АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Кві

8

Реєстрація прав власності на нерухоме майно

Автор: юрист Денис Кучерявый

У господарській і судовій практиці, та і у цивільних відносинах дуже часто виникають питання, пов’язані з державною реєстрацією прав власності на нерухоме майно. В зв’язку з цим, Мінюст вирішив впорядкувати ці відносини і 17.02.2010 видав наказ N 324/5 з відповідною назвою: “Про впорядкування відносин щодо державної реєстрації прав власності на нерухоме майно”.

Насамперед, цим наказом внесено деякі зміни до Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, яке було затверджено Наказом Мінюсту від 07.02.2002 N 7/5. Зокрема, наказано установити, що до створення єдиної системи органів державної реєстрації прав та формування Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обмежень відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють бюро технічної інвентаризації (далі – БТІ).

Також тепер, у разі реєстрації прав власності на нерухоме майно на підставі договорів іпотеки, що містять застереження про задоволення вимог іпотекодержателя, укладені або змінені після набрання чинності Законом України “Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва” до БТІ, крім документів, передбачених цим Положенням, необхідно також надати: завірену в установленому порядку копію письмової вимоги про усунення порушень, надісланої іпотекодержателем іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, у якій має бути зазначено стислий зміст порушених зобов’язань, вимогу про виконання порушеного зобов’язання у не менш ніж тридцятиденний строк та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги; документ, який підтверджує сплив тридцятиденного строку з моменту отримання іпотекодавцем та боржником, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмової вимоги іпотекодержателя; звіт про оцінку предмета іпотеки; витяг з Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна про наявність/відсутність заборони та/або арешту нерухомого майна.

Наявність накладеної заборони відчуження нерухомого майна при посвідченні договору іпотеки, за яким відбувається перехід права власності від іпотекодавця до іпотекодержателя, не є підставою для прийняття реєстратором рішення про відмову в реєстрації прав власності на нерухоме майно за іпотекодержателем.

Та яке майно відноситься до нерухомого майна? Законодавство (насамперед Цивільний кодекс) визначає це поняття досить розмито. Існує маса інших законів, які вносять в це питання, як то кажуть, “свої п’ять копійок” (закони “Про податок з доходів фізичних осіб”, “Про оподаткування прибутку підприємств”, “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, “Про планування і забудову територій”, “Про інвестиційну діяльність”, “Про оренду державного та комунального майна”, “Про виконавче провадження” та інші). В зв’язку з цим слід звернути увагу читачів на роз’яснення, яке дав з цього приводу Мінюст своїм наказом від 14.04.2009 N 660/5 “Про затвердження Методичних рекомендацій стосовно визначення нерухомого майна, що знаходиться на земельних ділянках, право власності на які підлягає державній реєстрації”.

Ці Методичні рекомендації досить детально розбирають, які об’єкти відносяться до нерухомого майна з точки зору Цивільного кодексу та інших специфічних законів і напевне особам, які зацікавлені в цьому питання слід звернути увагу на даний нормативний документ.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *