АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

19

УБОП проти підлітків… Що далі?

Автор: Advocat

inter_090830Можливо, деякі відвідувачі сайту знайомі з матеріалами телеканалуна русском языке “Інтер” про конфлікт групи молоді в с. Романківці Сокирянського району Чернівецької області з працівниками УБОЗ УМВС у Чернівецькій області. Сюжети по цьому конфлікті з назвою “В Україні процвітає “лозинщина” були показані телеканалом 23 і 30 серпня цього року, також розміщені на його сайті.

Як захисник одного з підсудних – Віталія Зубаля в справі працює й власник цього інтернет-ресурсу. 

Наприкінці листопада минулого року сварка між собою й бійка сільської молоді переросла в конфлікт із 2-мя працівниками спецпідрозділу, які випадково (а може й не випадково) з’явилися в селі. У ході конфлікту працівники УБОЗу отримали легкі тілесні ушкодження, а двоє з його сільських учасників – вогнепальні поранення з УБОЗ-івських пістолетів травматичної дії (з гумовими кулями).

Працівники УБОЗу казали, що представлялися – як міліція, затримані стверджували й стверджують, що ті були не менш п’яні й ніяк не представлялися. В результаті, відносно двох – на той час неповнолітніх хлопців, прокуратурою Сокирянського району були порушені кримінальні справи по цілій купі статей кримінального кодексу. Сокирянський районний суд відмовив прокуратурі в санкціонуванні арешту, обласний апеляційний суд погодився із цим рішенням районного суду та відхилив апеляцію прокуратури.

Тоді за справу забрала собі Прокуратура області. Підозрюваних неповнолітніх, які самі з’явилися в Сокирянський райвідділ міліції за викликом дільничного інспектора, прямо в райвідділі затримали працівники УБОЗ. При чому – за участю УБОЗ-івського силового спецпідрозділу “Сокіл” (?!!?).

Надалі до кримінальної відповідальності був притягнутий ще один мешканець села й хлопців звинуватили не лише в протидії працівникам міліції, але і у розбійному нападі на них. Шевченківський районний суд міста Чернівці за поданням прокуратури таки заарештував “розбійників”, в тому числі й В.Зубаля з двома ранами, які на той час не зажили, а також з недолікованим переломом руки. Перелам руки у Зубаля був незадовго до конфлікту. У СІЗО вони сидять дотепер…

Працівники УБОЗ до і під час всього слідства активно “сприяли” розслідуванню: збирали з громадян пояснення; як вже було зазначено, затримували “недолітків”, які ні від кого не ховалися й ні кому не пручалися; офіцери УБОЗу особисто конвоювали затриманих і були присутні при допитах не тільки підозрюваних, а як потім з’ясувалося під час суду – і свідків.

Втім, суть конфліктної ситуації досить повно відображена в матеріалі телеканалу “Інтер”. Все ж таки, неясним залишилося не тільки питання про ступінь винності підсудних, але й таке “побічне” питання: невже спецпідрозділу, призначеномувинятково для боротьби з організованою злочинністю (УБОЗ), вже більше немає чим займатися, крім як участю в розслідуванні (або, як вони це називають, “супроводом” розслідування) звичайної сільської бійки “місцевих” з “приїжджими”? Ці питання задавалися і в скаргах до МВС, Генеральної прокуратури. Але, незважаючи на те, що спецпідрозділ займався явно не своєю справою, ніякого реального реагування не проявилося. Втім, по іншому в наш час практично й не буває.

Суд тривав з 7 квітня до 3 вересня та завершився поверненням справи прокуророві для проведення додаткового розслідування – через виявлену в ході суду неповноту досудового слідства. Правда, при цьому слід зазначити, що 17 листопада відбулося засідання апеляційного суду Чернівецької області, який по апеляції прокурора скасував цю Постанову Сокирянського райсуду, оскільки на думку апеляційної інстанції, всі недоліки слідства можна було би усунути в ході судового розгляду.

Може й правильно, але тільки от суд тепер почнеться з початку…

Інтернет-ресурс буде інформувати відвідувачів про хід процесу.

____________________________________________________________

Публікація – 2009 рік

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Коментарі закриті.