АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

30

Суди ліквідовано, суди створено

Автор: admin

Президент України 29 грудня 2017 р. поклав «під ялинку» судовій системі (і не лише їй) декілька Указів про ліквідацію та створення апеляційних судів в Україні та про реорганізацію місцевих судів.

Як вказано на сайті Президента, заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов зазначив, що в рамках стратегії судової реформи, затвердженої відповідним Указом, а також на виконання вимог Закону «Про судоустрій та статус суддів» будуть створені Окружні господарські суди, замість судів у районах також будуть створені окружні суди. «Це буде уніфікований підхід до всіх судів першої інстанції», – сказав він. За його словами, також ліквідовуються та створюються певні суди у великих містах з метою організаційної та фінансової оптимізації, для того, щоб забезпечити кращий доступ до правосуддя та більш ефективний розгляд судових справ.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив, що прийняття такого рішення дасть більш чітку структуру судової системи, що це буде основою для стратегічного планування розвитку судової системи, що відтепер стане можливим і планування розвитку автоматизованої системи для того, щоб дійсно правосуддя було доступним і було відновлено довіру до судової системи.

 

Як то кажуть: «Дай те Бог!» Хоча, виходячи зі змісту новоявлених редакцій процесуальних кодексів і інших нормативних актів чергової судової реформи (в тому числі – чергове істотне підвищення судових зборів), в наміри влади зробити правосуддя більш доступним для народу, віриться з трудом, а чесно кажучи, геть не віриться…

Але ж до суті Указів Президента…

 

Не будемо у статті розписувати всі зміни. Всі відвідувачі можуть за зазначеним у статті гіперпосиланнями побачити зміни, які стосуються їх регіонів. Зупинимось на системі Указів…

 

Мабуть, найбільш значущими для більшості громадян є 3 Укази, які стосуються місцевих загальних судів, а саме Указ № 451/2017 «Про реорганізацію місцевих загальних судів», Указ № 450/2017 «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів» та Указ № 449/2017 «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів». Їх суть зводиться до того, що ліквідовуються всі місцеві суди (районні, міські, районні в містах) – як окремі суди, а замість їх для декількох районів або районів в крупних містах, або для всього міста створюється один окружний суд. Важко роздивитися – в чому тут наближення до правосуддя? Але АПУ роздивилося, їм мабуть відніше…

Зокрема, Указом Президента України № 451/2017 замість Сокирянського і Кельменецького районних судів та Новодністровського міського суду Чернівецької області створено Сокирянський окружний суд із місцезнаходженням у містах Сокирянах та Новодністровську, селищі міського типу Кельменцях, шляхом реорганізації (злиття) цих, раніше існуючих судів (пункт 194 Указу).

Тобто, слід розуміти, що тепер не буде Сокирянського і Кельменецького районних та Новодністровського міського судів, як окремих судів, а буде єдиний Сокирянський окружний суд, При цьому, судові установи в Кельменцях і Новодністровську будуть, такими собі, “філіями” Сокирянського окружного суду.

Мабуть АПУ вбачає економію в тому, що тепер буде один голова суду замість трьох колишніх та мабуть ще на працівниках канцелярії з`економлять.

Поки, що достеменно не зрозуміло, але мабуть кельменчанам, новодністровцям і сокирянцям доведеться подавати позови до Сокирянського окружного суду, а той буде розподіляти? Також напевне тепер виникнуть питання з рахунками для сплати судового збору.

Тобто, з нового року додалася проблема ретельно з`ясовувати ці питання перед поданням позовів, щоб не нарватися на проблеми з залишенням позовів без руху або без розгляду, мабуть звертаючись безпосередньо до судів, адже впевненості, що на сайті Державної судової адміністрації до завершення вихідних внесуть зміни, не  має.

 

Указом № 452/2017 ліквідовано Апеляційні суди областей і міста Києва, але в даному випадку вся «реорганізація» звелася до перейменування. Наприклад, замість «ліквідованого» Апеляційного суду Чернівецької області «утворено» Чернівецький апеляційний суд. Зрозуміло, що така «реорганізація», окрім витрат на саму цю «реорганізацію» нічого не змінить?

 

Аналогічним чином відбулося і з місцевими та апеляційними господарськими судами, які ліквідували під одною назвою і «утворили» під дещо іншою назвою. Зокрема Господарський суд Чернівецької області тепер буде називатися «Чернівецький окружний господарський суд» (Указ № 453/2017), а Львівський апеляційний господарський суд, буде називатися «Західний апеляційний господарський суд» і його апеляційний округ, як і раніше буде включати Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Тернопільську та Чернівецьку області. (Указ № 454/2017).

 

 

_______________________________________________________

 

Публікація – грудень 2017 року

 

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *