АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Січ

3

Опубліковано закон про порядок розгляду «соціальних» справ

Автор: Advocat

Наш сайт ще 4 грудня повідомляв читачам, що Верховна Рада України 2 грудня прийняла багатостраждалльний закон № 2748-VI “Про внесення змін до розділу XII “Прикінцеві положення” Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо передачі справ, пов’язаних із соціальними виплатами”, тобто про порядок судового розгляду справ по соціальних виплатах, в зв’язку з Рішенням Конституційного суду України.

Цей закон, мало того, що він був прийнятий з запізненням, яке в значній частині робило його простим безглуздим папірцем, та ще й тривалий час не підписувався Президентом та не публікувався.

Та нарешті можновладці розродилися і 30 грудня закон був офіційно опублікований в “Голосі Україні”. Його текст можна також прочитати на сайті Верховної Ради. Роз’яснення закону – у статті від 4 грудня на нашому сайті.

Нагадуємо, що закон стосується всіх питань, пов’язаних з усіма видами соціальних виплат: всіх видів пенсій, допомоги, доплат дітям війни, соціальних виплат матерям, субсидій, виплат по соціальному страхуванню, пільгам, тощо.

Та з всього, що записано в цьому законі, у переважній більшості випадків, практично можуть використовуватися лише питання апеляційного і касаційного розгляду, оскільки в судах першої інстанції провадження у всіх справах, пов’язаних з соціальними виплатами, позови в яких подавалися по ЦПК, було закрите задовго до прийняття закону Верховною Радою.

__________________________________________________________

Публікація – січень 2011 р.



коментарі 4

  1. Анатолій :

    Вітаю Вас і Ваш колектив з Новим 2011 роком і Різдвом Христовим!

    Районний суд 1-ої інстанції, розглянувши в скороченому провадженні справу про перерахунок пенсії , постановою 13.12.2010р. зобов’язав пенсійний фонд виконати перерахунок пенсії за весь період , починаючи з січня 2010 р. по середній заробітній платі за 2009 рік.
    В тексті постанови «Зобов’язати Управління ПФУ …. району виконати постанову негайно» Постановою передбачено можливість оскарження в апеляційному суді. Строк оскарження з урахуванням від дати подачі до проходження всіх апеляційних процедур триватиме не менше 1,5 місяці. Дії негайного виконання і апеляційного оскарження по строкам не сумісні. Питання: Чи можна розуміти постанову так, що «оскарження постанови в апеляційному порядку не зупиняє її виконання»? Якщо так, то які подальші дії позивача?

  2. admin :

    Анатолію: саме так і потрібно розуміти, що оскарження постанови в апеляційному порядку не зупиняє її виконання. Отримуйте виконавчий лист і подавайте до виконавчої служби. УПФ в будь якому випадку буде намагатися не виконувати до рішення апел. суду, але так менше часу втратите.
    Для всіх: не пішить однакові питання під декількома статтями одночасно, адже в такому випадку антіспам-програма сприймає їх – як спам і викідає в мусор. Я далеко не завжди зможу їх там знайти, адже спаму дуже багато.

  3. Роман :

    Я не погоджуюсь, що постанова набирає законної сили з моменту прийняття, оскільки
    – згідно ч. 8 ст. 182-3 КАСУ постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку;
    – Апеляційні скарги у справах, передбачених пунктами 1, 2 частини першої цієї статті, розглядаються апеляційними судами в порядку письмового провадження.
    – Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.
    – У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.
    Тобто, можна зробити висновок, що в разі оскарженя, саме ухвала апеляційної інстанції є остаточною….
    Щодо негайного виконання постанови, то слід зазначити, що в ст. 183-2 не передбачено порядку негайного виконання постанови, (як це передбачено у ч. 7 ст. 183-3), а цей обов”язок покладено на відповідача… і чи ВДВС буде негайно її виконувати питання спірне….
    і я мав на увазі ч. 8 ст. 183-2 КАСУ, а помилково написав 182-3….

  4. admin :

    Роману: а ні хто і не пише, що така постанова набирає законної сили з моменту прийняття. Щодо виконання, то тут Ви праві – на рахунок того, що ВДВС постарається ухилитися від виконання такої постанови до набрання законної сили.