АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лют

8

Кришки люків тепер красти небезпечно

Автор: admin

До низки українських законів внесено зміни, спрямовані на захист майна об’єктів житлово-комунального господарства (далі – ЖКГ). Зокрема істотно підвищено відповідальність за дії по пошкодженню такого майна, аж до кримінальної. Зрозуміло, що раніше така відповідальність теж існувала, але на загальних підставах по ст. 194 Кримінального кодексу (далі – КК), у разі навмисного пошкодження такого майна в великих і особливо-великих розмірах.

Відразу слід зазначити, що під об’єктами ЖКГ в розумінні нової статті 270-1 КК слід розуміти житловий фонд, об’єкти благоустрою, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові, в тому числі такі, як кришки люків, решітки на них тощо.

Сама стаття 270-1 КК за таке умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об’єктів, що спричинило небезпеку для життя чи здоров’я людей або майнову шкоду у великому розмірі обіцяє покарання у виді штрафу від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на той самий строк (частина1).

Якщо ті ж самі дії, вчинені повторно або загальнонебезпечним способом (частина 2 цієї статті КК), покарання – позбавлення волі на строк від 3-х до 8-ми років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, що в 300 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Особливо великим розміром є шкода, якщо прямі збитки становлять суму, що в 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Зміни внесено також і до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Абзац другий статті 153 кодексу викладено в новій редакції, і тепер знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб – підприємців – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Новий закон (N 2924-VI) прийнято 13 січня 2011 р.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *