АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Кві

25

Новий Трудовий кодекс призведе практично до рабства

Автор: Avtor

01 rusУ профорганизаціях не хочуть, щоб трудові закони мінялися. У зв’язку з4487434_967a4d5 можливістю прийняття нового Трудового кодексу голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець висловив стурбованість: “Ми стурбовані тим, що Трудовий кодекс може бути прийнятий. Якщо він буде прийнятий, ми все побачимо, які незворотні процеси відбудуться в Україні й наскільки буде загострюватися ситуація”, – заявив Волинець.

Голова Конфедерації вільних профспілок також відзначив, що не можна допускати погіршення трудового законодавства в Україні.

Волинець підкреслив, що в країні налічується 5 млн. безробітних, звернувши увагу на те, що з них тільки десята частина зареєстрована в центрах зайнятості.

“Статистика в Україні показує щорічно створення 700 тис. робочих місць. А я вам заявляю, що в Україні щорічно останні три роки втрачається від 700 і більше тисяч робочих місць. Статистика повністю викривлена “, – підкреслив він.

« РБК-Україна»

_______________________________________________________

У випадку прийняття такого Трудового кодексу, наймані робітники будуть повністю позбавлені захисту у відносинах з роботодавцем. Його прийняття призведе до глобальних негативних наслідків.

Замість 8-годинного буде фактично узаконений 12-годинний і більш тривалий робочий день, що суперечить загальновизнаним світовим стандартам, зокрема, стандартам Міжнародної організації праці й практиці провідних демократичних країн.

Укладання колективних договорів на підприємствах стане не обов’язковим.

Буде знищене право працівника на захист своїх трудових прав через комісії з трудових спорів. Вони стануть заручниками роботодавців у випадку виникнення матеріальної відповідальності.

Головні захисники прав трудящих – профспілки, будуть розколоті на, так звані, репрезентативні й нерепрезентативні організації. Нерепрезентативні профспілки, які охоплюють більш як 90% членів всіх профспілок, будуть позбавлені права брати участь у укладанні колективних договорів, у керуванні соціальним страхуванням, здійснювати контроль за роботодавцем.

От тільки деякі негативні зміни в ТКУ:

  1. Тривалість робочого часу:

– за діючим КЗпП – нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень.

– за новим проектом Трудового кодексу – дозволяється збільшувати робочий день до 12-ти годин і таким чином, встановлювати 48-годинний робочий тиждень. Щоправда, це можна робити лише за згодою працівника, але хто таку згоду буде запитувати, коли сучасний роботодавець диктує свої права на виробництві не враховуючи думки працівників.

2. Матеріальна відповідальність:

– за діючим КЗпП – повну матеріальну відповідальність можуть нести лише працівники, що обіймають певні посади;

– за новим проектом Трудового кодексу – матеріальну відповідальність може нести будь-який працівник і, причому, цю матеріальну відповідальність, її розміри, буде визначати самостійно роботодавець.

3. Відеоспостереження:

– за діючим КЗпП – відсутні норми про використання техзасобів для контролю за діями працівників при виконанні роботи;

– за новим проектом Трудового кодексу — роботодавець може контролювати виконання працівником трудових обов’язків з використанням техзасобів, у тому числі -відеоспостереження.

4. Процедура звільнення:

– за діючим КЗпП – члена профспілки не можна звільнити без згоди профспілки;

– за новим проектом Трудового кодексу – допускається звільнення працівника, незважаючи на вмотивовану відмову профкому.

5. Дискримінація за місцем роботи:

– за діючим КЗпП – передбачаються рівні права для працівників будь-яких підприємств поза залежністю від їхнього розміру;

– за новим проектом Трудового кодексу – на малих підприємствах режим роботи може передбачати зайнятість у вихідні дні, дні державних і релігійних свят без компенсації.

Криворізська міська профспілкова організація всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів

*******************************************************************

ВИСНОВОК

Можна багато різного казати, розмірковувати про правильність або неправильність соціалістичної революції 1917 року в Російській імперії й наступного радянського суспільного ладу. Але, безумовно позитивним завоюванням нашого народу, внаслідок цієї революції, були конкретно визначені трудові права, які протягом десятиліть довели свою правильність. Більш того, саме соціалістична революція в Російській імперії й сам факт існування радянського ладу з його трудовими правами призвів до того, що приблизно аналогічні основні трудові права одержали трудящі практично в усьому світі.

Протягом 2-х пострадянських десятиліть у народу забрали більшість його завоювань. Зараз забирають залишки, перетворюючи народ у рабів.

І безглуздо думати, що цей кодекс не пройде у Верховній раді. За нього не будуть голосувати тільки комуністи. А українська опозиція в цьому плані буде достатньо дружньою з регіоналами. Хіба що, для видимості проти виступить керівництво опозиціонерів, але за лаштунками вони самі ж дадуть достатній кількості своїх депутатів вказівку проголосувати «за», разом з регіоналами. Мабуть, саме так було і з Пенсійною реформою. І кодекс пройде!

______________________________________________________________

Публікація – квітень 2013 року



Коментарі закриті.