АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

16

Оплата держмита і ІТЗ в справах про соціальні виплати

Автор: Advocat

На сайт (у коментарях і на e-mail) надійшло значне число питань, які стосуються порядку подачі за новими правилами позовів від “дітей війни”, чорнобильців і інших соціальних категорій громадян. Багато питань стосуються також розмірів оплати держмита (судового збору) і збору на інформаційно-технічне забезпечення судових розглядів.

Нагадуємо: раніше позови до державних і комунальних соціальних служб подавалися в порядку адміністративного судочинства за правилами, передбаченим Кодексом адміністративного судочинства (КАСУ). На цей час, відповідно до законодавчих змін ці позови подаються в порядку цивільного процесуального судочинства за правилами Цивільного процесуального кодексу (ЦПК).

Що стосується порядку подачі позовів, то ніяких особливих змін немає. Позови, як і раніше, подаються в районні суди, тільки складаються за іншою формою. Приблизний зразок позову опублікований на сайті. Істотною відмінністю є лише те, що по ЦПК строк позовної давності становить 3 роки, у той час, коли по КАСУ він становивусього 1 рік. Щоправда, суди поки ще роздумують над розробкою судової практики за новими правилами, замислюються над тим, чи стосується цієї проблеми положення про те, що закон зворотної сили не має. Чому постає це питання не дуже зрозуміло: трирічний строк позовної давності встановлений не цим законом, а ЦПК, який діє вже декілька років, а новий закон змінив не строк позовної давності, а підсудність справ.

Що дійсно змінилося – так це платежі при подачі позовів. Раніше по адміністративних справах збір на інформаційно-технічне забезпечення судових розглядів (ІТЗ) не треба було платити взагалі, позивачі оплачували лише держмито (судовий збір) у розмірі 3 грн. 40 коп.. Тепер, у порядку цивільного судочинства ІТЗ і держмито (судовий збір) підлягають сплаті, виходячи з того, які саме Ви заявляєте позовні вимоги. Якщо Ви заявляєте вимоги про стягнення з Пенсійного фонду конкретної недоплаченої Вам суми, то – це вже майнова вимога. При цьому, держмито становить 1% від суми позовних вимог (ціни позову), але не менш 51 грн. (п. 1 ст. 3 Декрету Кабміну України “Про державне мито”). ІТЗ при цьому гуртується в сумі 120 грн., що передбачено Постановою Кабміну від 21.12.2005 р. № 1258 (у редакції Постанови Кабміну від 5.09.2009 р. № 825).

Якщо Ви при цьому порушуєте також питання про стягнення з відповідача моральної шкоди, то слід додатково сплатити держмито – ще 17 гривень.

Якщо Ви не заявляєте вимоги про стягнення конкретних сум, а наприклад, вимагаєте визнати незаконною недоплату або невиплату, держмито становить 3 грн. 40 коп., ІТЗ – 37 грн. Але я не впевнений, що потім Ви зможете, щось одержати по такому рішенню суду.

Деякі категорії громадян звільнені від сплати держмита. Це, наприклад, інваліди 1-ої і 2-ої груп, “чорнобильці”, віднесені до 1-ої і 2-ої категорій, деякі інші (див. ст. 4 Декрету Кабміну України “Про державне мито”).

Пільги по оплаті ІТЗ в справах даної категорії не передбачені. Відразу варто зазначити, що це твердження йде від судів і є досить спірним. Пенсійний фонд – все ж таки держорган, орган виконавчої влади. Таким чином, його недоплати завдають громадянам матеріальну шкоду. І, якщо сформулювати позов таким чином, що буде поставлене питання про відшкодування збитків, заподіяних незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю посадових осіб органів влади, то в таких випадках оплата ІТЗ не передбачена (п. 5 ст. 81 ЦПК України). Однак, відразу варто зазначити, що суди будуть пручатися такій постановці питання через побоювання претензій з боку КРУ. Можливо, буде простіше, а в деяких випадках і дешевше, заплатити і зазначити у позові вимогу про стягнення сплачених сум з відповідача – як судових витрат.

Можливий і наступний варіант: не платити ІТЗ, з посиланням у позові на ст. 81 ЦПК. У цьому випадку, якщо суд не погодиться, то своєю ухвалою залишить позов без руху для виправлення недоліків. Тоді вже вирішуйте: платити або впиратися?

Також, у відповідності зі ст. 82 ЦПК, суд може відстрочити, зменшити суму ІТЗ або взагалі звільнити позивача від його сплати. Але це, якщо вказати в позові відповідне прохання з обґрунтуванням і надати докази Ваших обґрунтувань.

Разъяснения этой статьи актуальны только до 1 января 2011 г., поскольку в законодательство 7.07.2010 года опять внесены изменения по вопросам подсудности дел по социальным искам и по срокам обращения в суд.

Статью с новыми разъяснениями читайте 15.08.2010 г.

О еще более новых изменениях подсудности “социальных дел” читайте материал от 16 сентября

____________________________________________________________

Публікація – березень 2010 р.

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


коментарів 16

  1. Ольга :

    Отлично все расписано, очень интересно читать в сравнении.

  2. Олеся :

    Чи можна дізнатиь про порядок подачі за новими правилами позову про перерахунок допомоги на дитину до трьох років(зокрема заява)

  3. admin :

    Олесі: такий позов тепер подається в порядку цивільно-процесуального судочинства (по Ц-П кодексу). Зразок такій надати не можливо, потрібно знати обставини конкретно Вашої проблеми.

  4. Олеся :

    З лютого 2008 по лютий 2010 мені виплачували :п,22Постанови Міністрів України від 27 грудня 2001р. №1751№Про затвердження Порядку призначення і виплати державної жопомоги сім”ям з дітьми” – 130гр.
    Ще один питання із яким я зверталася з проханням до УПСЗН – перерахунок одноразової допомоги ,яка на 17,12,07-була виплачена у розмірі: 4500 і 450х10.ХОЧА мала би бути сума 22,6х прожитковий мінімум встановлений на день народження дитини(470)

  5. admin :

    Олесі: надіюся, що у Вас є копія Вашої заяви до УПСЗН і їх письмова відповідь – відмова. Якщо так, то слід робити відповідні розрахунки недоплат, готувати и подавати позов до суду.

  6. Олеся :

    Так це зрозуміло.Я готувала адміністративний позов поусім наявним зразкам,але ж не встигла.Якби по мжливості був такий детальний зразок заяви як зразок позову від “дітей війни”(без розрахунків недоплат,а оформлення,посилання на відповідні статті,обгрунтування шкоди),була б дуже вдячна!
    І ще одне питання:якщо в адміністративний суд можна було подавати по місцю проживання,компетенції якого відомства(на рівні області чи?) відноситься мій нинішній цивільний позов?

  7. admin :

    Олесі: подавати потрібно до суду за місцем знаходження УПСЗН. Третя особа – міська рада або райдержадміністрація, в залежності від того, до якої структури відноситься Ваше УПСЗН. Готового зразка у мене такого не має, а на спеціальну його підготовку потрібен час.

  8. Елена :

    Добрый день! Подскажите, пожалуйста,каков размер госпошлины и ИТО по исковому заявлению по поводу недоплат помощи по уходу за ребенком до трех лет в размере не ниже прожиточного минимума на ребенка до 6 лет.

  9. admin :

    Елене: размер зависит от того, какие Вы ставите исковые требования. Если просите суд взыскать конкретную сумму, то держмито (судебный сбор) – 1%, но не менее 51 грн., ИТЗ при этом 120 грн.. Если просто ставите вопрос о признании действий ответчика незаконными и требования провести перерасчет – держмито 3,40 грн., ИТЗ можно пробовать не платит, ссылаясь на п. 5 части 3 ст. 81 ЦПК, а если не пройдет – то 37 грн.

  10. Елена :

    Уважаемый Олег Петрович, огромное спасибо Вам за быстрый ответ на мой вопрос. В своём исковом заявлении я прошу суд признать неправомерным бездеятельностьУправления труда и социальной защиты населения о неначислении мне ежемесячной помощи по уходу за ребенком до достижения им трёхлетнего возраста не ниже прожиточного минимума на ребенка до 6 лет, то есть не требую взыскать конкретную сумму (потому что не в моих полномочиях осуществлять перерасчет недоплаченных мне сумм), и поэтому заплатила за ито – 37 грн.,за госпошлину – 8,50 (на момент подачи искового заявления нашла эту сумму в интернете).
    У меня ещё такой вопрос: – в августе 2010 года я подала исковое заявление (указанное выше) в суд, где ответчика указала- Управление труда и социальной защиты населения моего района , где я состояла на учёте и получала от них помощь по уходу за ребенком (на что есть справка с этого Управления и их письмо-отказ на моё заявление осуществить перерасчёт). Мне пришла ухвала с суда, где судья требует надлежащего обоснования, почему именно Управление труда и социальной защиты моего района указано ответчиком в исковом заявлении, хотя к исковому заявлению прилагалась копия письма Управления труда и соц.защиты, в котором указывалось , что я именно там состояла на учёте как незастрахованное лицо и получала помощь по уходу за ребенком. Что судья имеет в виду, может, я другого ответчика должна была указать в исковом заявлении? Спасибо.

  11. admin :

    Елене: просто надо было в самом иске указать, что УПСЗН является органом, который начисляет и выплачивает Вам эту помощь и при этом сослаться на справку, которую прилагаете. Простого приложения документа с формальной точки зрения недостаточно.

  12. Николай :

    Хочу добиться, чтобы мне засчитали льготный стаж 16лет в головном розыске.Сейчас обращаюсь в КСУ.
    Нужен совет. С кем можно пообщаться живьем. Куда отправить мое обращение, что бы вы его оценили( из своего опыта, что бы не вернули).

  13. admin :

    Николаю: вопрос, конечно, интересный. Однако, просто так, подача в КСУ является бесперспективным делом. Во-первых, решение КСУ не имеет обратной силы, однако оно может быть применено во времени, если был отказ обычного суда (это так – в упрощенной форме). Во-вторых, прочитайте внимательно закон о КСУ, поскольку при неправильном изложении оснований обращения, они просто не примут к рассмотрению. Можете отправить мне на эл. адрес, который есть на страничке “Контакты”

  14. ПЕТР :

    СЕРДЕЧНО БЛАГОДАРЮ ВАС ЗА ИНФОРМАЦИЮ.

  15. Віталій :

    Підкажіть будь-ласка! Я направив позов до господарського суду, і отримавши ухвалу про порушення провадження у справі, зазначалось, що на адресу суду потрібно ще направити детальний розрахунок позовних вимог з посиланням на первинні бухгалтерські документи, але я у самій заяві надавав зазначений розрахунок, який виглядив таким чином:
    ……..
    Питання: який ще розрахунок потрібно надати суду? Дякую

  16. admin :

    Віталію: не факт, що суддя, або помічник читали Ваш позов. Можливо їм не хочеться його розглядати і вони шукають привід, що позбутися Вашого позову. Надішліть їм ще окремо такий самий розрахунок з посиланням на первинні документи, задовольніть їх