АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Чер

7

Новини законодавства: коротко, у перекладі на людську мову…

Автор: юрист Денис Кучерявый

Законом України вiд 18.05.2010 № 2262-VI внесено зміни до статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України щодо приведення підслідності у відповідність із компетенцією правоохоронних органів. При цьому, у частині другій цифри “265-1” виключено та доповнено цифрами “294”. Частину третю після цифр “261” доповнено цифрами “265-1”, а цифри “294” у цій частині виключено.

Мається на увазі, що злочини, передбачені ст. 265-1 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення ядерного вибухового пристрою чи пристрою, що розсіює радіоактивний матеріал або випромінює радіацію) відібрані з підслідності слідчих міліції і передані до підслідності слідства СБУ. І навпаки, злочини, передбачені ст. 294 Кримінального кодексу України відібрані у СБУ та передані до міліцейського слідства.

Законом України від 18 травня 2010 року N 2266-VI внесено зміни до статті 24-1 Кодексу законів про працю України: після слів “фізична особа” її доповнено словами “або за нотаріальним дорученням уповноважена нею особа”. Це стосується реєстрації трудових договорів з фізичними особами у центрах зайнятості. Тепер реєструвати трудовий договір з працівником у центрі зайнятості фізичній особі можна також і через уповноваженого працівника, на якого попередньо потрібно оформити нотаріально посвідчену довіреність. Новина стосується в основному тих приватних підприємців – фізичних осіб, які часто міняють працівників, або мають таких велику кількість.

Законом України від 14 травня 2010 року N 2257-VI внесено зміни до статті 707 Цивільного кодексу України. У абзаці першому частини першої цієї статті слово “неналежної” замінити словом “належної”. Мається на увазі, що покупець має право протягом чотирнадцяти днів з моменту передання йому непродовольчого товару належної якості, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. Раніше у цій статті ЦК було зазначене слово “неналежної”, що частково суперечило іншим нормам законодавства. Попередня редакція, скоріш за все, була технічною законодавчою опискою, яка деколи використовувалася недобросовісними продавцями товарів.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *