АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

14

“Листи щастя” або як бути, якщо ДАІ оштрафувало Вас заочно?

Автор: Advocat

Останнім часом українські водії одержують набагато менше “листів щастя”. Багато в чому це пов’язано з обмеженням використання горезвісного приладу “Візир”. Проте, такі постанови все ж такі надходять. При чому, деколи вже не з ДАІ, а з органів виконавчої служби.

Багато хто вважає, що оскаржити постанову ДАІ не можливо. Але така думка є помилковою. Незаконні дії оскаржувати можна і потрібно. Інакше вони будуть продовжуватися. Головне: не робити істотних помилок.

Якщо Ви не згодні з винесеною відносно Вас постановою, її необхідно оскаржити. На це Вам за законом надається 10 днів від дня винесення постанови. Однак, якщо Ви не знали про винесену постанову і одержали її перед або після закінчення цих 10-ти днів, Ви безсумнівно маєте право просити суд продовжити строк оскарження і суд найвірогідніше його Вам продовжить.

Завжди зберігайте конверти, у яких Ви одержали постанову ДАІ або, як ще це буває – вже з виконавчої служби, оскільки на цих конвертах наявний штамп пошти з датою відправлення. Але навіть, якщо конверт з якоїсь причини не зберігся – це не кінець. Оскарження провадиться за правилами адміністративного судочинства, тобто по Кодексу адмінсудочинства (КАСУ). При цьому, всі обставини, що пов’язані з винесенням постанови й своєчасністю Вашого повідомлення повинні доводити не Ви, а відповідач – тобто інспектор ДАІ, який виніс постанову або відповідний орган ДАІ (ч. 2 ст. 71 КАСУ).

Якщо автомашина на момент здійснення порушення правил дорожнього руху була не у Вашому віданні або не Ви нею керували (продана, передана за дорученням, за кермом були не Ви) – пишіть лист до органу ДАІ, у якому працює інспектор, що виніс відносно Вас постанову. У листі вказуйте, що Ви не керували автомашиною в момент здійснення правопорушення, а керувала така-то особа; або автомашину було передано раніше за дорученням такій-то особі… Якщо, як це нерідко буває, Ви вже не пам’ятаєте – кому Ви продали автомашину за дорученням або у Вас немає копії доручення – не розгублюйтеся. Так і пишіть у листі, що передали за дорученням громадянинові, анкетні дані якого не пам’ятаєте, оформляли у такого-то нотаріуса, у такому-то місті або на такій-то вулиці (що пам’ятаєте – те й пишіть).

У принципі, якщо цього порушника співробітники ДАІ не знайдуть – це не Ваша проблема. Закон не зобов’язує власника транспортного засобу встановлювати особу фактичного правопорушника.

У листі обов’язково вказуйте, що співробітник ДАІ, який виніс постанову і при цьому не встановив на місці особу правопорушника, порушив статті 2 і 10 Закони України «Про міліцію», які говорять, що працівник міліції зобов’язаний негайно припинити правопорушення після його виявлення. Ігноруючи цей свій обов’язок, співробітник ДАІ піддає ризику життя й здоров’я інших учасників дорожнього руху.

Хоча закон цього й не вимагає, але все ж таки копію листа обов’язково надішліть у відділення ДАІ за Вашим місцем проживання. Практика показує, що “автори” постанови можуть “не помітити” Вашого листа і таки відправити постанову для виконання у виконавчу службу. А це робиться через підрозділ ДАІ по Вашому місцю проживання. Місцевих працівників ДАІ чужа постанова “не гріє” і витрачати потім час на ходіння по судах для пояснень – чому направили в виконавчу службу, вони не захочуть. Тому, швидше за все, вони пригальмують направлення сумнівної постанови на виконання.

Якщо Вам надійшла постанова вже не з ДАІ, а з виконавчої служби, обов’язково напишіть клопотання у відділ виконавчої служби (посилаючись на статті 11-1 і 34 Закону України “Про виконавче провадження”) – про призупинення виконавчого провадження. При цьому вкажіть, що правопорушення вчинено не Вами, або що Ви не знали про постанову, що не згодні з ним і мають намір оскаржити в суд. При цьому, Ви маєте повне право зажадати надання Вам можливості зняти будь-які копії з виконавчого провадження.

Всі листи обов’язково відправляйте рекомендованими листами і зберігайте квитанції й копії листа. Якщо Ви маєте можливість особисто віднести лист в орган ДАІ або виконавчої служби, то віддавайте його винятково під розпис відповідної посадової особи (найкраще – працівника канцелярії) на 2-му примірникові Вашого листа, який має залишитися у Вас, з зазначенням дати подачі. Якщо з якихось причин, Вам не вдалося одержати підпис на 2-му примірникові – обов’язково перестрахуйтеся і таки відправте ще один примірник поштою рекомендованим листом. Пам’ятайте: економія на поштових послугах, самовпевненість або зайва довірливість потім обійдуться Вам дорого.

Після цього, подавайте до суду адміністративний позов на постанову інспектора ДАІ про накладення стягнення у відповідності зі статтями 287-289 Кодексу про адмінправопорушення і статтями 104-106, 162 Кодексу адмінсудочинства України (але не на постанову виконавчої служби). Позов маєте право подати в суд по своєму місцю проживання, незалежно від того, де було вчинено адміністративне правопорушення і де працює інспектор, який склав постанову.

Якщо не впевнені, що впораєтеся з написанням позову самі – звертайтеся до адвоката або до приватного юриста, адже у нас не має державної служби юрдопомоги. Звичайно, Вам може допомогти і юрист із числа Ваших родичів або друзів.

У кожному разі, зберігайте всі документи, які стосуються цієї справи. Якщо щось віддаєте в суд, прокуратуру або до будь якого іншого органу – обов’язково залишайте собі ксерокопії. У першу чергу це стосується копій Ваших листів, постанов ДАІ, рішень суду, адже існує дуже велика ймовірність, що вони можуть знадобитися й надалі, а те й не один раз.

Якщо Ви все ж таки заплатили штраф – обов’язково зробіть і збережіть у себе ксерокопію. Без цього ніколи не віддавайте квитанцію працівникам ДАІ: вони дуже часто їх втрачають і потім Вам доведеться ще раз платити або шукати копію квитанції у банку, та й ще чимало побігати під час проходження чергового техогляду. Не сподівайтеся, що цей працівник ДАІ що-небудь підтвердить – він просто “не зможе пригадати”.

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *