АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лют

5

Скільки будуть тривати вибори?

Автор: Advocat

Напевне, що всім вже відомо, що Верховна Рада України у явній змові з Президентом, не звертаючи уваги на істеричний вереск опонентів, внесла зміни до Закону України “Про вибори Президента України” щодо організації роботи виборчих комісій.

В даному випадку внесення змін було досить доречним, адже під час першого туру вже мали місце спроби зірвати вибори шляхом відклику деякими кандидатами у президенти своїх представників з виборчих комісій на тих ділянках, де ці кандидати явно були не спроможні набрати достатньої кількості голосів.

Заперечення БЮТівців, щодо того, що нібито цілком достатньою перепоною такому сценарію є введення кримінальної відповідальності для членів виборчих комісій за неявку “на роботу” сміхотворні. Достатньо будь якому членові комісії зробити вигляд захворювання і вже йому ніхто нічого не зробить, навіть якщо у нього не буде документів на підтвердження захворювання. Але, не має жодних сумнівів, що і довідку швидкої допомоги і лікарняний зроблять, якщо буде треба – на це грошей вистачить.

В цілому вереск опонентів закону про те, що він відкриває шлях до фальсифікацій, дуже нагадує “накачування” народу напругою, яке ми вже бачили під час накрученої і в значній мірі надуманої  епідемії свиного грипу.

Тому, щоб нас усіх не затягували у ще один тур виборів, коли одному з кандидатів не схочеться програвати, щоб на це не викидали ще мільярди народних коштів і був потрібний цей закон. І будь які побоювання, що цей закон призведе до фальсифікацій, безпідставні: забезпечте, щоб члени виборчих комісій від кожного кандидата прийшли на вибори і знаходилися там до завершення підрахунку і проблем не буде. Хоча напевне це і не влаштовує одного з кандидатів, який не бачить реальної можливості перемогти демократичним шляхом.

Хоча, все ж цей закон не гарантує в повній мірі – що виборчий процес не затягнеться ще на декілька місяців (дай бог, щоб не років).

Тепер по суті основних положень внесених змін: хто хоче зрозуміти, хай викине з голови все, що досі чув по телевізору і сам вникне. Це не важко.

Як відомо, з закону виключено положення частини 4-ої статті 28 про те, що засідання виборчої комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менш як дві третини складу комісії. При чому, частину вісімнадцяту цієї статті доповнено абзацом такого змісту: “У разі бездіяльності виборчої комісії комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання, віднесеного до компетенції комісії нижчого рівня. У день голосування такі питання розглядаються комісією вищого рівня невідкладно“.

Відтепер, у разі, якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної окружної виборчої комісії у строки, передбачені частиною шостою цієї статті, Центральна виборча комісія формує склад окружної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною п’ятою цієї статті, за поданням голови відповідної обласної ради.

У разі якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії у строки, передбачені частиною дев’ятою цієї статті, окружна виборча комісія формує склад дільничної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною восьмою цієї статті, за поданням міського голови, голови районної, районної у місті ради”.

Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. Він вже опублікований у офіційному виданні – газеті “Голос України” і набув чинності. Щоправда, один з кандидатів оскаржив цей закон до Конституційного суду, але це так – для вигляду, адже процедура суду не дозволяє до початку виборів навіть розпочати розгляд.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *