АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Січ

4

Путівки для дітей-інвалідів

Автор: юрист Денис Кучерявый

3 грудня 2009 р. Кабінетом Міністрів України затверджено Порядок забезпечення безоплатними санаторно-курортними путівками дітей-інвалідів (Постанова № 1345). Відповідно до цього Порядку, забезпечення дітей-інвалідів путівками здійснюється закладами охорони здоров’я за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів з урахуванням рекомендацій, визначених в індивідуальній програмі реабілітації інвалідів (далі – програма). Путівками забезпечуються діти-інваліди, які перебувають на обліку в закладі охорони здоров’я за зареєстрованим місцем проживання.

Для одержання путівки законний представник дитини-інваліда подає закладу охорони здоров’я за зареєстрованим місцем проживання заяву, медичну довідку за формою N 070/о, в якій зазначається чи потребує дитина-інвалід сторонньої допомоги, копії паспорту, посвідчення (паспорту – за наявності) дитини-інваліда, програми, свідоцтва про народження і довідку про склад сім’ї. Датою взяття на облік у закладі охорони здоров’я дитини-інваліда вважається дата реєстрації заяви в журналі обліку.

Дитина-інвалід може одержати за рахунок бюджетних коштів безоплатну санаторно-курортну путівку в установленому порядку і в іншій організації за наявності довідки закладу охорони здоров’я про те, що така путівка не надавалась їй у поточному році.

Видача путівок дитині-інваліду та особі, яка її супроводжує, здійснюється на підставі рішення санаторно-курортної відбіркової комісії закладу охорони здоров’я за зареєстрованим місцем проживання дитини-інваліда.

У разі коли дитина-інвалід, що перебуває на обліку в закладі охорони здоров’я, вже одержала в поточному році безоплатну путівку в іншій організації за рахунок бюджетних коштів, вона знімається з обліку.

Особі, яка супроводжує дитину-інваліда, що потребує сторонньої допомоги, видається безоплатна путівка, яка не передбачає лікування. Особа, яка супроводжує дитину-інваліда або групу дітей-інвалідів, має право на пільговий проїзд відповідно до статті 38-1 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”.

Законний представник дитини-інваліда зобов’язаний подати по закінченні строку санаторно-курортного лікування закладу охорони здоров’я зворотні талони до путівок, видані дитині-інваліду та особі, яка її супроводжує. У разі оплати законним представником дитини-інваліда вартості санаторно-курортного лікування він подає відповідному закладу охорони здоров’я документ, який підтверджує перебування у санаторно-курортному закладі дитини-інваліда та особи, яка її супроводжує, засвідчений підписом відповідальної особи та скріплений печаткою такого закладу.

У разі виникнення непередбачуваних обставин, що унеможливлюють супровід дитини-інваліда, її законний представник повідомляє про це відповідному закладу охорони здоров’я, який оформляє у встановленому МОЗ порядку відмову та перенесення черги щодо забезпечення путівкою дитини-інваліда на строк, узгоджений з її законним представником. Передача путівки законним представником дитини-інваліда іншій особі, внесення до неї виправлень без погодження із закладом охорони здоров’я забороняється.

У разі коли дитина-інвалід має право на санаторно-курортне лікування відповідно до кількох законів, її законному представникові надається право вибору щодо забезпечення путівкою за одним з них.

Цей порядок не розповсюджується на дітей, інвалідність яких пов’язана з впливом наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Такі діти-інваліди забезпечуються путівками згідно із Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2000 р. N 800 “Про затвердження Положення про організацію оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

_____________________________________________________________

 Публикация – январь 2010 г.



коментарі 2

  1. Наталія :

    Доброго дня!Скажіть будь ласка куди мені звернутися,якщо у мене дитина інвалід дитинства,оперована 14 разів і за 10 років ніразу нам недавали пупівку?

  2. admin :

    Наталія, все це вирішується через Вашого лікаря і рацонне управління соц. захисту