозабезпечених громадян. Ми розуміємо, якщо тарифи в країні підніматимуться до економічно обґрунтованого рівня, значна частина наших громадян підпадає під соціальний захист. Але існуюча система соціального захисту абсолютно не заохочує мешканців до енергозбереження у своєму будинку. Тому вона має бути переглянута в бік стимулювання мешканців, які отримують державну підтримку, до збереження та економії ресурсів і, відповідно, до підвищення енергоефективності будинків», – вважає С. Кушнір.

В цілому, на думку С. Кушніра, реалізація законопроекту дасть можливість докорінно змінити підхід до утримання будинків і покласти початок активному впровадженню енергоефективних, енергозберігаючих заходів в багатоквартирних будинках.

 Простими словами, держава остаточно перекидає всі без виключення проблеми мешканців багатоквартирних будинків з себе і з місцевих органів влади на самих мешканців будинків, а енергоефективність – хороший привід для цього.

__________________________________________________________

Публікація – грудень 2014 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *