АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

29

Наш внесок у відновлення справедливості

Автор: юрист Денис Кучерявый

на русском языкеВерховною Радою нарешті внесені зміни в законодавство, яке стосуєтьсяi виконання судових рішень за позовами до підприємств паливно-енергетичного комплексу. Нагадаємо читачам, що у 2005 р. Законом “Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу” було введено мораторій на стягнення з цих підприємств коштів за рішеннями судів. Якщо кратко, то суть закону в тому, що ці підприємства мають можливість стягувати з інших юридичних і фізичних осіб будь яку заборгованість і матеріальну шкоду, але самі вони можуть робити все що схочуть і їм за це в матеріальному плані нічого не буде, навіть при наявності судових рішень.

Законодавчий маразм призвів до того, що з підприємств ПЕК не можливо було стягнуто не лише борги, а заборгованість по заробітній платні та навіть шкоду, завдану здоров’ю і життю робітників цих підприємств і сторонніх громадян. Закон створив для власників і керівників підприємств ПЕК величезні можливості для вседозволеності і безкарності. Цей закон в більшій своїй частині є знущанням над системою законодавства, над судовою системою, є державним глумом над людьми, які постраждали внаслідок незаконних дій підприємств ПЕК.

Наведемо приклад з практики нашого бюро:

3 липня 2006 року в с. Шебутинці Сокирянського району Чернівецької області від загального враження тіла технічним електричним струмом загинув Базелюк Семен Степанович, який переганяв корову на пасовище. Причиною події було те, що на лінії електропередачі був зірваний ізолятор з штиря траверси. Це в свою чергу призвело до періодичних дотиків проводу лінії електропередачі до проводу абонентської лінії радіомовлення. Корова при прогоні селом зачепила обірваний та звисаючий з дерев провід радіомовлення. Базелюк С.С., намагаючись зняти провід лінії радіомовлення з корови, був уражений електричним струмом.

24 квітня 2007 року Сокирянським райсудом було завершено розгляд цивільної справи за позовом членів сім’ї загиблого до ВАТ «Чернівціобленерго». Рішенням суду було встановлено вину цього підприємства у заподіянні смерті Базелюку С.С. і постановлено стягнути з цього відповідача суму витрат на поховання, на правову допомогу, вартість корови і 30 тис гривень моральної шкоди. Після апеляційного розгляду в Апеляційному суді Чернівецької області, якій відбувся 10 жовтня 2007 р., рішення районного суду набрало законної сили, але державна виконавча служба відмовилася виконувати рішення суду. Вона зупинила виконавче провадження в зв’язку з законодавчим мораторієм.

Адвокатським бюро за зверненням членів сім’ї загиблого було підготовлено заяву до Європейського суду з прав людини, з вимогою про стягнення з держави України на користь дочки та дружини загиблого досить значної суми компенсації за порушення їх прав на судовий захист. Адже – невиконання судового рішення безумовно порушує права громадян і це порушення вчинене з вини держави.

Проведена кропітка робота з вивчення прецедентів цієї поважної міжнародної судової інстанції дозволила знайти досить вагомі аргументи для можливості визнання цієї заяви прийнятною для розгляду в Європейському суді.

Питання про призначення цієї справи до розгляду в Європейському суді ще не вирішувалося, адже процедура суду передбачає досить тривале очікування та, крім того, попереднє направлення матеріалів державі Україні для спроби, так званого, “дружнього урегулювання” між заявником і державою.

Але, матеріали по цій заяві (та напевне і по інших подібних заявах) вже стали відомі державі. Відповідні державні органи внесли на розгляд Верховної ради законопроект про зміни в законодавстві і вони прийняті. Тепер рішення судів про стягнення з підприємств ПЕК заробітної плати, аліментів і шкоди, що завдана життю та здоров’ю громадян, будуть виконуватися.

Це внесок адвокатського бюро у відновлення законодавчої справедливості.

Щодо розгляду в Європейському суді – заявники будуть очікувати від держави пропозиції з приводу дружнього врегулювання, а якщо не дочекаються, будуть наполягати на розгляді в Страсбурзі.

___________________________________________________

Публікація – листопад 2009 року

 



Один відгук

  1. Наталия :

    Браво!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *