АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

11

Чому владі так закортило обкласти українців податком в 30%?

Автор: admin

nalog21Як відомо, ще 15 вересня 2014 р. уряд України01 rus запропонував Верховній Раді проголосувати пакет економічних реформ, який включає зміни в податкове і бюджетне законодавство для того, щоб на основі нових законів можна було сформувати проект бюджету на 2015 рік. Суть реформ, нібито, полягала в скороченні податків з 22 до 9, приведенні до європейських стандартів податку на прибуток, у зменшенні з 41% до 15% єдиного соціального внеску, скасуванні перевірок для малого і середнього бізнесу з річним доходом до 20 млн. грн і скороченні ставок єдиного податку вдвічі.

Натомість зараз, вже після виборів і початку роботи парламенту та призначення нового уряду,  Міністерство фінансів України спільно з Державною фіскальною службою екстрено готують до розгляду у Верховній Раді проект податкової реформи, який передбачає введення нового тридцятивідсоткового податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами. Про це повідомила на прес-конференції народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Оксана Продан: «Якщо у тебе витрати перевищують доходи, які ти задекларував, і ти не можеш довести, де ти взяв із задекларованого майна гроші, які витратив, то з перевитрат ти маєш сплатити 30% податків», – повідомила вона, уточнивши при цьому, що норма законопроекту може бути змінена в парламенті.

Продан також зазначила, що проект податкової реформи передбачає посилення повноважень співробітників фіскальної служби: «Дається їм право без рішення суду, самостійно донараховувати. Термін пройшов – і відразу на стягнення. Дається право стягнення на дебіторську заборгованість. Якщо ти винен бюджету, і у тебе немає, що відняти, але у тебе є заборгованість чиясь перед тобою, то податківці підуть по ланцюжку далі».

За словами народного депутата, 10 грудня відповідна законодавча ініціатива може бути направлена на розгляд до профільного комітету парламенту.

Як повідомлялося раніше, 2 грудня Верховна Рада затвердила склад нового Кабінету міністрів, зокрема призначивши міністром фінансів України Наталію Яресько. При цьому, програма співпраці з ключовим кредитором України – Міжнародним валютним фондом передбачає виконання Україною ряду умов, зокрема – проведення податкової реформи.

Що ж мається на увазі у випадку з цим новим податком?

Якщо у Вас «під подушкою» є якісь гроші, які Ви протягом багатьох років по сотні гривень або доларів туди складали і Ви раптом надумали придбати майно, купівля і вартість якого фіксується документально (наприклад, автомобіль, будинок, дачу, тощо), Вам на ці витрати (вартість придбаного майна) доведеться сплатити ще 30% податку, якщо раніше Ви не декларували достатньо значні доходи.

Наприклад, можна передбачити, що таке нововведення досить болісно може вдарити по дрібним сільгоспвиробникам – власникам не дуже великих земельних ділянок, в тому числі, тих, що були одержані на паї та які не зареєстровані приватними підприємцями, фермерами чи юрособами. Такі сільгоспвиробники декларації, що природно, взагалі не здавали ні коли, не показуючи свій відносно невеличкий дохід, з якого вони і сплачувати нічого не мали б. Але ж вони його одержували цілком законно… Та тепер вони не зможуть придбати а ні машину, а ні тракторець, щоб за них не “взялася” податкова. При цьому, цілком можлива така ситуація, що витративши на таку покупку останні гроші, доведеться відразу ж той тракторець і продати, щоб сплатити 30% податку. Але при цьому доведеться сплатити також податок при продажу того ж тракторця. Тобто, всі гроші – на дрібні потреби уряду…

Пропонуємо Вам з цього приводу думку експерта від одного з українських банківських сайтів…

$$$

Може здатися, що уряд Арсенія Яценюка хоче безпідставно обкласти українців новим податком на видатки. Але, це не зовсім так, адже всі члени уряду Арсенія Яценюка, багато наших депутатів, і особливо наші олігархи, уже давно мають задекларовані доходи на сотні мільйонів і навіть мільярди гривень. Тому для них цей податок не створює проблем. Вони завжди можуть показати старі декларації й пояснити, що всі ці доходи отримані за попередні роки, і тому – немає жодних проблем. І це дійсно так. Дуже багато депутатів, міністри, і взагалі окремі особи в Україні мають дуже великі суми задекларованих доходів.

На перший погляд може здатися, що все правильно: якщо у людини є задекларовані мільйони, те які можуть бути до нього запитання. От тільки, що це за мільйони й мільярди – це інше питання. Дуже часто декларації наших депутатів і держчиновників складені досить таки стандартно: невелика сума офіційної заробітної плати, може бути навіть невелика сума соціальної допомоги, але при цьому колосальний дохід від інвестиційної діяльності. Воно й зрозуміло, у нас заробити мільйони за рахунок заробітної плати, навіть міністра, складно, а от інвестиційний дохід – це інша справа. Лихо тільки в тім, що цей дохід дуже часто фіктивний. Точніше, це звичайна імітація доходу, щоб “вибілити” нелегально отримані гроші, дуже часто у вигляді хабарів і відкатів.

На ринку ЄС і США існує ціла система “відбілювання” доходів для великого бізнесу. Із цим борються, це лають, але це існує. Є різні методи “відбілювання” або, точніше, “малювання” фіктивного доходу для солідних клієнтів. Як нескладно догадатися, при такому “малюванні” робиться оптимізація податків за рахунок різних юридичних вивертів. Наприклад, у США багаті люди дуже полюбляють займатися добродійністю, тому що ця схема дозволяє на законних підставах уникати сплати податків. У результаті крутий американський бізнесмен і позитивний імідж формує, і легалізує доходи без податків, а скільки дійсно із цих грошей йде на доброчинність, про це говорити не будемо.

В Україні використовують інші схеми, але суть та сама. Головне – це “намалювати” великий дохід для фізособи, але податки при цьому або не сплачувати, або сплатити мінімальні. Методів багато, схем ще більше. Час від часу механізми змінюються. Були часи, коли було вигідно виплачувати самому собі дивіденди. Тому було смішно читати, як звичайне ТОВ, що не проробило й півроку, виплачує своєму власникові дивіденди десять або сто мільйонів за рік. Були вигідні операції з купівлею-продажем нерухомості. Минули й моменти, коли операції із цінними паперами раптом приносили окремим учасникам мільярдні прибутки, з яких можна було не платити податки. Усе було, і все це забезпечило нашим народним депутатам, багатьом нашим політикам, а тим більше держслужбовцям вищого рангу індульгенцію. Крім того варто згадати доходи їхніх родин і родичів. Якщо все це підсумувати, отут буде мільярди й мільярди доходів, які формально легальні, по них формально сплачені податки, або вони опинилися без податків внаслідок невеликих податкових пільг, які наші обранці народу самі для себе й зробили. В остаточному підсумку введення податку 30% на видатки фізосіб аж ніяк не торкнеться наших обранців народу і їхніх найближчих друзів.

А от звичайні українці дійсно стикнутися з значними проблемами. Тому що їм буде складно довести, де і як вони заробили, а дуже часто заробляли по-різному, і дуже часто наші українці одержували заробітну плату в конвертах. Таким чином, виходить, що звичайному українцеві буде складно спілкуватися з податковою. А, тим більше, що права податкової істотно розширюються, і вона одержує право без суду й великих розглядів донараховувати податок, і вже доведеться доводити податковій, що це вона діє незаконно. При цьому не сплатити не можна. Тому що в цьому випадку майно буде відразу арештовано, і фізична особа потрапить у безвихідне становище.

Це дійсно істотно наблизить життя українців до європейських стандартів. У країнах ЄС жителі дуже часто в приватній бесіді проклинають, і податкову, і декларації про доходи. В Україні це поки не модна тема для дискусії, але тепер, завдяки старанням Арсенія Яценюка, для більшої частини українців, які збирали гроші, буде проблемою із проблем довести їхню легітимність. Зате всі, хто живе від заробітної плати до заробітної плати, не має заощаджень, і взагалі веде злидарський спосіб життя, будуть задоволені. Вони одержать можливість нічого не збирати, але й нічого не декларувати.

В Україні вирішили провести великі економічні реформи, щоб всі українці стали жебраками, і їм просто не було чого декларувати. У цілому, ідея цікава. Може дійсно варто її реалізувати, тим більше, що влада дуже хоче, МВФ вимагає, а українці після Майдану згодні на будь-які жертви заради європейського вибору України?

По публікації українського банківського сайту Bankstore.com.ua

____________________________________________________________

Публікація – грудень 2014 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *