АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Сер

6

“Помилки” в реєстрації нерухомості?

Автор: admin

654654987У статті «Новий порядок реєстрації01 rus нерухомості» від 26 січня 2016 року наш сайт писав про набрання чинності з 1 січня 2016 року Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їхні обтяження». При цьому вже тоді ми прогнозували, що це «реформаторство» призведе до масових порушень при проведенні держреєстрації нерухомого майна, до росту числа рейдерських захоплень такого майна.

На жаль, цей прогноз збувся, як те кажуть, «у всій красі»! Віта Філоніч у публікації інтернет-видання «Український Бізнес Ресурс» (UBR) пише, що реформа 2015 р. у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно і їхні обтяження (що полягала в розширенні переліку учасників, яким надавалося право на проведення такої реєстрації), принесла не лише позитив для громадян і бізнесу, але й обернулася ростом кількості порушень при реєстрації речових прав, заявив заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз.

По оцінці Мороза, у результаті реформи кількість держреєстраторів зросла з 2 тис. чоловік до 10 тис., за рахунок надання права реєстрації місцевим органам держвлади, населеним пунктам обласного значення, акредитованим суб’єктам і нотаріусам. Завдяки цьому позитивними моментами реформи стало зменшення черг на реєстрацію й зменшенні корупції при проведенні таких операцій, зникнення хабарів.

При цьому, відзначив Павло Мороз, яскраво виявилися недоліки надання права реєстрації речових прав широкому колу виконавців.

«З іншого боку, це створило певну базу для незаконного втручання й незаконного зазіхання на майно наших співвітчизників і майно бізнесу», – підкреслив він.

За повідомленням заступника міністра, до проведення реформи в міністерство в протягом року надходило до 5 тис. скарг на дії держреєстраторів, у яких основний акцент робився на відмову в здійсненні реєстрації. А після реформи – скарг подібного змісту майже не залишилося.

Але тепер, у спеціально створену Комісію з розгляду скарг на дії державних реєстраторів, в основному надходять заяви на незаконні дії, порушення з боку реєстраторів.

«Якщо порівняти кількість скарг, що надійшли з початку цього року, те їх у три рази менше ніж в 2015 році. Це 1 тис. дорікань, але так трапилося, що із цієї тисячі, більшість – це скарги на рейдерське захоплення бізнесу. І є претензії до звичайних  помилок держреєстраторів, як наприклад, реєстрація громадського об’єднання, хоча така функція прерогатива Мін’юсту», – визнав Павло Мороз.

За його словами, з 1000 скарг Комісія задовольнила тільки 150, скасувавши реєстраційні дії.

«Задовольнили 150 скарг. Це справи, в яких всі члени Комісії на 100% були впевнені в тім, що реєстратор в особі нотаріуса або акредитованого суб’єкта, вчинив помилку. Із цих 150 справ, 10 зараз оспорюються в судах. Але в жодному з них не оспорюється рішення по суті, а намагаються заперечити тільки якісь процесуальні моменти», – відзначив чиновник.

Також він акцентував увагу на тім, що Комісія не має повноважень розглядати суперечки по суті, а може тільки розглядати дії реєстраторів.

«Є великою помилкою те, що багато хто вважає (і навіть профільні юристи), що Комісія є судом. Це не так. У неї немає повноважень на розгляд справ про суті суперечки в частині корпоративних конфліктів. Ми оцінюємо тільки дії й помилки держреєстратора», – уточнив заступник міністра.

За помилкові дії держреєстраторів, останнім можуть заблокувати доступ до держреєстру на 1 місяць. На 6 місяців – у випадку встановлення істотного порушення. А за дуже грубе передбачене покарання у вигляді довічного закриття доступу реєстраторові до бази.

Як відзначив Павло Мороз, було застосовано близько 5 подібних покарань.

«І чим більше буде таких кроків, тим менше буде рейдерських захоплень, тому що нотаріуси будуть розуміти, що можливо серйозні негативні наслідки», – впевнений він.

У зв’язку з грубими порушеннями, що почастішали, в міністерстві пропонують ввести кримінальну відповідальність для держреєстраторів.

Також Мороз повідомив, що кожен член Комісії на кожному засіданні піддається тиску з боку тих чи інших зацікавлених осіб.

«На кожного члена Комісії тиснуть. У нас були випадки, коли навіть із пістолетами приходили. На кожному засіданні є погрози й по відкриттю кримінальних справ відносно членів Комісії, і передачі справ НАБУ», – поскаржився заступник міністра.

За його словами, Комісія вже створила свій чорний список. «У нас вже є список рейдерів і тих, руками кого рейдери намагаються якимось чином вплинути на нашу комісію», – резюмував Мороз.

______________________________________________

Публікація – серпень 2016 року

 

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *