АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Січ

12

Адмінвідповідальність за правопорушення, що посягають на громадський порядок

Автор: Advocat

Законодавчі новини останнім часом з’являються не лише на пенсійній,на русском языке податковій і бюджетній ниві. Законом № 2744-VI від 2 грудня 2010 р. Верховна Рада уточнила відповідальність за дрібне хуліганство (ст. 173 КпАП Кодексу про адміністративні правопорушення), тобто за такі правопорушення, як нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші дії, що порушують громадській порядок та спокій громадян.

Не можна сказати, що цим законом посилено відповідальність за подібні порушення. Тепер це порушення тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб. Тобто, єдине, що змінилося – додано громадські роботи.

Громадські роботи можуть тепер присудити також за насильство у сім’ї, тобто правопорушення передбачене частиною 1 ст. 173-2 КпАП. Тепер за такі дії можуть “дати” або накладення штрафу від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’яти діб.

Напевне слід розповісти тих, хто не знає, що склад правопорушення – насильства в сім’ї становлять умисні дії: вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, непроходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім’ї.

При цьому, якщо такі дії вчинені особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню за таке порушення, цю особу може бути засуджено до штрафу в розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до громадських робіт на строк від сорока до шістдесяти годин, або на виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або до адміністративного арешту на строк до п’ятнадцяти діб.

Не забули законодавці і про відповідальність за розпивання спиртних напоїв у громадських місцях (ст. 178 КпАП), тобто: на вулицях, на стадіонах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту та в інших громадських місцях, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, в яких продаж спиртних напоїв на розлив дозволений виконавчим органом сільської, селищної, міської ради, або поява в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль. Але зміни відповідальності за таке правопорушення стосуються лише тих випадків, коли вони вчинені особою, яка вже двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за розпивання спиртних напоїв у громадських місцях або появу в громадських місцях у п’яному вигляді.

Таку особу по частині 3 ст. 178 КпАП можуть покарати накладенням штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Аналогічним чином нардепи додали громадські роботи і до покарань по ст. 185 КпАП за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов’язків, а також вчинення таких же дій щодо члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця у зв’язку з їх участю в охороні громадського порядку. Таке порушення тепер тягне за собою накладення штрафу від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Закон набрав чинності з 1 січня 2011 року.

______________________________________________________________

Публікація – січень 2011 р.



коментарі 4

  1. Дора :

    Цих депутатів потрібно нахрін донорищзувати усіх, а органи їх, і членів їх сімей віддати коштами вилученими від продажі органів родинам 7000000 умертвлених громадян України за період 1991-2011 років!

  2. Дора :

    Вибачте Мене, але цих теперішніх діток нахрін потрібно не виховувати, а знщувати бо вони… просто задовбали!
    А ще Я скажу, що усякі такі адвокати живлятьься із горя людей і їх крові, то де сенс цій профенсії бути такою, як напрклад адвокат А. із Одеси.
    Якщо мінти охорони апеляційного суду Хмельницької області пресують відповідача і представнкиа Родини Дорошів із міста Камянця-Поділсьького а це вибачте ЧМО від адвокатів Р. каже “Подайте заяву про перенесення розгляду справи”, а за послуги виамагає 1,5 тисячі гривень, то хто він після цього і як розцінювати його позицію. Зрозуміло що це адвокат продажна морда, який уже сторгшував твою інфу мусарам цієї сучої області!
    Я Дорош Ю.П. намагаюсь порушити криімнальну справу проти цих недоносків із МВС і прокуратури ось уже 20 років!
    То які нахрін є адвокати в Украпїні. Їх одиниці, і всі вони працюють для винятково резонансних справ, тобто собі на імя і вигоду! Звернувся Я до Федура шановного і до цього часу відповіді немає, захисту не отримано!
    Адвоакти – це напевно тільки для крмінальних справ щоб замилювати очі і виправдовувати зеків із мусорських правоохоронних органів!
    Ви Мені остогидли!

  3. admin :

    на коментарі Дора: прізвища адвокатів видалені через і малозрозумілість і бездоказовість Ваших тверджень.
    До відома: в Україні не має державної адвокатури, послуги всіх адвокатів платні.