АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

3

Українські державні реєстри

Автор: admin

2345Останнім часом в Україні, ледве не пачками створюються різноманітні01 rus електронні загальнодержавні реєстри. До того ж, влада весь час «удосконалює» систему, ліквідуючи одні реєстри та створюючи інші, або об’єднуючі існуючі. Мабуть про всі існуючі в Україні реєстри вже не знає ні хто. Напевне, вже варто створити єдиний державний реєстр реєстрів. Але ж спробуємо хоча б якось з’ясувати: де і що реєструється, а де і що вже не реєструється, де можна знайти інформацію щодо реєстрів і самі реєстри (у статті щодо більшості реєстрів діють гіперпосилання).

Мабуть, більша частина реєстрів створювалася при Міністерстві юстиції України. Зокрема, Державне підприємство «Інформаційний центр Міністерства юстиції України», Державна реєстраційна служба і Державна виконавча служба управляють та користуються на цей час такими реєстрами:

v Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів діє, зокрема, згідно з Указом Президента України від 27.06.96 № 468/96 “Про Єдиний державний реєстр нормативних актів”, Постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2001 № 376 “Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів та користування ним”.

v Єдиний реєстр громадських формувань

v Реєстр громадських об’єднань керуються Законом України від 22.03.2012 № 4572-VI «Про громадські об’єднання», Постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2012 р. № 1212 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру громадських об’єднань та обміну відомостями між зазначеним Реєстром і Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

v Реєстр громадських організацій

v Реєстр творчих спілок

v Реєстр символіки громадських формувань діє на підставі Наказу Міністерства юстиції України № 2226/5 від 19.12.2008 “Про затвердження Положення про Єдиний реєстр громадських формувань”.

v Реєстр професійних спілок та їх об’єднань

v Реєстр організацій роботодавців та їх об’єднань

v Реєстр торгово-промислових палат

v Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень діє, зокрема, на підставі Закону України «Про виконавче провадження», Наказу Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5 “Про затвердження Інструкції з організації примусового виконання рішень”, Наказу Міністерства юстиції України від 20.05.2003 № 43/5 “Про затвердження Положення про Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень”.

v Державний реєстр актів цивільного стану громадян

v Єдиний реєстр нотаріусів діє відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 13.10.2010 N 2501/5 ” Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру нотаріусів”.

v Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів

v Державний реєстр речових прав на нерухоме майно

v Державний реєстр обтяжень рухомого майна діє на підставі, зокрема, Закону України “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень”, Постанови Кабінету Міністрів України від 5.07.2004 № 830 “Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна”, Наказу від 29.07.2004 № 73/5 «Про затвердження Інструкції про порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна та заповнення заяв».

v Спадковий реєстр працює на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 491 “Про затвердження державної реєстрації заповітів і спадкових договорів у Спадковому реєстрі”, Наказу Міністерства юстиції України від 07.07.2011 № 1810/5 “Про затвердження Положення про Спадковий реєстр”, Наказу Міністерства юстиції України від 07.04.2005 року № 33/5 «Про запровадження Спадкового реєстру та внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України».

v Реєстр спеціальних бланків документів інформаційної системи Міністерства юстиції України

v Єдиний реєстр довіреностей діє на підставі Наказу Міністерства юстиції України від 28.12.2006 р. №111/5 «Про запровадження Єдиного реєстру довіреностей та внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України».

v Державний реєстр атестованих судових експертів діє на підставі Закону України від 25.02.94 № 4038а-XII “Про судову експертизу”, Наказу Міністерства юстиції України від 29.03.2012 № 492/5 “Про затвердження Порядку ведення державного Реєстру атестованих судових експертів”.

v Реєстр методик проведення судових експертиз діє на підставі Закону України від 25.02.1994 № 4038-XII “Про судову експертизу”, Постанови Кабінету Міністрів України від 02.07.2008 № 595 “Про затвердження Порядку атестації та державної реєстрації судових експертиз”, Наказу Міністерства юстиції України від 02.10.2008 № 1666/5 “Про затвердження Порядку ведення Реєстру методик проведення судових експертиз”

v Державний реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності

v Державний реєстр баз персональних даних діє згідно з Законом України “Про захист персональних даних” від 01.06.2010 № 2297-VI і Постановою Кабміну 25.05.2011 № 616 “Про затвердження Положення про Державний реєстр баз персональних даних та порядок його ведення”.

v Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство

v Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення

При Державному підприємстві «Інформаційно-ресурсний центр» Мінюсту діє Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Також там діє Реєстр документів дозвільного характеру

У декотрих реєстрах ДП «Інформаційний центр Міністерства юстиції України» на цей час поки що припинена реєстрація, або вони взагалі припинили функціонування. Це є такі реєстри, як:

v Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна

v Реєстр прав власності на нерухоме майно

v Державний реєстр iпотек

v Єдиний реєстр довіреностей, посвідчених у нотаріальному порядку (діяльність реєстру припинено)

v Єдиний реєстр заповітів та спадкових справ (діяльність реєстру припинено)

v Державний реєстр застав рухомого майна (діяльність реєстру припинено)

v Єдиний державний реєстр об’єднань громадян та благодійних організацій (діяльність реєстру припинено)

v Державний реєстр правочинів

Та й це далеко не всі діючі в Україні реєстри.

При Державній судовій адміністрації діє Єдиний державний реєстр судових рішень, де будь хто може подивитись будь яке судове рішення.

При Генпрокуратурі діє Єдиний реєстр досудових розслідувань, доступний лише для правоохоронців.

При Національній асоціації адвокатів України діє Єдиний реєстр адвокатів України

При ДАІ МВС діють, зокрема, Єдиний державний реєстр Державтоінспекції і Реєстр суб’єктів проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів

Медичні працівники створюють реєстри пацієнтів.

Зрозуміло, що низка реєстрів діє і при інших міністерствах і відомствах (Міндоходів, тощо), а практично при кожному державному відомстві діють внутрішні реєстри державних закупівель.

____________________________________________________________

Публікація – листопад 2013 р.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *