АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Сер

5

Нова влада – нові «драконівські» закони?

Автор: Avtor

Arrest4Обіцянка найвищих посадових осіб01 rus держави брати під варту всіх підозрюваних у корупційних злочинах може бути реалізована вже найближчим часом. Відповідні законопроекти зареєстровані в парламенті. Крім хабарників, пропонується безальтернативно заарештовувати й осіб, підозрюваних в інших злочинах. Про це пише “Закон і бізнес”.

Злочинець повинен сидіти у в’язниці — аксіома, з якою не посперечаєшся. Але чи повинен перебувати за гратами кожен, кого підозрюють у вчиненні протиправного діяння? Як відомо, однією з особливостей нового Кримінального процесуального кодексу стала зміна ідеології в застосуванні такого інституту, як запобіжний захід. За логікою авторів документа, за гратами до вироку суду можуть сидіти тільки ті підозрювані й обвинувачені, чиє перебування на волі становить реальну небезпеку для суспільства.

Три роки тому ця ініціатива, що цілком відповідає європейській практиці, викликала незадоволеність і критику з боку правоохоронних органів. Адже робота за старим звичаєм, коли чиновника чи підприємця кидали в СІЗО, щоб простимулювати його «щиросерде зізнання», приносила свої плоди. Але після набуття чинності КПК, як показала статистика, за два останні місяці 2012 року слідчі ізолятори спорожніли майже наполовину. А ось роботи правоохоронним органам додалося.

Крім того, що окрему категорію підозрюваних узагалі не можна було взяти під варту, прокурорам потрібно було довести слідчому судді, що ніякий інший запобіжний захід, опріч тримання за гратами, не дозволить уникнути ризиків, передбачених ст. 177 КПК. Проект закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо аспектів застосування застави у випадках застосування тримання під вартою)» (№ 2324а-2), автором якого є народний депутат Антон Геращенко, частково знімає такий головний біль правоохоронців. Згідно з пояснювальною запискою до документа розширення переліку статей Кримінального кодексу за рахунок злочинів у сфері службової діяльності посадових осіб, щодо яких суд не зможе застосувати інший запобіжний захід, крім тримання під вартою, пояснюється необхідністю «ефективної та жорсткої боротьби з корупційними правопорушеннями».

Водночас адвокати-практики не поділяють оптимізму законодавця й украй критично відгукуються про розроблений документ. «Проект № 2324а-2 повертає нас у часи «драконівських» законів, — відзначив у коментарі «ЗіБ» адвокат департаменту кримінальної практики ЮК «Алєксєєв, Боярчуков і партнери» Ігор Самолетов. Не заперечуючи важливості боротьби з корупціонерами, адвокати застерігають від створення можливостей для зловживань з боку правоохоронців. «Застосування цього закону на практиці означатиме лише те, що людину можна буде відправити за грати, просто пред’явивши підозру, не звертаючи уваги на доказову базу. Слідчий суддя в будь-якому випадку буде законодавчо позбавлений можливості призначити інший запобіжний захід», — пояснив І. Самолетов. За словами адвоката, такий підхід до питання є грубим порушенням принципу презумпції невинуватості.

Безперечно, сама по собі підозра чи обвинувачення в скоєнні якогось кримінального злочину не може бути підставою для автоматичного взяття під варту. «Проект порушує загальні принципи нового КПК щодо мети застосування запобіжного заходу й тримання під вартою як виняткової кари», — відзначив адвокат.

Також у правозахисників дуже багато запитань викликала спроба приховати політичні статті серед справді серйозних злочинів проти національної безпеки, миру, безпеки людства й міжнародного правопорядку. «Підбиваючи підсумок, необхідно звернути увагу всього правового співтовариства на небезпечний прецедент абсолютно необгрунтованого розширення переліку злочинів, підозра в скоєнні яких позбавить суд можливості самостійно й з урахуванням усіх обставин справи обирати щодо осіб альтернативні триманню під вартою запобіжні заходи», — резюмував адвокат.

До речі, ініціатива А. Геращенка — не єдина. В останні дні перед відпусткою його колеги зареєстрували ще 5 подібних документів. Всі вони на словах так чи інакше «вдосконалюють застосування запобіжних заходів». Як воно буде на практиці, кожен адвокат може спрогнозувати, виходячи з досвіду участі в подібних процесах часів «старого» КПК.

Автор: ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ

За публікацією на сайті Ради адвокатів Київської області

______________________________________________

Публікація – серпень 2015 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *