АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

13

Новий порядок держреєстрації нерухомості

Автор: Advocat

Наші законодавці Законом від 04.07.2012 № 5037-VI внесли досить істотні зміни до низки законодавчих актів України щодо процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно. Головна суть в тому, що тепер для здійснення угод купівлі-продажу нерухомості не буде необхідності стояти в чергах БТІ за витягами з реєстрів, а потім так само реєструвати там нотаріально посвідчені договори: нотаріус все буде робити сам.

Зокрема, Закон України “Про нотаріат” доповнено статтею 461 такого змісту:

“Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва має доступ та користується Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Нотаріус є спеціальним суб’єктом, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” і який має печатку такого реєстратора.

Користування Державним реєстром речових прав на нерухоме майно здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію.

Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва здійснює пошук у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, обтяження таких прав та за його результатами формує витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який залишається у справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса”.

Відповідні зміни внесено і до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”. При цьому, слід знати, що відповідно до нововведень, право власності на підприємство як єдиний майновий комплекс, житловий будинок, будівлю, споруду (їх окремі частини) може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності на земельну ділянку, на якій вони розташовані. А право власності на квартиру, житлове та нежитлове приміщення може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності на житловий будинок, будівлю, споруду (їх окремі частини), в яких вони розташовані.

В цілому, у Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди (їх окремі частини), квартири, житлові та нежитлові приміщення. Якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію об’єкта нерухомого майна, державна реєстрація прав на такий об’єкт проводиться після прийняття його в експлуатацію в установленому законодавством порядку (стаття 5 Закону).

Державна реєстрація прав, їх обтяжень у результаті вчинення нотаріальної дії (надання відмови в ній) проводиться одночасно з вчиненням такої дії.

Доречи, і державний виконавець (Державної виконавчої служби) під час примусового виконання судових та інших рішень (відповідно до його компетенції) тепер має право самостійно користуватися інформацією з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва та обтяження таких прав.

Фізичні та юридичні особи звільняються від сплати державного мита під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані до проведення державної реєстрації прав у порядку, визначеному Законом України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Але ці зміни набирають чинності лише з 1 січня 2013 року. Будемо сподіватися, що з прийняттям цього закону не лише спроститься процедура, а й ще коштувати вона буде менше. Хоча, останнє – навряд…



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *