АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Вер

16

«Соціальні війни» на законодавчому фронті тривають

Автор: Advocat

Як це не сумно, але громадяни, яких сумнозвісним морозівським законом віднесено до категорії “дітей війни”, а також пенсіонери і одержувачі інших видів соціальної допомоги (матері-одиночки, “чорнобильці”, тощо) постійно перебувають, так би мовити у “зоні боїв”, лише це бої законодавчі і судові.

Нещодавно, а саме 18 лютого 2010 року Законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами” № 1691–VI внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК) та Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС), згідно з якими розгляд спорів, пов’язаних із соціальними виплатами, здійснюється в порядку цивільного судочинства.

До ЦПК було внесено відповідний пункт 2 частини першої статті 15, відповідно до якого, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо спорів з приводу призначення, обчислення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та інших соціальних виплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг, речового майна, пайків або грошової компенсації замість них. Наш сайт писав про це неодноразово, зокрема у статті “Змінено підсудність справ по соціальних виплатах“. Цей закон зробив розгляд справ дорожчим (потрібно сплачувати велике держмито і ще більший збір на інформаційно-технічне забезпечення судового розгляду). Але розгляд справ став, так би мовити, більш простим і надійним. Насамперед, строк позовної давності збільшився до 3-х років і апеляційне оскарження проходило в обласних апеляційних судах, тобто справи не уходили в дуже далекі краї, де їх потім довгими місяцями ні хто не може знайти (багато минулорічних справ досі не розглянуто).

При прийнятті нового закону “Про судоустрій і статус суддів” 7 липня 2010 року N 2453-VI з ЦПК виключено вищезазначений пункт 2 частини першої статті 15 і підсудність справ даної категорії, відповідно до ст. 18 КАСУ повернуто адмінсудам (наша стаття “ Підсудність справ по соціальних виплатах знову змінено…“). При цьому позови знову дешевіли, але строк звернення до адмінсуду зменшувався до 6-ти місяців.

Та не довго воно тривало у такому вигляді, адже 9 вересня 2010 року Конституційний Суд Україні, розглянувши справу 1-40/2010 за конституційним поданням Верховного Суду України і визнав неконституційними, положення Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами” від 18 лютого 2010 року № 1691–VI, в тому числі:

Ø пункту 2 розділу І: “Пункт 3 частини першої статті 18 КАС виключити“;

Ø пункту 2 розділу ІІ: “Після набрання чинності цим Законом адміністративні суди завершують розгляд справ, провадження в яких було відкрито за пунктом 3 частини першої статті 18 КАС. Адміністративні позови, апеляційні та касаційні скарги чи подання, подані до набрання чинності цим Законом до відповідних адміністративних судів в адміністративних справах, передбачених пунктом 3 частини першої статті 18 КАС, і за якими провадження не відкрито, передаються цими судами до відповідних судів, які здійснюватимуть їх розгляд у порядку цивільного судочинства“.

Визнано таким, що не відповідає Конституції пункт 2 частини першої статті 15 ЦПК в редакції Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами” від 18.02.2010 року № 1691–VI.

Положення цих законів втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього Рішення.

Якщо хтось надіється, що з цим стане остаточно зрозумілим хоча б порядок розгляду справ такої категорії дуже помиляються. Конституційний Суд визнав неконституційним положення Закону від 18.02.2010 р., але не визнав неконституційними положення закону від 7.07.2010 р., якими по КАС ці справи розглядаються лише з 1.01.2011 р. І хоча в мотивувальній частині Рішення Конституційного суду зазначено, що такі справи мають розглядатися в порядку адміністративного судочинства, у постановлюючій частині цього не має. І це напевне призведе всі суди до стану ступору, та що тепер буде з позовами по соціальних виплатах я навіть не можу уявити.

Напевне слід вважати, що якщо депутати не розкачаються і швидко не внесуть зміни до законодавства, то ці позови до 1.01.2011 взагалі не будуть розглядатися.

Як будуть суди виходити з цієї ситуації (а з ними – і громадяни), поки що не зрозуміло.



коментарів 6

  1. Александр :

    Здравствуйте Олег Петрович! Я правильно понял, что теперь дела о социальных выплатах будет рассматривать исключительно админ.суд? или может быть будут рассматривать местные суды в рамках админ.прроизводства? Спасибо за ответ.

  2. admin :

    Александру: по первой инстанции будут рассматривать районные суды по КАС. Но как это будет до начала следующего года, я пока Вам не скажу – не понятно

  3. Ирина :

    Ситуация жуткая. Суды пока не определились, что с этим делать. Апелляция рекомендовала рассматривать пришедшие после 9го дела автоматически по КАСу (жалея людей, видимо), то есть не отказывать в открытии производства. Но такого “автоматического” перехода нет. ВСУ пока считает, что в таком случае нужно отказывать. Согласно п.3 ст. 2 ЦПК суды рассматривать в гражданском судопроизводстве такие иски не имеют права. Но с другой стороны, право истца на момент сдачи дела в канцелярию, например, подлежало защите…нужно думать

  4. admin :

    Ирине: действительно, суды первой инстанции, в основном определились, что будут принимать дела к рассмотрению по КАСУ, но что будет с этими делами, когда они дойдут до апелляционных админсудов и до ВАСУ, я не знаю. Хотя, может к тому времени, определятся, что-то изменят. Я считаю, что в любом случае следует сейчас подавать, что бы не пропустить срок обращения в админсуд, тем более, что такие дела не требуют большой потери времени и материальных затрат: сдали, написали: “Прошу рассмотреть без моего участия”, и ждите ответа.

  5. Александр :

    А при подаче иска в местный суд но по КАСУ как исчислять суд.сбор и ИТЗ? как по гражданским или по административным искам?
    Спасибо!

  6. admin :

    Александру: смотрите новый образец на странице “Образцы” или в рубрике “Пенсии и соцстрах”. Там все указано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *