АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Вер

4

Інтернет для засуджених

Автор: admin

5898Міністерство юстиції України видало01 rus наказ, яким затвердило порядок надання засудженим до позбавлення волі доступу до глобальної мережі Інтернет. Наказ від 01.08.2014 р. № 1275/5 вже зареєстровано самим Мнюстом. Згідно з цим Порядком, адміністрації установ виконання покарань та слідчих ізоляторів мають забезпечити оптимальний спосіб підключення установи до провайдера, який надає послуги доступу до глобальної мережі Інтернет.

Для організації надання засудженим послуг доступу до мережі Інтернет у відокремлених приміщеннях житлової зони поза межами локальних дільниць відділень соціально-психологічної служби у місці, доступному для відвідування усіма засудженими установи, або у комп’ютерному класі загальноосвітнього навчального закладу установи обладнується інтернет-клас.

У структурних дільницях установ виконання покарань, де передбачено тримання засуджених у приміщеннях камерного типу, для надання засудженим доступу до мережі Інтернет у відокремлених приміщеннях обладнуються ізольовані робочі місця.

Інтернет-класи обладнуються необхідною кількістю робочих місць – зон доступу засуджених до глобальної мережі Інтернет, оснащених необхідними засобами для користування веб-ресурсами (далі – робоче місце), які об’єднуються у локальну мережу. Для організації доступу робочих місць до глобальної мережі Інтернет, визначення їх прав доступу та контролю за використанням веб-ресурсів і часом роботи встановлюється спеціалізований сервер, на якому налаштовується відповідне програмне забезпечення. Роботу інтернет-класу забезпечує посадова особа відділу інженерно-технічних засобів охорони, зв’язку та інформатизації (далі – адміністратор). Нагляд за засудженими під час їх перебування в інтернет-класі здійснюється відповідно до вимог статей 102, 103 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Перелік веб-ресурсів, до яких надається доступ для користування засудженими установи, затверджується комісією установи у складі начальника установи та керівників структурних підрозділів установи (далі – комісія установи). Перелік щокварталу переглядається та доповнюється за заявами засуджених. Комісія установи також надає дозвіл на користування засудженими засобами IP-телефонії та відеозв’язку через мережу Інтернет (Skype) у порядку, передбаченому главою 46 розділу IX Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань від 25 грудня 2003 року № 275. Забороняється доступ засуджених до веб-ресурсів, не включених до переліку, таких, що демонструють жорстокість, насильство, агресію, носять еротичний або порнографічний зміст тощо, а також до соціальних мереж та користування електронною поштою.

Засуджені користуються глобальною мережею Інтернет у вільний час, відведений розпорядком дня, згідно з графіком роботи інтернет-класу. Заяви на користування глобальною мережею Інтернет та включення конкретних веб-ресурсів до переліку засуджені подають через начальника відділення соціально-психологічної служби установи, які у дводенний строк розглядаються комісією установи. Для упорядкування користування глобальною мережею Інтернет адміністратором складається графік роботи інтернет-класу, затверджений начальником установи, відповідно до поданих засудженими заяв та кількості робочих місць.

Витрати на реалізацію заходів по підключенню установи до мережі і організації робочих місць здійснюються установою за рахунок коштів загального та спеціального фондів державного бюджету. Але користування мережею Інтернет оплачується з особистих коштів засуджених. При розрахунку вартості для засуджених оплати за користування мережею Інтернет враховуються вартість тарифного плану підключення установи до провайдера, час, впродовж якого засуджений користувався глобальною мережею Інтернет, витрати на обслуговування мережі та інтернет-класу.

Наказ не поширюється на арештованих осіб, стосовно яких ще не був винесений вирок суду або цей вирок не набрав чинності.

_______________________________________________________

Публікація – вересень 2014 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *