АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

16

Відсутність ІПН не є підставою для відмови у відкритті виконавчого провадження

Автор: admin

01 rusВерховний Суд України (ВСУ) зробив правовий висновок, згідно з06 яким відсутність у виконавчому листі певних даних про особу боржника не є підставою для відмови держвиконавцем у відкритті провадження.

На засіданні Судової палати з розгляду цивільних справ 21 травня 2014 ВСУ задовольнив заяву комунального підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Житомирської міської ради, що стосується незаконної відмови у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання судового рішення на тій підставі, що у виконавчому документі не вказані анкетні дані боржника та його ідентифікаційний номер.

При розгляді справи № 6-45цс14 ВСУ зазначив, що вимоги до змісту виконавчого листа встановлені частиною першою ст. 18 Закону «Про виконавче провадження», згідно з якою потрібно вказувати у виконавчому листі індивідуальний ідентифікаційний номер боржника (фізособи), а пунктом 6 частини першої ст. 26 Закону встановлено, що у разі невідповідності змісту виконавчого листа вимогам ст. 18 держвиконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження. Разом з тим, відповідно до пункту 3 частини 3 ст. 11 Закону «Про виконавче провадження» держвиконавець при здійсненні виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, в тому числі і конфіденційну.

«Отже, не можна погодитися з висновком суду касаційної інстанції про те, що відсутність у виконавчому листі певних даних про особу боржника є підставою для відмови держвиконавцем у відкритті виконавчого провадження», – ухвалила колегія суддів.

 Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

_____________________________________________

Публікація – березень 2015 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *