АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

28

Розсилка  судами пошти в електронному вигляді

Автор: admin

Державна судова адміністрація України рекомендує судам поштову кореспонденцію надсилати в електронному вигляді. Про це йдеться у листі, який було направлено апеляційним загальним, господарським, адміністративним, місцевим загальним судам та Територіальним управлінням ДСА України.

У листі зазначається, що така необхідність виникла з критичною ситуацією, що склалася з фінансовим забезпеченням діяльності судів у 2020 році, зокрема у частині відсутності асигнувань на оплату послуг з відправки поштової кореспонденції.

У рекомендаціях йдеться про відправку всієї службової кореспонденції (окрім процесуальних документів) виключно в електронному вигляді на адреси електронної пошти у разі:

  • надсилання кореспонденції у відповідь на листи, що надійшли до суду електронною поштою, або в попередніх листах таких адресатів вказана адреса електронної пошти для можливого листування;
  • надсилання кореспонденції органам державної (місцевої) влади чи іншим юридичним особам, використовуючи при цьому адресу електронної пошти, вказаної на офіційних сайтах чи на бланках листів відповідних юридичних осіб.

 

Щодо процесуальних документів, то в електронному вигляді вони надсилаються:

  • стороні у справі за її письмовою заявою, на адресу електронної пошти, вказаної у відповідній заяві;
  • державним (місцевим) органам влади на їх адресу електронної пошти, вказаної на офіційних сайтах чи на бланках листів, попередньо узгодивши можливість такого надсилання (шляхом обміну листами чи використовуючи інший спосіб письмового підтвердження).

 

Важливо, що у разі надсилання кореспонденції на адресу електронної пошти, необхідно в обов’язковому порядку підписувати її кваліфікованим електронним підписом відповідної посадової особи суду.

Окрім цього, сторони у справі для отримання повідомлень від суду мають можливість користуватися сервісом “Електронний суд”. Для осіб, які зареєстровані в підсистемі, повідомлення, повістки, судові рішення та інші процесуальні документи надсилаються в електронному вигляді автоматично. Інші особи, які не зареєстровані в “особистому кабінеті”, можуть подати заяву про надсилання їм процесуальних документів на електронну пошту, а також судових викликів і повідомлень – у вигляді SMS (у разі відсутності в учасника електронної пошти).

 

За інформацією пресслужби ДСА України

 

___________________________________________________________________________

Публікація на нашому сайті – листопад 2020 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *