АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

7

“Намиви” тепер “поза законом”!

Автор: юрист Денис Кучерявый

На сайті 6 грудня вже публікувалися новини про прийняття закону,namiv1 який вносив зміни у законодавчі акти з питань землекористування. Але та публікація стосувалася внесення змін та доповнень у кримінальний кодекс і кодекс про адміністративні правопорушення. Далі нам слід розглянути і зміни до інших законів.

Зокрема у Земельному кодексі доповнено статті 83, 84, 91, 93 та частково змінено статтю 96. При чому, з часу вступу цих змін в дію, до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність віднесено також земельні ділянки, які штучно створені в межах прибережної захисної смуги чи смуги відведення, на землях лісогосподарського призначення та природно-заповідного фонду, що перебувають у прибережній захисній смузі водних об’єктів, або на земельних ділянках дна водних об’єктів”.

Більш того, тепер штучно створені земельної ділянки на території населеного пункту, у тому числі створені з порушенням установлених правил будуть переходити у власність територіальної громади. Якщо земельні ділянки штучно створені у межах прибережної захисної смуги чи смуги відведення, на землях лісогосподарського призначення та природно-заповідного фонду, що перебувають у прибережній захисній смузі водних об’єктів, або на земельних ділянках дна водних об’єктів, то такі ділянки будуть переходити у власність держави.

Власники земельних ділянок тепер зобов’язані за свій рахунок привести земельну ділянку у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком здійснення такої зміни не власником земельної ділянки, коли приведення у попередній стан здійснюється за рахунок особи, яка незаконно змінила рельєф.

Земельні ділянки, штучно створені у межах прибережної захисної смуги чи смуги відведення, на землях лісогосподарського призначення та природно-заповідного фонду, що перебувають у прибережній захисній смузі водних об’єктів, або на земельних ділянках дна водних об’єктів також не підлягають передачі в оренду.

Всі землекористувачі повинні забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки.

Відповідні зміни внесено також і до статті 10 Закону України “Про державний контроль за використанням та охороною земель” (963-15).

Закон вступає в дію з дня опублікування.

Закон правильний, хороший, але дуже запізнилися депутати з його прийняттям. Напевне, ці зміни насамперед стосуються дніпровських “намивів” (але не тільки), адже такі земельні ділянки масово створювалися за рахунок держави або комунальних коштів, а згодом під різними приводами передавалися у приватну власність за безцінь або і задарма. Тепер такі дії будуть незаконними і їх можна буде оскаржити. Вірогідно, що більшість депутатів собі вже “понамивали” і вирішили, що досить гробити довкілля. Нагадаємо, що закон зворотної сили не має і заставити відновити порушення, що були вчинені раніше, навряд чи вдасться.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *