АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

21

Скасування державних актів на землю

Автор: юрист Денис Кучерявый

DAУ правовідносинах, що пов’язані з правом01 rus власності на землю, досить часто виникають питання, пов’язані з визнанням недійсними та скасуванням державних актів про право власності на землю. Іноді це пов’язано з проблемою визначення законності видачі такого акту, а в деяких випадках пов’язане з тими чи іншими істотними помилками, що виникають при виготовленні таких актів і визначенні меж земельних ділянок у цих актах і технічній документації для виготовлення державних актів.

При цьому, в одних випадках ініціаторами скасування державного акту є органи влади або інші сторонні зацікавлені особи, а в окремих випадках такими ініціаторами виступають і самі власники земельних ділянок.

Слід зазначити, що в судовій практиці досить часто зустрічаються рішення судів, за якими визначається, що державні акти про право власності на землю не можуть бути скасовані. Це пов’язано з недостатньою прописаністю цього питання у законодавстві, але безумовно, то є неправильна правова позиція, адже видача державного акту є правочином, а будь який правочин можна оскаржити та скасувати.

Державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, що пов’язані з правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватись як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки. До того ж, видача державного акта на право власності на земельну ділянку без визначеної законом (ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України (ЗК)) підстави є неправомірною, а державний акт, виданий з порушеннями вимог статей 116, 118 ЗК України, – недійсним.

І нарешті це підтверджено рішеннями Верховного Суду України, прийнятими за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 237 КАС України. А саме, постановою Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 6 лютого 2013 р. у справі № 6-169цс12, в якій Верховний Суд послався на норму статті 155 Земельного кодексу України (ЗКУ), згідно з якою, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Але, яким чином можна скасувати державний акт про право власності на землю?

Якщо виходити з того, що рішення про видачу державного акту на земельну ділянку пов’язане з виданням розпорядження голови місцевої державної адміністрації про затвердження технічної документації зі складання проекту землеустрою організації території по передачі земельних ділянок або часток (паїв) у власність, слід звернути увагу на те, що відповідно до частини 3 статті 43 Закону України від 9.04.1999 р. № 586-XIV «Про місцеві державні адміністрації» розпорядження голови державної адміністрації, що суперечать Конституції України, законам України, рішенням Конституційного Суду України, іншим актам законодавства або є недоцільними, неекономними, неефективними за очікуваними чи фактичними результатами, скасовуються Президентом України, головою місцевої державної адміністрації вищого рівня або у судовому порядку. Право скасовувати розпорядження голів районних державних адміністрацій (РДА), що суперечать Конституції та законам України, рішенням Конституційного Суду України, актам Президента України, КМУ надано головам обласних державних адміністрацій (ст. 33 зазначеного Закону).

В той самий час, розпорядження голови РДА, на підставі якого видано державний акт на право власності на земельну ділянку, є ненормативним правовим актом одноразового застосування, яке вичерпало свою дію фактом його виконання, а тому воно не може бути в подальшому скасоване посадовою особою, яка його прийняла (постанова Верховного Суду України від 5 березня 2012 р. у справі № 21-423а11).

Таким чином, для вирішення питань, пов’язаних з скасуванням розпорядження голови РДА про затвердження технічної документації зі складання проекту землеустрою організації території по передачі земельних ділянок або часток (паїв) у власність можна звертатися до голови обласної адміністрації (ОДА). Після скасування можна намагатися вирішити питання переоформлення державного акту в позасудовому порядку.

Зрозуміло, що навряд чи голова ОДА скасує таке розпорядження голови РДА, якщо за таким скасуванням звертається не сам власник земельної ділянки. Мабуть в таких випадках відповідь може бути одна: Ви маєте право звернутися до суду.

І дійсно, судам підвідомчі (підсудні) справи за заявами, зокрема, з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян чи юридичних осіб, і визнання недійсними державних актів на право власності та право постійного користування земельними ділянками.

А тим, хто вважає за потрібне звертатися до суду з позовами про визнання недійсними державних актів інших осіб, варто звернути увагу на висновки постанови Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 19 червня 2013 року у справі № 6-57цс13, згідно з якою посилання на те, що перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку міститься в ст. 140 ЗК й що він є вичерпним, не може бути визнано підставою для перегляду судового рішення, оскільки зазначеною нормою встановлено такий перелік для випадків, коли право власності набуто в передбаченому законом порядку.

Тобто, якщо хтось набув земельну ділянку не в передбаченому законом порядку, наприклад – на підставі незаконного розпорядження органу місцевого самоврядування, його право власності на цю земельну ділянку може бути припинене навіть у тому випадку, коли наявна підстави для такого припинення не визначена у ст. 140 ЗК.

________________________________________________

Публікація – грудень 2013 року



коментарі 32

  1. Андрій :

    добрий…
    підскажіть будь ласка як правельно скасувати держ акт на право власності земельної ділянки придобровільній відмові власника акту.

  2. admin :

    Андрій, якщо це придомова ділянка або інша несільськогосподарська, то добровільно можна тільки подарувати або продати разом з будинком або іншими будівлями. Якщо сільськогосподарська земельна ділянка, то подарувати або продати її поки що не можна. Скасувати можна лише шляхом подачі до суду позову до власника земельної ділянки з підстав незаконності оформлення і порушення прав позивача. Посилатися на згоду власника не можна, адже тоді не має підстав для звернення. Просто потім у судовому розгляді власник визнає позовні вимоги.

  3. Марина :

    В додаток ддо питання Андрія (схожа ситуація) хочу спитати а позивааючися до суду на власника земельної діялнки чи потрібно ставити відповідачами міську раду та відділ земельних ресурсів.

  4. admin :

    Марина, це в залежності від конкретної ситуації. Якщо до спору призвели неправомірні дії тої чи іншої установи, то вона може бути співвідповідачем. Якщо установа не винна, але рішення в справі в тій чи іншій мірі може вплинути на її права чи обов”язки, то таку установу потрібно залучати в якості 3-ої особи.

  5. Лена :

    Доброго дня,підскажіть якщо у сусіда до оформлення держ акту було в сільській раді було записано14сот а після оформлення держ акту стало18,просто він вийшов за свої межі і забрав собі цих 4сотки з дороги,і через те вулиця стала вузькою де не може проїхати ні швидка допомога ні пожежна,чи можна скасувати його державний акт і що для цього потрібно?Дякую Вам.

  6. Раиса :

    Мій сусід подав позов в суд на міскраду про визнання недійсним рішення про передачу мені у приватну власність земельної ділянки в зв”язку з тим що не були погоджені з ним межі. Однак у мене є акт з його підписом про погодження меж. Як в даному випадку може діяти суд?

  7. admin :

    Лена, якщо держакт сусіда порушує Ваші права, Ви маєте право оскаржити рішення сільради, на підставі яких він був оформлений і визнати недійсним державний акт. Для цього подається до суду відповідний позов.

  8. admin :

    Раиса, все залежить від доведеності позовних вимог і Ваших заперечень. Більше цього, за наданими Вами відомостями я сказати не можу

  9. Алексей :

    Поясніть будьласка, На руках у физ особи оригинал державн Акт на право постійного користування виданий 1999р для ведення селянського фермерського господарства. примерно в 2002г-2004 со слов отца у него ету зем дилянку вилучила толи РДА, то-ли сел /рада (никаких документов про скасування держ акту нет, судом не скасовували) и после передали в аренду посторонеему физ лицу. Хочу востановить его право користування етой ділянкой. есть ли варианти посудится с геокадастром, или оспорить договор аренди,пожалуйста ваше мнение? Ви возьметесь?

  10. admin :

    Алексей, насчет возьметесь или нет – не могу пока ответить, для этого надо видеть документы, а Вы, исходя из содержания вопроса, даже и устно обстоятельства знаете далеко не все. Отцу надо обратиться в РДА с письменным запросом про основания передачи этого земельного участка иному лицу (с приложением копии имеющегося госакта), получить при этом или копию договора аренды с этим иным лицом или хотя бы исходные данные договора. После ответа можно будет о чем-то говорить. Однако, в любом случае без суда тут не обойдется и при этом сразу прослеживается возможность применения к любым требованиям исковой давности, которая явно пропущена уже не однократно.

  11. Алексей :

    есть мысль 1. подать в геокадастр заяву на (встановлення) чи відновлення меж зем ділянкі получить (розумеется ) отказ и его уже оспорить,
    2.Написать жалобу в прокуратуру про порушення його права постійного користування и посмотреть на ответ
    Все вопроси по (с/х земле за межами) РДА отсилает в геокадастр,на словах никаких документов найти немогут, но запрос в РДА дам
    есть платний витяг з ДЗК про право власности та речові права на ету ділянку, там вопросов больше чем ответов,
    если можно вайбер,ватсап или Е-маил, скину акт, витяг,

  12. admin :

    Алексей, роботами по відновленню меж займаються землевпорядні організації (підприємства), а не ДЗК. ДЗК дає їм свої висновки. Організація (підприємство) можуть укласти з Вами договір, взяти гроші і потім сказати, що не получається. Може бути таке можна буде використати для відновлення пропущеного строку позовної давності, але допоки воно не обернеться в якусь документальну форму, ні чого передбачити не вдасться. Можно потратити на це гроші і ні чого не отримати з того. В прокуратуру взагалі не має сенсу звертатися, у неї забрані будь які контрольні функції. Всі мої контакти зазначені на сторінці “Контакты” сайту, в т.ч. адреса ел. пошти

  13. Ігор :

    яким чином можливо відновити скасований Державний акт на землю Постановою Апеляційного суду ?

  14. admin :

    Ігор, Ви не зрозуміло виклали запитання. Вам держакт скасовано апеляційним судом, чи Ви хочете відновити через апеляційний суд?

  15. Ігор :

    Скасовано Апеляційним судом . Як його відновити .

  16. admin :

    Ігор, це залежить від того, з яких підстав і в якому обсязі Вам його скасовано? Якщо скасовано через те, що межі визначені неправильно, те потрібно замовляти виготовлення нової технічної документації, але у тих, з ким Ви будете з цього приводу співпрацювати, потрібно з’ясувати, чи не потрібне у Вашому випадку попередне рішення органу місцевого самоврядування (сільрада, міськрада чи що у Вас там?). Якщо причини скасування інші, те потрібно бачити те рішення Апеляційного суду. Можете надіслати на електронну пошту, зазначену на сторінці “Контакти”. Але то вже буде платна консультація.

  17. Ігор :

    Скасовано у зв’язку з накладенням меж , но рішення ради про приватизацію земельної ділянки зоставили в силі . Державні акти вже з 2013 року взагалі не видають і на теперішній час процедура приватизації земельної ділянки загалі іньша ніж до 2013 року , як її тоді зареєструвати в Державному реєстрі з новою розробленою технічною докуметацією …

  18. admin :

    Ігор, має бути нова тех. документація, рішення ради про її затвердження-погодження і Вам видається свідоцтво про право власності, яке реєструється в реєстрі. Більш детально Вам мають пояснити розробники тех. документації. Або зверніться до районного Держгеокадастру і вони Вам пояснять, адже у майже кожному районі нажаль, є декотрі свої індивідуальні відхилення від загального порядку.

  19. Марина :

    Сосед приватизировал свой участок в 2013 году с захватом части нашего участка примерно 0,5 сотки. Мы узнали об этом только в этом году, когда решили приватизировать свой участок. Акт согласования меж у нас сосед не подписывал. Забор как стоял, так и стоит, никуда не двигался, есть документы это подтверждающие с 2006 по 2019 год, это и геодезические съемки(2009, 2011, 2018 г.г.) и справки БТИ на приватизацию и много других разных документов (1955-2019 гг). Сейчас сосед подал в суд , чтобы передвинуть забор на 7 метров к нам во двор на основании своей фальшивой приватизации, которая не соответствует ни первоначальным документам, ни фактическому расположению межи. В суде у него более выиграшная позиция, потому что его участок приватизирован, а наш нет.Согласиться с его поддельными документами не можем, т.к. полностью перекрывается проезд к сливной яме и к нашему колодцу водопостачання. Посоветуйте пожалуйста как быть в данной ситуации.

  20. admin :

    Марина, Вам надо обязательно подавать встречный иск о признании недействительным соседского гос. акта на землю. Основания для продления срока исковой давности у Вас есть: Вы акт согласования меж не подписывали, о захвате части Вашего участка узнали недавно.
    Такой иск Вы должны подать до начала судебного рассмотрения иска соседа. Если уже поздно, то Вам следует каким-то образом решать вопрос об отложении судебного рассмотрения по иску соседа (например, Вы хочете заключить договор о правовой помощи, или болезнь, или еще какие-то причины) и можете подать такой иск в общем порядке. А когда Ваш иск будет принят к рассмотрению, заявить в судебном заседании по иску соседа ходатайство о приостановлении рассмотрения дела по соседскому иску до окончания рассмотрения Вашего иска. Думаю, что в описанной Вами ситуации суд согласится. Если еще есть возможность заявить встречный иск, то все будет несколько проще, все будет рассматриваться в одном деле.
    В любом случае, Вам должны были ухвалой суда предложить подать отзыв. Его надо грамотно составить и обязательно заявить ходатайство об истребовании судом из райотдела Держгеокадастра копий технической документации по приватизации земельного участка соседом.
    Одновременно надо будет разобраться: каким образом сосед приватизировал свой участок без согласования меж с Вами. Скорее всего в акте подделаны Ваши подписи или др. “химия”. По этому вопросу, если будет иметь место какая-то подделка или иная фабрикация, надо будет обязательно (!!!) подать заявление в полиции о совершении преступления и об открытии уголовного производства.
    Если Вы хотя бы что-то из написанного мной не сделаете, то обязательно проиграете дело, останетесь без куска земли и будете еще возмещать соседу судебные затраты.
    Но я сомневаюсь, что такое дело Вы сами сможете провести в суде, поэтому советовал бы Вам обратиться к адвокату и надо иметь в виду, что все надо делать очень срочно и быстро: отзыв, сбор документов для Вашего иска, подача иска, заявление в полицию…

  21. Марина :

    Олег Петрович, большое Вам спасибо за исчерпывающий ответ. Нам предложили адвокаты вариант доказательства с помощью экспертизы , что есть захват и не отменяя его приватизацию, просить у суда заставить его разделить участок и захваченную часть передать нам, потому что акт вроде как отменить можно, а убрать его участок из кадастра практически невозможно. Что Вы думаете по этому поводу ?

  22. admin :

    Марина, в принципе, вариант интересный, но я не уверен, что это будет менее сложно (а мне кажется, что гораздо сложнее), чем поменять потом данные в кадастре). Я думаю, что суд не сможет сразу принять решение и разделить участок и передать его Вам, поскольку нельзя обязать передать несуществующий участок (то есть участок, на который еще не оформлена техдокументация). То есть, надо будет сначала через один суд обязать разделить. Потом, когда решение вступит в силу, он должен его еще и выполнить. Он может несколько лет морочить Вам голову с исполнением решения суда и не факт, что выполнит его вообще (вариантов ухода от исполнения суда много). При этом, его госакт останется в силе, а соответственно и межы.
    К тому же он не может оформить тот кусок сразу на Ваше имя. Вы тоже вряд ли сможете, надо будет принимать кучу решений местных органов о передаче Вам этого участка. Будут ли они это делать, как и когда сделают? Вопрос!
    А если он оформит этот кусок на себя, он не будет обязан сразу же передать (подарить) его Вам и тогда надо будет подавать второй иск о Вашем праве на этот участок. Второй суд Вы выиграете практически автоматом, но это будет все же уже 2-й суд, и опять же, только если будет выполнено решение первого суда. В целом, процедура очень длительная и неопределенная по реальной возможности.
    Зайдите в отделение геокадастра и спросите их – насколько сложно внести изменения в кадастр по решению суда о признании недействительным госакта? Тогда и решите для себя – с каким вариантом соглашаться. Я считаю, что все же вариант о признании госакта недействительным быстрее и надежнее. Сосед, по крайней мере, тогда по-любому не сможет претендовать на фактическое пользование частью Вашего участка, будет отказано в удовлетворении его иска, да и суд будет только один. А относительно экспертизы – это правильно, без экспертизы в любом случае не обойтись. Да и может быть, в процессе рассмотрения вы решите вопрос мировой угодой, когда он поймет, что может проиграть (если не упрется рогом :) )

  23. Марина :

    Спасибо Вам большое Олег Петрович, за ответ и Ваши советы. Надеюсь они нам помогут.

  24. Ніна :

    Чи можна скасувати державний акт на землю, якщо він виготовлений з порушенням меж, немає проходу з вулиці до вхідних дверей і до вигрібної ями. Я свою ділянку не можу приватизувати

  25. admin :

    Ніна, чий державний акт? Сусідів? Якщо так, те у принципі можна, але якщо Ви погоджували межі цієї ділянки сусідам, то це буде вкрай важко. І взагалі це вкрай складне питання, яке не вирішується такими консультаціями. Потрібно ретельно вивчати наявну документацію, подавати відповідні запити для одержання додаткових відомостей, тощо. Зверніться до адвоката по місцю проживання.

  26. Андрій :

    Сусід 5 років тому підписав мені межу при приватизації ділянки, а зараз каже, що я вкрав 20 см по довжині межі і подає в суд на скасування акту державної реєстрації, яка ймовірність мені відстояти свою межу в суді і чи краще затягувати судовий процес ?

  27. admin :

    Андрій, якщо він особисто підписав акт розподілу меж і приватизована ділянка відповідає цьому акту розподілу меж, те я не бачу підстав для задоволення судом позову Вашого сусіда. До того ж, можливо сусідом пропущений строк позовної давності, але це вже залежить від багатьох факторів.

  28. Андрій :

    Дякую за відповідь

  29. Іван :

    Доброго дня! Підкажіть будь ласка! Колишній голова населеного пункту, видав три рішення для ОСГ, площею по 1Га на людей, які ніякого відношення до цих земель не мають,(навіть не жителі селища) потім ці землі по договору купівлі переходять до місцевого підприємця!(Я так розумію це стандартна схема) Землі знаходяться біля річки, хоч під охоронну зону не попадають, але мають стратегічне значення, так як це зона рекреації, і там знаходяться зелені насадження яким 60-80 років!(а надали їх під ОСГ) Скажіть чи можна скасувати ці акти, і як це зробити?

  30. admin :

    Іван, теоретично можна, посилаючись на те, що під ОСГ передані рекреаційні землі, без зміни цільового призначення. Це, якщо я правильно зрозумів Ваше запитання і ці землі офіційно були рекреаційними, адже 60-80 років для дерев, то не вік, ні якого стратегічного значення то не має. Також потрібно подивитися – яким чином було здійснено купівлю-продаж під час мораторію? Але, в будь якому разі, скоріш за все Ви зіштовхнетеся з позовною давністю, якщо вже пройшло 3 роки з моменту первинного оформлення права власності. Те, що особи сторонні для села – значення не має. В будь якому разі, зробити висновок щодо можливості визнання недійсними державних актів можно робити виключно по ознайомленню адвоката з документами. Видаленими консультаціями в таких випадках не можливо ні чого вирішити.

  31. Іван :

    Дякую за відповідь, і дозвольте доповню!!!
    Землі рекреації офіційно не оформленні, так як до 2018 були за межами генплану, (а генплан з таким головою до тепер в стадії розробки). історично так склалося, що це землі де населення відпочиває в літку (пляж, столики, біседки, шашлики, футбольне поле і т.д.) Рішення видані у кінці 2019р. землі внесені в кадастр як приватна власність в грудні 2020р. а купівля продаж відбулась в лютому 2021р!
    Плюс до цього всього, депутати скликань, коли були надані рішення, стверджують, що ці землі ніколи не розглядались на сесіях, а просто зроблені ЛИПАВІ, тобто заднім числом!!! Получається що Державні акти можна скасувати, так як підстава їх виникнення є незаконною, так як є купа грубих порушень? То цим має зайиатись прокуратура? І від кого має бути направене звернення в прокуратуру, якщо це так як я думаю?

  32. admin :

    Іван, тоді тут строк позовної давності не пропущений, але потрібно спочатку звертатися до поліції, щоб встановили факт фабрикації документів. Якщо всі або більшість депутатів підтвердять, таке можливо. Звертатися в поліцію або прокуратуру може будь якій член територіальної громади, з обгрунтуванням, що порушені його права – як члена тергромади. Але бажано, щоб це було декілька людей і бажано, щоб в цьому брав участь хтось з депутатів того часу, коли було оформлене рішення, адже тут постане питання, що формально ці землі не відносилися до рекреаційних. Також слід мати на увазі, що землі поза межами населеного пункту передавалися у приватну власність за рішеннями (розпорядженнями) РДА. Тобто, від початку потрібно мати на руках рішення, на підставі яких виготовлялася техдокументація на земельну ділянку для приватизації і рішення про затвердження техдокументації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *