АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

23

Новий формуляр скарги в Європейський суд

Автор: admin

formliarЗ 1 січня 2014 року введено в дію новий01 rus формуляр скарги до Європейського суду з прав людини. Новий формуляр створений у комп`ютерному форматі PDF, у якому він і повинен заповнюватися, якщо це робиться на комп’ютері. При цьому, у його версії в форматі Microsoft Word більше немає необхідності. При відкритті файлу в браузері (щонайменше, у деяких) у нього не можна вставляти текст, набраний в іншій програмі. Тому якщо необхідно зробити це, доведеться використовувати окремі програми для роботи з файлами формату PDF.

Під виклад фактів справи в новому формулярі приділяється порядку 13 тисяч знаків (близько 7 стандартних сторінок по 1800 знаків на сторінці). Для обґрунтування порушення в новому формулярі можна використовувати десь біля 3,5 тисяч знаків (близько 2 стандартних сторінок). При цьому до скарги можна додати додаткові аркуші з більш докладним описом її предмету (факти справи, обґрунтування порушень і відповідності скарги правилам про шестимісячний строк та необхідність вичерпання внутрішніх засобів правового захисту; раніше предметом скарги називалося те, що заявник просив від ЄСПЛ). Розмір такого доповнення не повинен перевищувати 20 сторінок (стаття 47 § 2 (b) Регламенту ЄСПЛ). У цей обсяг не включаються копії документів і судових рішень.

Відповідні поля скарги заповнюються гарнітурою «Calibri» кегль 11 (при цьому в Інструкції із заповнення нового формуляра скарги зазначено, що доповнення до нього має бути виконане шрифтом розміру не менш 12 пунктів в основному тексті й 10 пунктів у виносках). Якщо використовувати шрифт формуляра скарги на додаткових аркушах, то це дає порядку 65 тис. знаків (36 стандартних сторінок), якщо враховувати окрему вимогу про поля в 3,5 см. Додаткові сторінки повинні бути послідовно пронумеровані. Текст на них має бути розділений на пронумеровані абзаци.

Доручення на подачу скарги тепер інтегроване до самого формуляру. При цьому відповідно до Інструкції по заповненню нового формуляра скарги, якщо заявник не може підписати доручення, а його представник, що не є адвокатом, найняв адвоката від імені заявника, таке доручення повинне бути підписане представником.

Прямо в скарзі тепер варто вибрати, з ким буде вестися листування: заявником (одним з них, якщо їх декілька) або з його (їх) представником.

Відповідно до Інструкції по заповненню нового формуляра скарги, якщо скарга подається двома й більше заявниками, інформація про кожного з них надається на окремому аркуші. Кожному з них варто привласнити порядковий номер.

При цьому якщо заявник або представник подає скаргу від імені двох або більше заявників, чиї скарги засновані на різних фактах, то на кожного заявника необхідно заповнити окремий формуляр скарги, надавши всю необхідну інформацію. Кожний формуляр має супроводжуватися документами, що стосуються скарги саме цього заявника. Раніше таких вимог не було.

Крім того, якщо заявників більше п’яти, то представник зобов’язаний, крім формуляру й документів, заповнити й додати до скарги таблицю з відомостями про кожного заявника. Якщо інтереси заявника представляє адвокат, таблиця повинна бути направлена до Суду в електронному виді (на CD-ROM або флеш-карті). Приклад таблиці в подальшому має бути опублікований на офіційному сайті ЄСПЛ.

Для обробки великих груп скарг або заявників Секретаріат Суду може зажадати від заявників або представників надати текст скарги або документи в електронному або якому-небудь іншому виді.

Зверніть увагу, що невиконання вимог Секретаріату ЄСПЛ відносно способу й форми подачі колективних скарг або скарг від великих груп заявників може призвести до того, що Суд не прийме ці скарги до розгляду (див. статтю 47 § 5.2 Регламенту Суду).

Також зверніть увагу, що якщо у формулярі скарги відсутня необхідна інформація або до нього не додані необхідні документи, то досьє по скарзі заведено не буде, а самі надіслані документи не будуть збережені. Подавець скарги одержить листа-повідомлення про це й зможе подати нову скаргу з копіями всіх необхідних рішень, у т.ч. тих, які раніше вже надсилалися до ЄСПЛ (тому що вони, повторюся, не зберігаються). При цьому подача формуляру, у якому відсутня яка-небудь необхідна інформація або до якого не додані копії яких-небудь необхідних документів, тепер шестимісячний термін звернення до ЄСПЛ не перериває.

Відправлення формуляра скарги по факсу шестимісячний термін також не перериває.

Скаргу як і раніше можна подавати на будь-якій офіційній мові держав – членів Ради Європи, у тому числі на українській і російській. Її також, безумовно, можна виконати на комп’ютері, а потім роздрукувати, хоча можна заповнити й від руки.

У скарзі тепер є окремий розділ для заявників – юридичних осіб.

За публікацією «Закон і Бізнес»

Перклад на українську мову – сайт бюро

Публікація – березень 2014 р.

***********************************************************

Адвокатське бюро надає послуги по консультаціях з визначення прийнятності звернень і по підготовці заяв-скарг фізичних і юридичних осіб до Європейського Суду проти Україні та Росії, а також фізичних і юридичних осіб України та Росії проти інших країн – учасників Європейської Конвенції. 

 Також надаються послуги з юридичного перекладу англомовних документів Європейського суду (й інших юридичних документів теж) на українську і російську мови.

 Такі платні послуги надаються очно або засобами електронної пошти.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *