АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

11

Оновлено 25 державних будівельних норм

Автор: admin

з 1 вересня в Україні набрали чинності 25 оновлених державних будівельних норм. Основні зміни, зокрема, стосуються  безпеки будівель та споруд, енергоефективності, а також безбар’єрності.

Про це повідомила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

«Мінрегіон постійно працює над удосконаленням нормативної бази  у будівництві до найкращого європейського досвіду. Адже це, перш за все, важливо для потреб українців у підвищенні безпеки та комфорту людей. Ми змінюємо застаріли норми на сучасні. Це дає можливість використовувати нові, прогресивні технічні рішення, обладнання та матеріали, які забезпечують надійність будівель та споруд, їх енергоефективність, доступність та безбар’єрність», — наголосила Наталія Козловська.

Зазначимо, що відсьогодні набрали чинності 11 змін до чинних будівельних норм та 14 нових ДБН, які були затверджені Мінрегіоном у 2021 році. Оновлення спрямовані на:

  • забезпечення виконання основних вимог до будівель і споруд, зокрема щодо механічного опору та стійкості, пожежної безпеки, гігієни, здоров’я та захисту довкілля, безпеки та доступності під час експлуатації, енергозбереження та енергоефективності протягом усього життєвого циклу об’єкта;
  • забезпечення доступності й інклюзивності житлового та громадського просторів;
  • використання технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ);
  • встановлення сучасних вимог до таких споруд як холодильники, склади, силоси для зерна.

«Переважна більшість затверджених документів розроблена із застосуванням цільового та параметричного методів нормування. Це дозволяє будівельному ринку перестати бути заручником застарілих неефективних рішень та надає змогу концентруватися на функціональності та безпечності будівель та споруд», — зазначила заступник Міністра.

Нагадаємо, що з 1 липня 2022 року набула чинності Зміна № 2 ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво».

Зокрема, ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель» було замінено ДБН В.2.6-31:2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель» (BN01:0295–4277-0874-8932, Наказ №366). Однією із змін – є оновлення форми та вимог до Розділу «Енергоефективність». Зокрема, було прибрано з нього Енергетичний паспорт будівлі. Натомість стало обов’язковим розроблення розділу «Енергоефективність» у складі проектної документації для нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту, у тому числі, з метою термомодернізації громадських та житлових будівель.

Фахівці звертають увагу, що виконувати даний вид робіт має право лише сертифікований спеціаліст, а саме, інженер-проектувальник у частині «Забезпечення економії енергії».

_____________________________________________________________________________

Публікація – жовтень 2022



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *