АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Січ

15

ЦВК оголосило попередження кандидату в Президенти за агітацію за рахунок державних коштів

Автор: Advocat

Офіційний орган – газета “Урядовий кур’єр” № 5 і сайт Верховної ради України 13 січня опублікували Постанову Центральної виборчої комісії України від 9 січня 2010 р. N 68, яка цією Постановою оголосила попередження кандидату на пост Президента України Ющенку В.А. Відповідно до тексту цієї Постанови ЦВК, на її запит до Національної телекомпанії України (НТКУ), та повідомила що “Перший національний телеканал здійснює трансляції виступів Президента України на підставі звернень Секретаріату Президента щодо висвітлення робочих поїздок В.А. Ющенка як чинного Президента України…

Розглянувши інформацію, надану Центральній виборчій комісії НТКУ, та відеозапис виступів Ющенка В.А. в ефірі Першого Національного телеканалу 19, 24, 26, 27 грудня 2009 року, Центральна виборча комісія встановила, що (далі – виключно по тексту Постанови, з окремими скороченнями; виділені найбільш цікаві тези) “…після реєстрації Ющенка В.А. кандидатом на пост Президента України Першим Національним телеканалом систематично здійснюються трансляції його виступів, які мають характер передвиборної агітації, а саме: Ющенком В.А. обговорюються передвиборні програми інших кандидатів на пост Президента України, надається оцінка ділових та особистих якостей кандидатів на пост Президента України, ведеться агітація за себе та проти інших кандидатів.

Так, 19 грудня 2009 року у прямому ефірі здійснювалася трансляція виступу Ющенка В.А. в ході участі Президента України у з’їзді Конгресу українських націоналістів. У виступі Ющенко В.А., зокрема, зазначив: “От почитайте політичну рекламу “спасителів”… Один пише: “Піднімемо економіку – піднімемо Україну”. Я думаю, що принаймні треба було б сходити у другий клас, щоб зрозуміти – економіка дуже проста справа Це мені щось нагадує, як рік чи два назад у нас на всіх стовпах було написано “Український прорив”. Чим він закінчився, цей “Український прорив”? Українським наривом. Ще більша проблема. І дай Бог найближчі три роки те, що зробила Тимошенко, відмотати назад”.

“Я Вам хочу сказати, Тимошенко і Янукович – це два чоботи з однієї пари. Не шукайте різниці… Виграли президентські вибори, але ми програли парламентські вибори. Парламент не наш… Якщо парламент не наш, у нас ніколи не буде українського Уряду і українського Прем’єр-міністра. Тому очевидно, панове, нам треба січень виграти“.

“А якщо пройде в Україну будь-який авторитарний лідер – чи Тимошенко, чи Янукович… Якщо прийде тоталітарний лідер, перше, що він зробить – він зробить капітуляцію України”.

“І тому, коли ми говоримо, шановні, знову-таки про наш вибір – це вибір цінностей. Зараз як почитаєш дорожню рекламу – один на фронт іде, другий каже, що економічний прорив треба зробити, третій пише про економічний поштовх. Дякувати Богу, що вже забули про економічний прорив, той, який говорила Тимошенко. Пишуть, що Україну спасуть люди в окулярах…“.

Також 24 грудня 2009 року у прямому ефірі здійснювалася трансляція виступу Ющенка В.А. під час зустрічі з мешканцями міста Дніпропетровська в ході робочої поїздки Президента України до Дніпропетровської області. У своєму виступі Ющенко В.А., зокрема, зазначив: “У Криму побачив плакат “Голосуйте за Симоненка – бо це справедливість”. Я це читаю як кощунство над моєю нацією…”.

“Ідуть вибори Президента. Юлія Тимошенко дає свою декларацію. Хати не має, квартири не має, чотирьох соток землі не має. Машини не має. Це людина, в якої 50 років життя? Це людина, яка очолювала найбільшу енергетичну компанію України? Це людина, яка має найбільші офшорні компанії на Кіпрі? За 50 років не можна легалізувати квадратного метра оселі, автомобіля… Ну якщо ти бомж, якщо ти на попутних камазах на роботу їдеш, тоді треба ще глибше задумуватись, що це не той вибір“.

Центральна виборча комісія оцінює висловлювання Ющенка В.А. під час вказаних робочих поїздок, які транслювалися Першим Національним телеканалом, …як одну із форм проведення кандидатом на пост Президента України передвиборної агітації.

Таким чином, поширення… Першим Національним телеканалом виступів Ющенка В.А. під час його робочих поїздок як Президента України є трансляцією матеріалів передвиборної агітації кандидата на пост Президента України у формі публічних оцінок особистих якостей та діяльності інших кандидатів на пост Президента України, що підлягають кваліфікації як агітація за себе та проти інших кандидатів.

Враховуючи, що зазначені трансляції здійснювалися без оплати за рахунок коштів виборчого фонду кандидата на пост Президента України Національній телекомпанії України за використання ефірного часу, Ющенко В.А. як Президент України та як кандидат на пост Президента України залучав для передвиборної агітації та використовував для роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих йому осіб, а саме посадових осіб Секретаріату Президента України, які зверталися до НТКУ щодо трансляції виступів Ющенка В.А., які мають характер передвиборної агітації.

Крім того, на порушення вимог частини п’ятнадцятої статті 64 Закону ( 474-14 ) кандидат на пост Президента України Ющенко В.А. під час робочих поїздок для проведення передвиборної агітації використовував службові наради, які відбувалися у формі проведення виступів перед представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

При цьому безоплатне розміщення матеріалів передвиборної агітації в ефірі Першого Національного телеканалу, не за рахунок коштів передвиборного фонду кандидата на пост Президента України, а як виступів Президента України, є використанням Ющенком В.А. ресурсів за місцем роботи.

Враховуючи викладене, …Центральна виборча комісія постановляє: оголосити кандидату на пост Президента України Ющенку Віктору Андрійовичу попередження за залучення та використання для проведення передвиборної агітації підлеглих йому осіб та ресурси за місцем роботи. Цю постанову… оприлюднити в державних засобах масової інформації – в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр”, а також надіслати Національній телекомпанії України.

Голова Центральної виборчої комісії В.ШАПОВАЛ



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *