АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

18

НАБУ у цьому році може отримати право на «прослушку»

Автор: admin

01 rusДо кінця листопада 2016 року Національне антикорупційне бюро645487 України (НАБУ) має отримати право на самостійне зняття інформації з каналів зв’язку (прослуховування, зчитування, тощо) та проведення слідчих дій під прикриттям. Про це йдеться в тексті Меморандуму про економічну та фінансову політику та Технічного меморандуму про взаєморозуміння, укладених між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Відповідно до меморандуму, законодавчі зміни повинні бути внесені на розгляд Верховної Ради України і прийняті до кінця листопада. НАБУ має бути надано можливість використовувати широкий спектр методів розслідування, у тому числі проведення слідчих дій під прикриттям, перехоплення повідомлень, доступ до комп’ютерних систем. Крім того, відповідно до Меморандуму, реєстрація досудових справ і постанов слідчих суддів, які мають відношення до НАБУ, повинні бути захищені від витоку інформації.

Нагадуємо, що проект закону, який наділяє НАБУ правом самостійного зняття інформації з каналів зв’язку, внесений на розгляд парламенту в червні цього року і підтриманий профільним комітетом ВР (№ 4812 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо діяльності Національного антикорупційного бюро України)». Верховна Рада має прийняти рішення з даного питання під час поточної (п’ятої) сесії, про що йдеться в проголосованому порядку денному. Щоправда, в цьому законопроекті йдеться виключно про наділення НАБУ правами на «прослушку», але стосовно інших моментів, зокрема проведення слідчих дій під прикриттям, поки що достеменно не зрозуміло –  що воно таке, можна лише здогадуватися, адже щось подібне поки що не передбачене а ні КПК, а ні законом про оперативно-розшукову діяльність.

За публікацією сайту Ради адвокатів Київської області

_______________________________________________________

Публікація – жовтень 2016 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *