АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Сер

6

Шлях до самознищення?

Автор: Avtor

Сайт міста Сокиряни Чернівецької області опублікував звернення до власників та орендарів садів, яке пов’язане з шкодою, яку вони завдають і собі і іншим мешканцям і навколишньому середовищу безвідповідальним, бездумно надмірним оприскуванням садів отрутохімікатами.

У безоглядній погоні за прибутками вони не думають не лише про сторонніх оточуючих, але й про себе і своїх рідних, до них не доходить, що вся ця гонитва за грішми, потім повернеться до них витрачанням набагато більших коштів на лікування, та ще й мабуть – даремним витрачанням… Напевне не дарма Сокирянський район займає провідне місто в Чернівецькій області по онкозахворюванням!

Насправді це стосується не лише власників та орендарів садів, але й власників городів, які теж чимало застосовують отрутохімікати і не лише у Сокирянах, а й по всьому району. Тому ми додатково публікуємо це звернення на нашому сайті і це буде не остання публікація з цього приводу.

Чимало занепокоєння більшості мешканців нашого міста викликає “боротьба” власників малих, а особливо великих садів із шкідниками та хворобами багаторічних насаджень. Не треба питати, чому… Бо чимало садових “магнатів” заради збагачення ігнорують вимогами і правилами обробки багаторічних насаджень. Вони готують розчини препаратів для обприскування садів безпосередньо біля ставів, більше того миють свою апаратуру там же. Для них головне – прибуток… А це – загроза для худоби, яка напувається із природних водойм, це – винищення живності у водоймі, взагалі це шкода здоров’ю городян.

Є немало нарікань і скарг пасічників щодо порушення вимог застосування хімпрепаратів садівниками, внаслідок чого гинуть бджолині сім’ї.

З цього приводу виконавчий комітет Сокирянської міської ради звертається до власників та орендарів садів із застереженнями та нагадуваннями щодо вимог використання засобів хімзахисту садів.

Відповідно до Державних санітарних правил (8.8.1) при обробці садів отрутохімікатами необхідно:

  • машини та апарати, які використовують для застосування отрутохімікатів, повинні знаходитися в спеціально відведених місцях під навісом або в спеціальних приміщеннях;
  • приготування розчинів отрутохімікатів і заправка апаратури для їх застосування повинні здійснюватися на стаціонарних розчинних вузлах або пунктах із використанням засобів механізації виробничих процесів;
  • до місць обробок розчини отрутохімікатів повинні доставлятися в спеціальних ємкостях. Заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням отрутохімікатів.

Категорично забороняється приготування розчинів отрутохімікатів безпосередньо у полі та поблизу водойм.

За порушення вимог застосування отрутохімікатів при обробці садів передбачена адміністративна відповідальність.

Тетяна Колєснік

******************************************

Публікація – серпень 2012 року



Коментарі закриті.