АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

16

Ознайомлення з матеріалами кримінальної справи

Автор: Advocat

Верховна Рада України внесла чергові зміни до Кримінально-процесуального кодексу України (КПК), а саме до ст. 217, яка визначає правила ознайомлення потерпілих з матеріалами кримінальних справ. Зміни внесені Законом від 15.02.2011 № 3028-VI “Про внесення зміни до статті 217 Кримінально-процесуального кодексу України щодо обов’язків слідчого”.

При цьому, статтю 217 КПК після частини четвертої доповнено новою частиною, згідно з якою, під час пред’явлення матеріалів досудового слідства слідчий зобов’язаний на вимогу потерпілого чи його представника, цивільного позивача, цивільного відповідача або їх представників вручити їм засвідчену належним чином копію опису матеріалів кримінальної справи з додержанням вимог цієї статті, про що зазначається у протоколі про закінчення слідства і пред’явлення матеріалів для ознайомлення.

Слід нагадати, що раніше, а саме 1 липня 2010 року законом N 2396-VI були внесені аналогічні зміни до статті 218 КПК, що стосується ознайомлення з матеріалами кримінальних справ обвинувачених і їх захисників. У цій статті частину п’яту було викладено в такій редакції: “Матеріали досудового слідства пред’являються для ознайомлення підшитими і пронумерованими. Під час пред’явлення матеріалів досудового слідства слідчий зобов’язаний на вимогу обвинуваченого вручити йому засвідчену належним чином копію опису матеріалів кримінальної справи, про що зазначається у протоколі про оголошення обвинуваченому про закінчення слідства і пред’явлення йому і його захисникові матеріалів справи. Матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення не пред’являються і зберігаються окремо від кримінальної справи”.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *