АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Тра

18

Новини для банкрутів і для тих, хто вже не зовсім банкрут…

Автор: юрист Денис Кучерявый

Законодавець (Верховна Рада України) вирішив в черговий раз виправити свої помилки у законодавстві про банкрутство. Законом від 15.04.2010 р. № 2133-VI внесено зміни до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” щодо здійснення управління підприємством-боржником (банкрутом).

Внесеними змінами визначено, що у разі дострокового припинення процедури санації у зв’язку з укладенням мирової угоди або погашенням вимог кредиторів керуючий санацією протягом п’яти днів з дня прийняття господарським судом відповідного рішення повинен повідомити про це орган або посадову особу органу, до компетенції якого належить призначення керівника (органів управління) боржника. Також він, у разі необхідності повинен забезпечити проведення зборів чи засідання відповідного органу та продовжує виконувати повноваження керівника (органів управління) боржника до призначення в установленому порядку керівника (органів управління) боржника (абзац другий частини сьомої статті 17 закону).

Також тепер, у випадках, коли майна банкрута вистачило, щоб задовольнити всі вимоги кредиторів, він вважається таким, що не має боргів, і може продовжувати свою підприємницьку діяльність. У такому разі ліквідатор протягом п’яти днів з дня прийняття господарським судом відповідного рішення має повідомити про це орган або посадову особу органу, до компетенції якого належить призначення керівника (органів управління) боржника, та у разі необхідності забезпечити проведення зборів чи засідання відповідного органу. При цьому, він також продовжує виконувати повноваження керівника (органів управління) боржника до призначення у встановленому порядку керівника (органів управління) боржника. Господарський суд може винести ухвалу про ліквідацію юридичної особи, що звільнилася від боргів, лише у тому разі, якщо в неї залишилося майнових активів менше, ніж вимагається для її функціонування згідно із законодавством (частина третя статті 32). Останнє речення стосується, насамперед, фінансових підприємств.

Крім того, відповідно до законодавчих змін, керуючий санацією або ліквідатор протягом п’яти днів з дня затвердження господарським судом мирової угоди повинен повідомити про це орган або посадову особу органу, до компетенції якого належить призначення керівника (органів управління) боржника, та у разі необхідності забезпечити проведення зборів чи засідання відповідного органу. До призначення в установленому порядку нового керівника (органів управління) боржника керуючий санацією або ліквідатор продовжує виконувати повноваження керівника (органів управління) боржника (частина сьома статті 38 закону).

Закон набирає чинності з дня його опублікування, тобто вже вступив у дію.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *