АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

14

Верховна Рада підклала народу бомбу № 9739

Автор: Avtor

Верховна Рада 22 травня затвердила у першому читанні урядовий законопроект за № 9739 з нудною назвою «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності».  Так от, щоб ви розуміли – цей закон насправді запускає годинниковий механізм у бомбі загальнонаціонального масштабу.

Не будемо перераховувати всі ризики, що несе в собі документ, достатньо вказати тільки на один, але дуже суттєвий момент. І сьогодні міськради, згідно з чинним законодавством, мають право віддавати приватним фірмам за договором у концесію (або оренду) комунальні котельні, тепломережі, водоканали, каналізацію, очисні споруди. Але закон поки що вимагає закладати в ці договори жорсткі вимоги щодо зміни тарифу, і у місцевої влади зберігаються стратегічні важелі впливу в сфері тарифоутворення. Не затвердить виконком зростання тарифу – приватник нічого зробити не зможе.

А от законопроект № 9739 це положення скасовує. Ніхто нічого ні з ким узгоджувати не буде. Якщо це станеться, приватники натовпом, розпихаючи один одного ліктями, помчать орендувати Міськводоканал і всі теплові мережі. Продавати населенню воду і тепло стане вкрай вигідним бізнесом, адже орендар отримує повну самостійність у питаннях тарифної політики. І зовсім не складно уявити, до чого це призведе. Сфабрикувати «економічно обґрунтоване» підвищення тарифу хоч удвічі, хоч втричі – дрібниця для хороших фахівців. А населення платитиме. Куди ми подінемося без води, якщо Міськводоканал – монополіст і альтернативи йому немає. І тепломережі – монополіст.

Усі ці новації іу сфері ЖКГ є наслідком ідеології профільного міністерства по перетворенню комунальних підприємств на машину по вибиванню прибутків з громадян. –

Як видно, заради цього в законопроекті прописана ще одна норма, що дозволяє подовжити термін оренди комунальних постачальників послуг з 10 до 30 років. Та ще й суборенду при цьому дозволили. Тож справжній житлово-комунальний «розгуляй» намічається. Сам тарифи впроваджуй, потім котельні в суборенду фірмам-метеликам передавай, щоб вони всі грошові вершки збирали і переховували. А ти собі ходи в лахмітті та вимагай державні дотації, субвенції, інвестиції – одним словом, усе, що можна конвертувати на ще одне джерело прибутку. Просто рай земний для бізнесу, якщо, звісно, цей грабіж можна назвати бізнесом.

Як відомо, проблема нескінченного підвищення житлово-комунальних тарифів є однією з найболючіших і тупикових для України. З одного боку, ми маємо жорстку позицію МВФ з його вимогою збільшити тарифи «до беззбитковості», без чого Азарову не бачити відновлення кредитів. З іншого боку, населення вже накопичило 12 мільярдів гривень боргу за послуги ЖКГ, і якщо тарифи знову зростуть, розміри заборгованості збільшаться відповідно.

Наразі перед виборами влада маневрує за принципом «і вашим, і нашим». Під час розмов із МВФ обіцяють тарифи збільшити, а для виборців розпускають чутки про списання боргів, яке нібито готується. Але судити краще не з чуток, а по справах. Якщо згаданий закон ухвалять у другому читанні та підпише Янукович, тоді нам усім – повний каюк: бізнес витягне з наших кишень останню гривню. Але ж його і ухвалять, і підпишуть. Його подав Кабмін, і за нього проголосувала Партія регіонів. Єдина фракція в Раді, яка голосувала проти, – це фракція комуністів. Але у них сьогодні лише 26 голосів, і законопроект вони зупинити не зможуть. Було б більше, була б інша справа.

«По правді кажучи». Додаток до видання «Рабочая газета»

_____________________________________________________________

Публікація – жовтень 2012 року



Коментарі закриті.