АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

19

Що робити, якщо обшук застав зненацька?

Автор: admin

Arrest101 rusОсновне правило: «Не довіряй, не бійся, не проси». Ведіть себе скептично і спокійно, вимагайте роз’яснення та дотримання ваших прав. Не ображайте і не погрожуйте співробітникам правоохоронних органів. Не спілкуйтеся з ними в прохальній формі.

Дізнайтеся, хто до вас прийшов. Вимагайте пред’явити документи і запишіть реквізити. Це гарантовано ст. 5 Закону «Про міліцію». При відмові пред’явити документи телефонуйте 102, повідомте про спробу незаконного проникнення в приміщення.  Також можна повідомити цю ж інформацію за телефонами довіри МВС, прокуратури, СБУ.

Дізнайтеся причину обшуку. Якщо обшук проходить в нічний час (з 22 вечора до 6 годин ранку), з’ясуйте підставу його проведення, оскільки у відповідності зі ст. 223 КПК України, обшук в нічний час не допускається, за винятком невідкладних ситуацій.

При ознайомленні з документами: перевірте адресу приміщення, в якому буде проводитися обшук і дані особи, якій належить житло чи інше майно. Також в ухвалі інформація про слідчого, прокурора, який подав клопотання про обшук, повинна відповідати інформації, зазначеній в дорученні слідчого, прокурора. А термін дії ухвали слідчого судді не може перевищувати 1 місяця з дня її постанови.

Нагадайте «гостям», що відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК Ви вимагаєте, щоб під час обшуку були присутні особи, чиї права і законні інтереси можуть бути обмежені або порушені, наприклад, власники приміщення або обладнання.

Зверніть увагу на понятих. Якщо у вас з’явилися сумніви в їх «незацікавленості» – вимагайте їх заміни.

Уважно читайте протокол. Вимагайте, щоб слідчий, прокурор зробив деталізований опис усіх документів і предметів, які вилучили. Якщо вам відмовлять, зробіть це самі в присутності понятих. Ніколи не відмовляйтеся від підпису протоколу обшуку, а про будь які порушення і недоліки обов`язково вписуйте свої зауваження в протокол обшуку і тоді розписуйтеся. Якщо Вам не дозволяють вписати Ваші зауваження, фіксуйте на цьому увагу понятих.

За публікацією сайту Ради адвокатів Київської області

____________________________________________________________

Публікація – жовтень 2014 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *