АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

30

ДАІ ввела нові правила оплати штрафів

Автор: Advocat

на русском языкеПри оплаті штрафів за порушення правил дорожнього руху водіїef14c505f70818 тепер зобов’язані вказувати у квитанції серію й номер протоколу про адміністративне порушення. Як повідомили в прес-службі ДАІ, такі зміни обумовлені необхідністю поліпшити контроль за надходженням коштів і уникнути непорозумінь, що виникають при з’ясуванні своєчасності сплати платежів у виконавчій службі.

Державтоінспекція нагадала, що відповідно до статті 307 Адмінкодексу, штраф має бути сплачений не пізніше, ніж через 15 днів після вручення порушникові постанови про накладення штрафу. А у випадку оскарження або внесення на постанову подання прокурора – не пізніше 15 днів від дня повідомлення про залишення скарги або подання без задоволення.

Щоб сплатити штраф, потрібно звернутися в будь-яку банківську установу України. При цьому необхідно мати при собі документ, що засвідчить особистість, ідентифікаційний код і екземпляр протоколу про адміністративне порушення.

ДАІ опублікувала на своєму сайті приклад заповнення квитанцій на оплату штрафу за порушення ПДР.

Нагадаємо, по даними начальника управління ДАІ МВС Валерія Лозового, за весь 2012 рік сума штрафів склала 377 мільйонів гривень. При цьому було стягнуто 382 мільйони гривень. В. Лозовий відзначив, що у випадку, якщо автомобіліст не оплатить штраф протягом 15 днів, то сума штрафу збільшується вдвічі.

За публікацією «Зеркало недели. Украина»

*****************************************************

До всього цього варто відзначити, що наші чиновники дуже полюбляють все ускладнювати. Мабуть це викликано інстинктом самозбереження чиновництва, а точніше штатів: чим складніше система, тим більше потрібно людей для її обслуговування й тем легше «ловити рибку» у цій «мутній воді». А «уникнення непорозумінь, що виникають при з’ясуванні своєчасності сплати платежів у виконавчій службі», як завжди, виллється в ще більшу кількість непорозумінь, конфліктів, а часто й судових розглядів у тих, хто хоча й чесно сплатив штраф, але не вказав або неправильно вказав номер протоколу. А тим, у кого такої копії з якоїсь причини, просто не має, доведеться ще побігати, що б одержати цю копію.

Звичайно слід намагатися все ж заповнювати квитанцію саме так, як вимагає Департамент ДАІ, що б Вам потім не морочили голову й ноги. Однак, для того, що б виконувати ці вимоги, обов’язково вимагайте й від працівників ДАІ точного виконання їхніх обов’язків: Вам негайно по складанню, зобов’язані видати копію пронумерованого протоколу про вчинення Вами порушення ПДР. Якщо не видали, а обіцяють видати пізніше (це іноді буває), негайно подавайте письмову скаргу керівництву ДАІ або прокуророві, інакше потім Вас же звинуватять у тому, що Ви таку скаргу не подали.

На нагадування про необхідність при сплаті штрафу мати при собі паспорт або інший документ, що засвідчує особу, можна не звертати особливої уваги, оскільки жоден банк не буде вимагати від Вас надання таких документів, та й реальної потреби не існує – штраф за правопорушника сплатити може хто завгодно. Виключення становлять випадки, коли порушник відмовився від податкового ідентифікаційного номера (ІПН) – йому дійсно потрібно замість ІПН указувати номер паспорта. А тим, у кого ІПН є, обов’язково необхідно мати його при оплаті штрафу й це повинен бути номер саме порушника ПДР, а не того, хто за нього платить.

Проте, якщо Ви у квитанції через якусь випадковість не вказали номер протоколу, це ні за яких умов не може розцінюватися, як несплата штрафу.

Ще раз нагадую: ніколи не віддавайте працівникам ДАІ або виконавчої служби оригінал квитанції про сплату штрафу, поки не зробите собі копію. І зберігати таку квитанцію або її копію необхідно аж ні як не менш 3-х років, тому що інакше можуть бути проблеми, пов’язані з тим, що в якімсь комп’ютері щось загубилося або туди взагалі забули щось внести.

_____________________________________________________________

Публікація – березень 2013 р.



Коментарі закриті.