АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

5

І знову про позови “дітей війни”…

Автор: юрист Денис Кучерявый

на русском языке14 листопада на сайті було опубліковано статтю стосовноdeti-voin роз’яснення Вищого адміністративного суду України з приводу справ по позовах “дітей війни”. Але, напевне, ВАСУ вирішив, що того роз’яснення недостатньо і 1 грудня цого року листом на адресу апеляційних адміністративних судів вiд 01.12.2009 № 1623/13/13-09 видав ще одне роз’яснення, щодо застосування окремих норм законодавства під час розв’язання спорів про нарахування та виплати дітям війни у 2009 році підвищення до пенсії або щомісячного грошового довічного утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

ВАСУ нагадав, що відповідно до статті 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” (чинній у 2009 році) дітям війни пенсії або щомісячне грошове довічне утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Статтею 71 Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” Кабінету Міністрів України надано право у 2009 році встановлювати розміри соціальних виплат, які відповідно до законодавства визначаються залежно від розміру мінімальної заробітної плати, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними програмами.

sudСуд пояснив, що названа норма ст. 71 закону про держбюджет передбачає встановлення в абсолютних сумах розмірів лише тих виплат, вихідним критерієм розрахунку яких є розмір мінімальної заробітної плати. Відповідно її дія не поширюється на спірні відносини (на дітей війни), оскільки розмір зазначених соціальних виплат згідно із Законом України “Про соціальний захист дітей війни” залежить від іншого критерію – розміру мінімальної пенсії за віком.

Отже, нарахування та виплата у 2009 році дітям війни підвищення до пенсії або щомісячного грошового довічного утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, повинні здійснюватися відповідно до норм Закону України “Про соціальний захист дітей війни”.

Тобто, органи Пенсійного фонду не мають права зменшувати “дітям війни” виплати, посилаючись ст. 71 Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” і будь які постанови Кабінету Міністрів.

_____________________________________________

Публікація – грудень 2009 р.



Один відгук

  1. Алла :

    Можно ли получить образец иска для “детей войны”?