АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Тра

23

Ще раз про судовий збір

Автор: admin

На сайт надходить чимало запитань з приводу застосування нового закону “Про судовий збір”. Слід зазначити, що на жаль доводиться постійно стикатися з тим, що норми цього закону не знають навіть працівники канцелярій судів, які приймають позови та інші заяви і скарги. При цьому, дуже часто вони вимагають від громадян сплачувати судовий збір у завищеному розмірі і подекуди і сплачувати у тих випадках, коли людина звільнена від такого збору.

Чимало питань викликають положення закону стосовно позовів майнового характеру, особливо незрозумілими ці норми є в справах адміністративного судочинства. В зв’язку з цим потрібно звернути увагу відвідувачів сайту на лист – роз’яснення Вищого адміністративного суду (ВАСУ) від 18.01.2012 р. № 165/11/13-12, яке проводить цікавий логічний ланцюжок відносно позовів, які стосуються оскарження фіскальних рішень суб’єктів владних повноважень.

ВАСУ роз’яснив таке: за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру встановлюється ставка судового збору в розмірі 1 відсотка розміру майнових вимог, але не менше 0,1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 2 розмірів мінімальних заробітних плат. При визначенні характеру адміністративного позову як майнового судам необхідно враховувати таке.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності. Окремі рішення, прийняті суб’єктом владних повноважень, можуть породжувати підстави для змін майнового стану фізичної чи юридичної особи. Зокрема, реалізація таких рішень може призводити до зменшення або збільшення майна особи. Відповідно оскарження такого рішення спрямоване на захист порушеного права у публічно-правових відносинах з метою збереження належного особі майна.

Зі змісту рішення Європейського суду з прав людини від 14 жовтня 2010 року у справі “Щокін проти України” вбачається, що збільшення податковим органом зобов’язань особи з податку є втручанням до його майнових прав. Отже, за практикою Європейського суду з прав людини вимога про визнання протиправним рішення суб’єкта владних повноважень, яке впливає на склад майна позивача, у тому числі шляхом безпідставного стягнення податків, зборів, штрафних санкцій тощо, є майновою.

З огляду на викладене адміністративними позовами майнового характеру є вимоги щодо протиправності рішень про визначення грошових зобов’язань платників податків, про зменшення суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, про стягнення адміністративно-господарських та інших штрафних санкцій тощо. Таким чином, звернені до суду вимоги про скасування рішення відповідача – суб’єкта владних повноважень, безпосереднім наслідком яких є зміна складу майна позивача, є майновими.



коментарів 8

  1. Олександра :

    Доброго дня, підскажіть, будь ласка, чи є законною вимога суду стягнути несплачений судовий збір за 2 немайнові вимоги (2294 грн), якщо ці вимоги не розглядались судом, у звязку з уточненням позивачем позовних вимог і відмови у частині позову? хто є відповідачем, якщо оскаржувати рішення лише у частині стягнення судового збору? дякую

  2. admin :

    Олександра, таке рішення суду може бути законним, але точно не скажу, оскільки для цього потрібно бачити саме рішення. При оскарженні рішення в будь якій частині всі сторони залишаються незмінними

  3. Алла :

    Чи потрібно платити судовий збір дітям померлого за заяву про визнання права власності на будинок?

  4. admin :

    Алла, це звичайний позов з матеріальними позовними вимогами, за який потрібно платити суд. збір 1% від вартості майна – будинку. Якщо позов подається декількома особами – кожний платит свою частину цієї суми окремо

  5. Ольга :

    Наприклад, Апеляційний суд ухвалив http://reyestr.court.gov.ua/Review/37908088 “Стягнути з КС “Християнська злагода судовий збір в розмірі 121 грн. 80 коп. за такими реквізитами:” Такий збір яким чином буде стягувтися? Якщо у того хто його мусить сплатити не буде доброї волі його сплатити? Як буде діяти канцелярія суду щоб стягнути цей збір?

  6. admin :

    Ольга: передадуть на виконання до виконавчої служби, вона буде стягувати

  7. Ольга :

    А хто конкретно передасть? В суді є такі люди, що це відстежують? До того ж справа з апеляції повертається в районний суд. Можливо, що на практиці цей збір ніхто не стягне і про нього забудуть?

  8. admin :

    Ольга, не забудут: канцелярия райсуда возьмет на контроль и передаст исполнительній лист в исполнительную службу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *