АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Кві

11

Зразок боргової розписки

Автор: Advocat

В зв’язку з тим, що як не дивно, такий найпростіший документ, як боргова розписка, у кожному другому випадку оформляється не правильно, публікуємо зразок боргової розписки на українській мові. Оригінальний документ дуже рекомендуємо писати від руки. Також рекомендуємо позичальникам залишати собі копію боргової розписки.

Іноземця в якості займодавця записано в якості зразка правильного запису іноземця, адже з нашими і так все зрозуміло. Транскрипцію імені іноземця слід переписувати з паспорту. Детально про оформлення розписки дивіться на нашому сайті.

РОЗПИСКА

Я, Пупиренко Роман Васильович, 1972 року народження, що мешкаю в с. Пупирки Закукиркінського району (паспорт СЕ № 784653, виданий Закукиркинським РВ УМВС 12.12.1988 р., ідентифікаційний код 26756926), даю цю розписку громадянину США Бараку Джорджу Обамі (Barack George Obama), 1960 року народження, мешканцю м. Мідланд штату Техас США, в тому що я Пупиренко Р.В. отримав від Барака Д. Обами у борг гроші в сумі 10000 (десять тисяч) доларів США.

Позика є безвідсотковою.

Зобовязуюся повернути позику в строк до 23 грудня 2012 р.

Написано власноруч

1 квітня 2010 року=підпис= Пупиренко Р.В.

Присутні:

1) Даниленко Дмитро Федорович, що мешкає в смт. Закукирки, вул. Пупиренська, 12;

1 квітня 2010 року=підпис=

2) Васюнчикова Марія Семенівна, що мешкає в смт. Закукирки, вул. Пупиренська, 14;

1 квітня 2010 року=підпис=

Інший варіант – якщо позика під відсотки:

РОЗПИСКА

Я, Пупиренко Роман Васильович, 1972 року народження, що мешкаю в с. Пупирки Закукиркінського району (паспорт СЕ № 784653, виданий Закукиркинським РВ УМВС 12.12.1988 р.), даю цю розписку громадянину США Бараку Джорджу Обамі (Barack George Obama), 1960 року народження, мешканцю м. Мідланд штату Техас США, в тому що я Пупиренко Р.В. отримав від Барака Д. Обами у борг гроші в сумі 10000 (десять тисяч) доларів США під 12 (дванадцять) відсотків річних.

Зобов’язуюся повернути позику в строк до 23 грудня 2012 р. Відсотки зобов’язуюся сплачувати один раз на 6 місяців (або зазначити інший термін по узгодженню сторін.

Написано власноруч

1 квітня 2010 року=підпис= Пупиренко Р.В.

Присутні:

1) Даниленко Дмитро Федорович, що мешкає в смт. Закукирки, вул. Пупиренська, 12;

1 квітня 2010 року=підпис=

2) Васюнчикова Марія Семенівна, що мешкає в смт. Закукирки, вул. Пупиренська, 14;

1 квітня 2010 року=підпис=

_____________________________________________________________

Публикация – апрель 2010 г.

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


коментарів 200

  1. аліна :

    а скажіть будь ласка, чи обовязково щоб розписка була підписана свідками? якщо підписів свідків не буде, така розписка недійсна?

  2. admin :

    Аліні: Свідкі – не обов”язково. Розписка все одне буде дійсною, якщо її написав боржник. Але зі свідками надійніше, особливо на той випадок, якщо боржник буде заперечувати, що то він писав, або, наприклад, що він був у якомусь незвичайному стані (всяке буває).

  3. Оксана :

    А якщо розписка надрукована на принтері і підписана боржником без свідків. Вона буде дійсною?

  4. admin :

    Оксані: дивлячись на те, що Ви маєте на увазі під словом “дійсна”… Виконання на принтере не заборонено законом і є нормальним. Така розписка є документом, але будь-яку розписку (як і нотаріально посвідчений договір) можна намагатися спростувати, заперечувати з тих, чи інших підстав. В залежності від того, як розписка виконана, заперечувати важче або легше. “Принтерну”, та ще і без свідків – легше спростувати. Але, якщо є договірний документ, в тому числі розписка в будь-якому вигляді, то це дає можливість звернутися до суду з позовом про стягненя боргу. Відсутність розписки або іншого документу позбавляє такої можливості, навіть при великій кількості свідків. Все ж краще, щоб боржник писав розписку власноруч

  5. Єва :

    Якщо в борг дана суттєва сума грошей, яка повинна повертатися щомісячними платежами протягом двох років…Чи можливо узбепечити себе від несвоєчасної виплати заборгованості (наприклад, з 23по 25… і не пізніше) стягненням пені… ? Якщо можна , то яким чином і який розмір пені встановлюється?

  6. admin :

    Єві: потрібно договір укладати, та щонайменше всі умови потрібно оговорювати у розписці. Розміри можно встановлювати за домовленістю сторін

  7. Людмила :

    при нотаріальному посвідченні боргової розписки потрібна згода дружини, чоловіка того хто пише боргову розписку? В разі не повернення позичальником позичиної суми, його дружина, чоловік відповідає як він-позичальник, перед зобовязанням чи ні?

  8. admin :

    Людмилі: згоди супруга не потрібно. За зобовязаннями відповідає той – хто взяв у борг, але фактично – всім спільним майном.

  9. Сергей :

    Підскажіть будь ласка, якщо кошти були передані позикодавцем позичальнику приблизно рік назад, і ці кошти були неповністю погашені, але без якої не будь розписки, а зараз на даний час позикодавець требує написання розписки, дійсня чи ця угода? Чи можлива вона?

  10. admin :

    Сергей: вибачте, але для правильної відповіді потрібно правильно зрозуміти ситуацію. Ви не достатньо однозначно її описали

  11. Сергей :

    Чи може бути складена розписка на в теперішній час, якщо кошти позичалися рік назад! Дійсна буде ця розписка????

  12. admin :

    Сергію: чому б ні? Буде дійсна.

  13. Ordalia :

    А у мене питань немає, лише хочу висловити респект авторові розписки за почуття гумору) Дякую, посміялася. Взагалі, чомусь завжди думала, що юристи – занадто серйозні люди без почуття гумору, у яких кожне слово, що випадає з рота, настільки виважене, ніби має юридичну силу і наслідки))) Тепер бачу, помилилась. Дуже б хотілось працювати з вами)

  14. Олексій :

    Добрий день. Підскажіть, будь ласка, як правильно оформити розписку: я продав свій автомобіль в кредит, з такою домовленістю, що кожен місяць мені будуть повертати визначену сумму. Якщо про ціну ми домовилися в долларах США, то в розписці має бути вказана ціна в долларах чи гривнях?

  15. admin :

    Олексію: продавати можна лише в гривнях

  16. віктор :

    Скажіть будь-ласка чи потрібно розписку завіряти в нотаріуса?

  17. admin :

    Віктор: не обов”язково. Все що стосується оформлення розписки самим детальним чином розписано у статті на сайті. Гіперпосилання на статтю є прямо над самим зразком.

  18. Олексій :

    А як себе застрахувати від того, що сьогодні курс 7,99, а завтра він може бути 12,00?

  19. admin :

    Олексію: напішить, що оплата грвнями, відповідно до такой-то суми доларів чи євро, по курсу НБУ на час повернення.

  20. Юрій :

    Якщо є 10 боржників яким були позичені кошти під проценти в іноземній валюті, Кошти повертають… Чи може настати відповідальність у фізичної особи яка позичила під процент, у зв’язку із новим подотковим кодексом. Чи це законно?

  21. admin :

    Юрію: позичати під відсотки новій кодекс не забороняє. А з відсотків, після їх отримання потрібно платити податки. В принципі, так було і раніше, тільки зазвичай цей доход люди приховували. За ухилення від оподаткування буде відповідальність у разі виявлення податковими органами.

  22. Артур :

    У моїх друзів склалася ситуація, що сім років тому вони позичили у чоловіка 1500$, про що написали відповідну розписку. Згодом борг вони віддали,а розписку про це з позикодавця не взяли і свою (написану раніше) не забрали.Тепер позикодавець подав на них до суду та пред’явив там ту саму стару боргову розписку (яку вони забули забрати), сказавши що борг не було повернено.Суд виніс рішення на користь позивача та зобовязав моїх друзів виплатити суму,вказану в розписці.Чи правильне це рішення???Що можна вдіяти в цій ситуації?Допоможіть,будь ласка.

  23. admin :

    Артуру: з точки зору закону – правильне.

  24. Тарас :

    А якщо позичаю на 3 місяці під процент, то що в розписці має писатись замість “під 12 (дванадцять) відсотків річних” “місячних і вказаний потрібний відсоток” чи як?

  25. admin :

    Тарасу: як Ви домовилися – так і пишіть

  26. Евгений :

    Добрый день ! В рамках сотрудничества обращается к Вам координатор Криворожской независимой правозащитной группы ( г.Кривой Рог, Днепропетровская область ) с предложением о сотрудничестве по оказанию безплатной юридической помощи гражданам Украины. Эсли это возможно, то мы готовы оказывать консультации по обжалованию незаконных действий ГАИ.
    С ув. Евгений Морозов

  27. Олег :

    Шановний Олег Петрович, підскажіть будьте добрі, чи боргова розписка переходить в спадок. А якщо переходить то яким чином в разі смерті(чи дієздатності) позичальника або позикодавця.

  28. admin :

    Евгению: напишите на эл. адрес – как Вы это видите?

  29. admin :

    Олег: что-то Вы очень закрутили свой вопрос.

  30. Олег :

    Розкручую: гр.А позичає гроші гр.Б. 1. Якщо помирає гр.А його рідні мають право вимагати у гр.Б ті гроші, що позичив гр.А, у разі наявності боргової розписки? 2. Якщо помирає гр.Б – чи має право вимагати гроші гр.А у рідних гр.Б?

  31. admin :

    Олегу: так. Всі права і позичальника і позикодавця спадкуються у повному обсязі. Спадкоємці мають право вимоги про повернення боргу (з одного боку), а з іншого боку спадкоємці відповідають за зобовязаннями спадкодавця у межах розміру спадкового майна.

  32. Леонид :

    А свои паспортные данные в расписку вносить обязательно ?

  33. admin :

    Леонид: обязательно – Ф.И.О., остальное желательно.

  34. Инга :

    Муж подписал розписку о том, что взял деньги в долг. Я этих денег и в помине не видела. Он долг не отдает. Могут ли прийти ко мне домой (квартира моя – не куплена в браке, 2 маленьких ребенка)и требовать отдать долг от меня!!!!!

  35. admin :

    Инга: Ваш вопрос не содержит достаточно полной картины ситуации, задавать кучу уточняющих вопросов здесь я не буду. С такой проблемой лучше обратиться для детальной консультации к адвокату по месту жительства.

  36. Тарас :

    якщо боржник на час написання розписки був неповнолітнім(через місяць виповнилось18),а вказувалось що він має розрахуватись, наприклад через 4 місяці, то така розписка буде дійсна?

    свідки неповнолітні можуть бути?

  37. admin :

    Тарас: залежить від особистої ситуації. Подивиться ст. 30-35 Цивільного кодексу http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=435-15. Свідки не мають істотного значення, хоча в принципі можуть бути з 16-ти років

  38. Тарас :

    дякую

  39. Галина :

    Добрий день. Маю таке запитання. 4 роки тому працювала у столярному цеху. Прийшла знайома і попросила виконати роботу на сумму 5 тис грн. Роботу вона забрала, але не розрахувалася. Згодом,я взяла з неї розписку, що вона позичила у мене (іншого варіанту повернути гроші не побачила)5 тис. грн, і зобовязуєтся виплачувати щомісяця по 1 тис грн. Остання дата виплати- 10.07.2008. А тепер саме питання- на підставві яких законодавчих баз(стаття) я можу повернути гроші. А також, чи можу я отримати моральний збиток(за цей час народилася дитина, гроші дуже потрібні були). Скажіть, де можна найти той самий річний індекс (не той, що 3%, а що інфляція). Буду дуже вдячна за відповідь!!!

  40. admin :

    Галина: взагалі те, перед тим, як писати запитання, слід уважно читати материіал, адже час не лише для Вас дорогий. Перед зразком є гіперпосилання на іншу статтю, яка детально все роз”яснює, але даю для Вас окремо: https://ukr-advokat.org.ua/борги-и-боргові-розписки/#more-2633 . Індекс інфляції Вам шукати не потрібно, зверніться до управління статистики, вони зроблять Вам розрахунок, який на відміну від Ваших особистих розрахунків, буде офіційним документом. Моральні збитки в договірних відносинах не стягуються

  41. Виктор :

    Уважаемый Олег Петрович подскажите , если свидетель категорически против появления в суде ,то можэт ли суд принять во внимание его письменные показания написанные им , если да , то надо ли эти показания заверять нотариально?.

  42. oleg :

    я ФИО отримав від ФИО 16000 грн. Підпис завірено свідком. Чи повинен я повертати ці кошти? Чи ця розписка дійсна?

  43. admin :

    Виктор: по уголовному делу суд может огласить протокол допроса на следствии, по гражданским делам суд должен допросить свидетеля непосредственно.

  44. admin :

    oleg: якщо брали, то повинні. Решта відповідей https://ukr-advokat.org.ua/борги-и-боргові-розписки/#more-2633

  45. Микола :

    Шановний Олег Петрович! Я дав в борг моїй знайомій 3000грн. Вона повернути грошима цю суму не може, проте згодна відпрацювати дані кошти, у якості пролавця в моєму магазині. Чи мають право податківці вимагати за неї виплат як за найманого працівника?
    Дякую за увагу.

  46. admin :

    Микола: рабський труд у нас не в моді. Ви, у разі наявності такої домовленості з боржницею, повинні оформити людину на роботу в порядку, встановленому законом, сплачувати всі внескі, нараховувати і виплачувати їй зарплату, а вже з тої зарплати вираховувати частинами борг.

  47. Микола :

    дякую

  48. Тарас :

    ОЛЕГ ПЕТРОВИЧ, якщо повнолітня особа,яка проживає з батьками, не може поверну певну суму грошей,яку брала у борг, під заставу нічо не давала(є свідки і розписка, але не завірена у нотаріуса), то ліпше завірити розписку у нотаріуса?і тоді звертатись до суду чи пробувати так, але як я розумію ліпше завірити, правильно? і ще одне, можете навести приклади,яке рішення в даній ситуації може винести суд? ….дякую…

  49. admin :

    Тарас: можно завірити, можна не завіряти. Суд може задовольнити позов, а може і відмовити, в залежності від обставин справи

  50. Олександр :

    Яким чином (через суд або іншим)можна доказати недійсність розписки про оримання грошей, якщо вона написана без дотримання форми (місце, дата, повна інфо про учасників правочину)?
    Яка несподівано з”явилася у справі про розподіл майна.
    Розписка як доказ у цивільній справі подана до суду за місцем розташування оспорюваної кімнати..
    Чи можна ії оскаржити, признати такою, що не має юридичної сили в іншому (за місцем проживання відповідача по цивільній справі) суді???
    Появу цієї розписки в руках третьої особи(позивача по справі), ще треба з”ясувати.
    **************
    Расписка
    Я М..В..С-на, паспорт МН хххххх выдан хх.хх.200х
    Проживающая г.Ч проспект.А_ дом х кв. Х
    Получила от К..П…С.. 76тысяч(семьдесят шесть гривен, эквивалент девять тысяч пятьсот долларов США за продану мною комнату по адресу ул.Н дом х кв Х
    деньги получены мною собственноручно купюры пересчитаны,
    претензий к К..П.С. по данному вопросу не имею.
    хх месяца
    подпись (Ф.И.О.)
    **********************

  51. admin :

    Олександр: розписка написана в достатный формі, за винятком дати отримання, але це не є великою проблемою. Та, в залежності від того, чи дійсно продано майно, нажите під час шлюбу, можливі варіанти. Та такі питання консультаціями на сайтах не вирішуються

  52. Олександр :

    благодарю, мне этого ответа достаточно, тем более податель расписки уже сказал свое слово. Кто мне больше заплатит того сторону и приму.

  53. Сергый :

    Скажіть будь – ласка при неповерненні боргу за борговою розпискою які існують методи примусового стягнення, а також чи можливо стягнення морального відшкодування?

  54. admin :

    Сергый: позов до суду, після рішення суду – звернення до виконавчої служби. Моральна шкода в договірних відносинах не стягується.

  55. Юрий :

    ОЛЕГ ПЕТРОВИЧ мы разводимся с женой и мирно поделили имущество, но хотим иметь документ чтобы со временем не возникло вопросов ни с какой стороны. Может ли таким документом быть расписка? Если это возможно то образец.

  56. admin :

    Юрий: в этом случае действительным документом является только нотариально удостоверенный договор раздела имущества

  57. марат :

    Скажите а что делать если я дал расписку в лице директора фирмы за поставленый товар а документы на товар небыли предоставлены продавцом и товар был без должного качества и непонятного происхождения и ячастично погасил долг есть чек.

  58. admin :

    марат: видимо придется погашать остальную часть долга. Недостатки товара надо было хотя бы заактировать и выставить претензию. А непонятного происхождения – почему Вы его тогда брали?

  59. марат :

    проблема в том что я уволился с предприятия.

  60. admin :

    марат: а сразу конкретно вопрос поставить нельзя было? Если Вы писали расписку от имени предприятия и подписались – как директор предприятия, то по расписке будет отвечать предприятие. Если у Вас есть копия расписки, возьмите ее и проконсультируйтесь с адвокатом, что бы Вас не подставили.

  61. Паша :

    Доброго дня. Підкажіть, я позичив чоловікові гроші, він в свою чергу написав мені розписку, але в розписці не написано, що він їх отримав, а просто вказано, що зобовязється повернути.

  62. admin :

    Паша: погано, що не записано, але все ж це є зобов”язання. Може і пройде

  63. Екатерина :

    Добрый день!
    Подскажите, пожалуйста, а может ли долговая расписка быть в далларах США?
    Если она будет составлена по всем правилам и дойдет до суда, будет ли сложность из-за иностранной валюты?
    Спасибо большое!

  64. Володимир :

    Шановний Олеже Петровичу! Поясніть, будь ласка, чи можна вставити в текст розписку додткову умову, мовлях Отримувач бере гроші в сумі N в якості часткової оплати за певний об’єкт нерухомості?

  65. admin :

    Екатерина: можно и в долларах. Это займ, а не купля-продажа. Только суд, если до этого дойдет, установит обязанность выплаты в гривнах, а не в валюте – по курсу на дату решения суда.

  66. admin :

    Володимир: це вже буде не боргова розписка, а угода повязана з нерухомістю. Таку угоду досить легко визнати недійсною, та навіть такою, що не укладалась

  67. Здраствуйте!Подскажите пожалуйста правомерная ли эеф расписка? : Я,Ф.И.О при свидетелях беру в долг у Ф.И.О 14.07.2008г.,деньги в суме две тысячи долларов США.,под 10% в месяц. Обязуюсь отдать по первому востребованию.Паспорт АА000000 выданый—–МВС. Ф.И.О Подпись 14.07.2008г. Зарарие спасибо!

  68. admin :

    Олександр: не знаю, что такое “зеф” (что-то заумное), но текст расписки нормальный, хотя желательно было б указать хотя бы минимальный срок, поскольку вокруг этого могут быть “танцы”

  69. Алексей :

    Якщо в розписці зазначено: “…я отримав кошти в сумі 1000 доларів США, зобовязуюсь повернути позичену суму до –.–.2000 року, якщо не відпралю за кордон “певну особу”…” – питання 1 – якщо позичалася сума у доларах США в 2000 році, то вимагати від боржника потрібно суму в доларах чи в гривнях? і якщо в гривнях то по нинішньому курсу НБУ чи той який діяв під час укладання договору позики? Питання 2 – якщо в розписці зазначається обовязок вчинити дії, у разі не вчинення яких виникає обовязок повернути гроші, як наприклад: “влаштувати на роботу, та відправити за кордон”, у разі коли боржник не виконує обовязку, чи потрібно до суду подавати якісь документи, які вказують на невиконнання обовязку позичальника? якщо обовязок був відправити за кордон, чи вистачить ксерокопії закордонного паспорту, з відсутністю будь-яких віз? питання 3 – в суд вистачить ксерокопій розписки, та інших доповнюючих документів, чи потрібно копії якимось чинов завірювати?

  70. Сергій :

    ось розписка:
    я такийто такийто зобов’язани віддати такомуто такомуто гроші в сумі 650 грн до кінця жовтня 2011р,в разі,якщо не віддам то даю свій телефон (не дешевший 650 грн)

    дата підписи

    якщо телефон вживаний то як визначається його вартісь (за ціною також нового чи те за скільки його можна продати(тобто продажна вартість))??

  71. admin :

    Алексей: суд приймає рішення про виплату у гривнях. Потрібно ставити питаня про стягнення по курсу на час розгляду в суді. Паспорту може і достатньо, та не завадить ще довідку ГІРФО про невиїзд, може поставити питання перед судом про витребування відомостей про невиїзд від прикордонників, а також заявити свідка, який підтвердить, що Вас не відправили. Копії потрібно завіряти у нотаріуса або адвоката, або надавати суду для огляду оригінали в ході розгляду.

  72. admin :

    Сергій: а то – як домовитесь. Це ж угода між Вами.

  73. Алексей :

    …Дякую за допомогу!
    Чекатиму на відповідь від боржника….якщо не погодиться віддавати позику, доведеться звертатись до богині права та законного порядку – Феміди!

  74. олеся :

    Особа не укладала договору позики, не позичала грошей, а в силу певних обставин дійсно була зобов`язана повернути певну суму грошей іншій особі. Розписка була написана належним чином, однак суд посилається на відсутність договору позики та фактичної передачі грошей. Чи вірна позиція суду?

  75. admin :

    олеся: занадто мутне пояснення ситуації.

  76. Наталя :

    2,5 років тому я позичила своєму другові 2000 доларів без розписки, і досі він мені їх не віддав, а зараз розписку писати відмовляється. Що мені робити?Свідки позики є.

  77. Вова :

    Доброго дня, в мене таке питання: Написав так названу розписку “Я, ПІБ, отримав грошові кошти в сумі 10 000 доларів США від ПІБ” дата, підпис. Гроші це повернення боргу мені, я написав цю розписку, питання чи можуть звернутися до суду щоб Я по цій розписці віддавав гроші, чи має вона якусь силу????і

  78. admin :

    Наталя: якщо друг впреться, то Ви нічого не отримаєте. На свідків при недотриманні письмової форми закон забороняє посилатися, про що написано у статті.

  79. admin :

    Вова: розписка не конкретна, не передбачає обов’язку повернення коштів. Хоча навколо неї можна “крутити танці”.

  80. Juli :

    Подскажите пожалуйста, если мать живет с ребенком (1,5года), а отец ребенка отдельно (при этом они не расписаны). Отец обещает давать ежемесячно на содержание ребенка определенную сумму денег, но характер у него переменчивый и через месяц может забыть об обещании. Подскажите, какой документ поможет в этом случае (расписка, договор)?

    Если можете дать ссылку на документ или написать пример:)

  81. admin :

    Juli: вообще-то, можно составить нотариально удостоверенный договор, но в крайнем случае пойдет и расписка и договор в любой свободной форме. Образца нет. Да и как составите, так и бедет, главное, что бы были прописаны все условия и сроки, которые устраивают обе стороны. Ну и, конечно, подписи и даты

  82. Juli :

    Спасибо огромное за ответ (написала только что расписку))))

  83. Чорний Олег Петрович :

    Добрий день Олеже Петровичу! 22.04.2011. По розписці в мене позичили 3500$ і вказали в ній, що віддадуть до 01.09.2011. Сьогодні 15.11.2011. гроші відмовляються віддавати. Якщо я подам позов до суду, що він може постановити, якщо той, хто позичив в мене гроші офіційно не працює? І як може постановити, тобто яким чином і за який термін часу віддавати гроші винуватцю?

  84. admin :

    Чорний Олег Петрович: суд не буде вирішувати – як віддавати і в якій строк. Він може присудити тільки стягнення. А виконання судового рішення – справа виконавчої служби

  85. Чорний Олег Петрович :

    Добрий день!!! Підскажіть будь ласка, якщо суд присудить віддати борг (кошти), і якщо винуватиць офіційно не працює, то яким чином виконавча служба може стягувати борг, і що вона може постановити і в які строки? (Чи може виконавча служба в такому випадку накласти арешт на те майно де приписаний винуватиць?)

  86. admin :

    Чорний Олег Петрович: може накласти арешт на належне боржнику майно

  87. Чорний Олег Петрович :

    Дуже Вам вдячний!!!

  88. Оксана :

    Добрий день. Підкажіть, будь ласка, куди в першу чергу звертатися, якщо боржник не повернув вчасно гроші, згідно розписки. І що можна вимагати…. Дякую

  89. Оксана :

    Чи вважається дійсною розписка, якщо в ній вказано лише те, що боржник зобовязується виплатити борг. А те, що взяв гроші не вказано, тому що цей борг є за надання послуг. і фактично гроші на руки боржник не брав. Є свідки написання розписки, але в самій розписці вони не вказані, чи можуть вони мати якусь юридичну силу у вирішенні цього питання???

  90. admin :

    Оксана: звертайтеся в суд з позовом про стягнення суми боргу. https://ukr-advokat.org.ua/борги-и-боргові-розписки/

  91. admin :

    Оксана: щось накручене таке… Без того, щоб побачит розписку, я Вам нічого не скажу

  92. Ярослава :

    Доброго вечора! Скажіть будь ласка чи буде дійсною розписка якщо вона написана іноземцем, який проживає в Україні на ПМЖ і яким чином зобовязати його повернути борг! Я громадянинка України..

  93. admin :

    Ярослава: громадянство не має значення. Зобов”язати повернути можно через суд

  94. Оксана :

    Ось така розписка:
    “Я, ПІБ, що проживаю в м. Івано-Франківськ за адресою вул………, зобовязуюся виплатити борг в сумі 2000 грн 10 листопада ПІБ(одержувача)що проживає в ……
    дата, підпис, серія і номер паспорта.”
    Чи можна нею щось довести в суді???
    Свідки її написання є, але в розписці немає (я вже говорила).

  95. admin :

    Оксана: та нібито все нормально і, в принципі, достатньо.

  96. Максим :

    якщо боржник написав розписку але не повертає борг, офіційного він не працює і проживає з батьками чи можу я забрати свої кошти будь-яким способом ?

  97. admin :

    Максим: подавайте до суду, потім до виконавчої служби.

  98. Максим :

    Дякую… Але хочу порадити ніколи не позичати гроші так як це в 70 % стає каменем спотикання і ви цим спричиняєте проблеми в першу чергу самим собі… Краще хай вони *ті* люди ідуть в банк там їм краще дадуть знати коли потрібно повертати під який відсоток і без ніяких: немає, не вийшло..

  99. admin :

    Максим: я би і до банків не радив йти за кредитами, особливо у більш-менш великих сумах

  100. Любов :

    Савченко дала Корнієнко у борг 3500грн. У розписці, яку написала Корнієнко було сказано, що вона зобов”язується повернути борг через 5 місяців. через 3 місяці після закінчення строку повернення грошей Савченко звернулася до суду з позовом про стягнення з Корнієнко 3500грн. до заяви позивач додала розписку Корнієнко. Корнієнко заперечувала проти позову, посилаючись на те, що гроші вона повернула своєчасно і це можуть підтвердити особа1 і особа2. забрати розписку від Савченка вона забула. як вирішити дану справу? дякую!

  101. Віктор :

    я взяв у борг 250 грн на рік. коли рік минув я повернув гроші телеграфним переказом. отримавши гроші опонент сказав, що гроші треба було повернути особисто, до тогож вони повернуті без врахування відсотків, що були нараховані при зберіганні грошей у банку чи ощадкасі. чи можуть до мене бути пред”явлені якісь претензіх? дякую

  102. Володимир :

    Скажіть будьласка якщо людина винна гроші і написала розписку, після подання справи до суду, суд може присудити повернути борг рідних та близьких людей

  103. admin :

    Любов: тут підтвердження свідків не поможе.

  104. admin :

    Віктор: теорітично, можуть, але залежить від багатьох обставин, насамперед від того, як оформлялися всі документи по одержанню коштів і їх поверненню.

  105. admin :

    Володимир: питання не зрозуміле

  106. Роман :

    Підкажіть будь – ласка при неповерненні боргу за борговою розпискою які дії потрібно вчинити, і чи має боржник оплатити послуги пов”язані з процедурою повернення боргу(суд, можливо адвоката)?

  107. admin :

    Роман: при неповерненні боргу подається позов до суду. До позову можно внести вимоги про стягнення з боржника документально підтверджених судових витрат і витрат на правову допомогу.

  108. Роман :

    Добрий вечір, дякую за відповідь, скажіть будь-ласка,ще Які терміни подачі заяви до суду, тобто якщо за борговою розпискою борг повинен бути повернений до 31,01,2012р., то яка позовна давність і чи можна подати заяву за місцем проживання позивача?
    Дякую.

  109. admin :

    Роман: позовна давність 3 роки з моменту виникнення права на повернення, тобто – з 31.01.2012. Подати можна лише за місцем реєстрації відповідача

  110. русский :

    Якщо особа власноруч склала боргову розписку: “Я, …., отримала в борг від … такуто суму грошей …”, а потім категорично відмовилася підписати цю розписку. Тобто весь текст виповнений цією особою, а підпису немає ніякого. Запитання: чи можливо за цим документов в судовому порядку стягнути борг, і як, на Вашу думку, може зреагувати суд на відсутність підпису? Без підпису – це також розписка? Спасибі.

  111. admin :

    русский: в залежності від інших обставин справи

  112. ТТ :

    Добрий день) підскажіть будь-ласка: батько взяв певну сумму грошей під розписку наприклад(20 тис уе)01.01.2005 року в якій зазначено що сума буде повернуто 31.12.2012., 01.01.2006 позичальник(батько) дарує, продає все своє майно сину тобто фактично нічого не має.
    Не повернув у вказанний термін далі суд…, рішення стягнути з боржника(батька) 20тис уе, не виконується далі виконавча служба на стягнення.
    Питання: 1.яким чином повернути сумму якщо нічого не має( тобто немає виконавчій службі на яке майно накласти арешт)
    2.чи буде син добросовісним набувачем? і чи можливе позивання тепер щодо його майна
    Дякую!

  113. олег :

    Доброго дня! Підскажіть будь-ласка на протязі якого часу боргова розписка дійсна для звернення до суду? Якщо, наприклад, по розписці термін погашення боргу 01.12.11, можу я звертатися до суду, наприклад 01.12.14, якщо борг не погашено? Дякую!

  114. admin :

    олег: загальний строк позовної давності – 3 роки з дати, на яку має бути погашений борг.

  115. admin :

    ТТ: можно пробувати ставити питання про визнання договору дарування недійсним через його фіктивність, але це буде важко через те, що Ви не є стороною договору. А якщо майна не має – то не має… ВДВС вище голови не вскоче. Єдине що – може заборонити боржнику виїзд за кордон

  116. Вера :

    Було судове рішення про стягнення боргу. але боржник ховався від сплати боргу вподовж 3-х років. Повернув тільки при арешті автомобіля. Чи можу я стягнути з боржника індекс інфляції за період невиконання рішення суду?

  117. Николай :

    скажіть будбласка якщо розписка написана і в ній сказано, що грші зобовязуюсь повернути 30.02.2012р. а в цьому місяці тільки 29 днів то ця розписка дійсна чи ні, за відповідь спасибі

  118. Вячеслав :

    Добрый день!
    Подскажите пожалуйста:
    Я собираюсь дать в долг достаточно большую сумму денег (скажем 100 000,00 грн.) могу ли я в расписке от должника потребовать указать, в качестве залога, конкретное имущество? (Я понимаю что это уже не расписка а договор залога и он должен заверяться нотариально, но в нашем конкретном случае это невозможно по “некоторым” причинам). Скажите есть ли такие расписки (с указанием залога), и можно ли не заверять нотариально договор займа и каких случаях? ( В качестве залога имеется в виду дом должника но на него судом наложен арест в 2011 году (Заявление об обеспечении иска)

  119. Петро :

    Добрий день!Скажіть будь-ласка,мій батько 5 років тому дав в борг моєму другу 100тис.грн,(на той час позичальнику було 18 років)росписки не взяв,і борг той досих пір не повернув.Батько за кордоном,я хочу взяти з боржника розписку(довіреність від батька є).На чиє імя повинна писатися розписка на моє(мені 23роки)або на батька(в разі суду батько не зможе приїхати).

  120. admin :

    Вера: можна

  121. admin :

    Николай: дійсна, просто днем повернення буде вважатися 1 березня 2012 р.

  122. admin :

    Вячеслав: по разному можно получиться. В принципе, это грозит признанием недействительным всего договора займа

  123. admin :

    Петро: якщо Ваш батько і позичальник погоджуються, то краще переоформити борг на Вас

  124. Анна :

    добрый день! Подскажите пожалуйста могут ли свидетелями выступать родители моей подруги, которая занимает мне деньги? Спасибо.
    Ой прошу прощения, не свидетилями, а в смысли присутствующими? Спасибо.

  125. admin :

    Анна: если Вы имеете в виду свидетелей или присутствующих (и то, и другое правильно) при написании расписки, то может присутствовать – кто угодно, лишь бы была установлена личность и были бы они совершеннолетними.

  126. Sasha :

    Доброго Вам дня!
    Як правильно написати розписку.
    Я провожу міну житла, але доплату не афішуємо в нотаріуса.

  127. admin :

    Sasha: да как напишите – так и будет. Если у Вас дойдет потом до судебных “разборок”, она все-равно будет недействительной, поскольку такие вопросы должны удостоверяться нотариально.

  128. byka :

    Доброго дня, підкажіть будь ласка,як правильно оформити розписку,якщо гроші передаються внаслідок оформлення договору купівлі-продажу квартири по інвентиризаційній вартості і в розписці хочеться зазначити фактичну вартість квартири. Наскільки я зрозуміла, її необхідно посвідчити у нотаріуса? Які підстави для цього?

  129. admin :

    byka: нотаріус Вам не посвідчить, він все пише у договорі купівлі-продажу. А складати можете як хочете. Все одне, це лише так – для особистого остраху. В суді така розписка скоріш за все не буде взята до уваги. Єдиний законий варіант: вказувати у договорі купівлі-продажу реальну ціну договору.

  130. Віталій :

    Доброго дня, підкажіть будь ласка, я позичив знайомому не маленьку суму грошей, і він написав мені розписку, а зараз ходять слухи що він хоче поміняти паспорт і прізвище чи буде ця розписка дійсна????

  131. admin :

    Віталій, буде дійсна. В ГІРФО (паспортна служба) все сведения об изменениях все равно останутся

  132. Віталій :

    Дякую за допомогу

  133. Віктор :

    Шановний адвокат. Як правильно оформити боргову розписку, якщо позика надається на 6 місяців безвідсотково, а у випадку неповного повернення – під 1 відсоток від залишку боргу. Дякую.

  134. admin :

    Віктор: так і напишить. Як Ви напишите у розписці – так і буде. Тільки – щоб зміст був викладений конкретно

  135. Юлия :

    Як може вплинути на стягнення суми боргу за договором позики той факт, що у борговій розписці (засвідченою свідками) щодо суми грошей містяться наступні помилки:
    1) загальна сума боргу складається з двох сум, обидві з яких прописані як цифрами, так і словами, АЛЕ при складанні цих сум “всього позика складає….” є матиматична помилка;
    2) якщо сума цифрами у дол. США не є тотожною написаній у дужках прописом, АЛЕ надалі правильно прописана ця сума як у цифрах, так словами вже у гривнях.
    Чи можуть такі обставини якимось чином вплинути на “недійсність розписки”?

  136. admin :

    Юлия, вплинути ці помилки можуть на рішення суду, навіть суттєво. Як саме – не скажу, адже варіантів дуже багато та і для того потрібно бачити розписку на свої очі

  137. йосип :

    доброго дня. скажіть будь-ласка у розпизці прописано що громадянин А, при одержані грошей від гр.Б у сумі 12000 доларів сша, зобовязується передати документи про право власності на гараж. але не виконує цього протягом 4 років. чи можна вимагати від нього цю суму з відсотками. коли в розпизці про відсотки нічого сказано.

  138. admin :

    йосип: щось малозрозуміле

  139. Олексій :

    Скажіть будь-ласка якщо не має боргової розписки а є квітанція, що я перерахував на його платіжну банківську картку гроші тоді як можна стягнути борг. В квітанції зазначена тільки сума і номер його картки.
    Вдячний за відповідь.

  140. admin :

    Олексій: можно пробувати, оскільки правочин підтверджений документально. Але потрібно доводити, що це перерахування стосується боргових зобов”язань. При запереченнях боржника це буде вкрай важко, майже не можливо. А як саме, то я не знаю всіх Ваших обставин. Можливо використати свідків, якщо суд їх допустить.

  141. Олександр :

    Наявна боргова розписка.
    Відповідач і позивач проживають в м.Київ. Але зареєстровані в різних населених пунктах: в АР Крим(відповідач), в Полтавській обл (позивач). Чи можливий варіант подати в Суд в Києві (за місцем роботи позивача), або ж подати до Суду в Полтавській обл (за місцем реєстраії позивача)?

    І якщо все ж потрібно їхати в Крим (щоб подати до суду за місцем реєстрації відповідача), то чи реально отримати компенсацію по затратам на дорогу (квитки на поїзд, автобус)?

  142. admin :

    Олександр: ст. 109 і 110 ЦПК http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/print1341326846516108 . Вибирайте, що Вам підходить.

  143. Анна :

    Здраствуйте! есть вопрос а можно в расписке там где”обязуюсь отдать деньги в срок до 03.03.2012″ дописать еще “В случае невыплаты денег мною в указыный срок обязуюсь передать(переписать) 1/5 часть дома по ул.Квадратной, 5” Насколько такая расписка будет правомерной?

  144. Anatoliy :

    Ваша расписка, – ничтожна в соответствии с ГК Украины, а в соответствии с Налоговым кодексом Украины и мониторинговым законодательством, а также внешнеэкономическим законодательством, ну и конечно же – УК Украины, – Вы предложили расписку длятеррориста,контрабандиста, предателя, подрывателя економики страны. Повнимательней к Закону и к людям, это же ответственность за них тоже.

  145. admin :

    Anatoliy, что Вы говорите?! Какой ужас!!!
    А вообще-то: Вы сами то поняли – что написали и про что? Я не понял…

  146. admin :

    Анна: относительно правомерна. При желании такую расписку можно оспаривать – относительно части дома

  147. Наталя :

    Доброго дня,підскажіть,будь ласка,як вийти з даної ситуації:пройшло 5 місяців,як померла мама,запоіт є,але не завірено нотаріально.Будинок продали із сестрою,але так,як ще не пройшло 6місяців,не переоформили на нового власника.Сестра взяла завдаток,сказала,що поки-що користуватися цими грошима не можна,бо ще не все оформлено(хоча покупець 100%в покупці зацікавлений)ніби-то має якусь довідку від нотаріуса,що позичила грошів покупця,але справа в тому,що ця довідка не має печатки,підписів і т.д ,зсилається на те,що це ксерокопія ,тому не видно пичатки.Мені терміново потрібні кошти,а от забрати не можливо…Як мені правильно поступити?
    цікавить ще таке питання:потрібно подавати на успадкування,(ще є 1 місяць),не маю документів на будинок(свідоцтво про смерть також не в мене,а все забрала сестра).Які документи мені подати,щоб засвідчити своє право на спадок?

  148. admin :

    Наталья: Вам у будь-якому разі потрібно подати заяву до нотаріуса, інакше сестра може оформити все спадкове майно на себе, а потім і гроші Вам не віддасть. А поки що вона правильно Вам їх не дає, бо до того моменту, коли Ви оформите договір купівлі-продажу у нотаріуса, ця угода є неукладеною і, якщо по простому – ні якою. Все може змінитися у будь який момент, незалежно від зацікавленості покупця сьогодні. На даному етапі получається, що сестра просто взяла гроші у борг у того “покупця”. Як вона їх Вам віддасть, якщо поки що вона одна за них несе повну відповідальність перед покупцем? Ви свою частку витратите, а раптом їх повертати потрібно?
    Наявність або відсутність печатки на борговій розписці не має жодного значення. Щодо документів – зверніться до нотаріуса, краще – до того, до якого написала заяву сестра

  149. Руслан :

    Добрий день шановный Олег Петрович ситуацiя наступна пiд час першого судового засiдання зявилась колишня дружина позичальника заявила клопотання про залучення ii 3 особою та вимагала щоб я предоставив оригiнал розписки сума боргу дуже велика я хвилююсь за долю оригiналу якщо суддя прийме рiшення залучити до матерiaлiв справи(чи може суддя залучити оригiнал)та як бути якщо оригiнал викрадуть залишатся лише копiя позичальник людина порядна вiд боргу невiдмовляется по копii суд зможе стягнути суму боргу дякую

  150. Алексей :

    Уважаемый Олег Петрович!
    Подскажите пожалуйста. Была написана расписка (по Вашему примеру)на сумму 4 тыс.грн. Долг отдавать не собирается. Я подал в суд. Суд выиграл. Получил Виконавчий лист и отнес его в Виконавчю службу. Написал заявление, а через неделю ришло мне письмо с Виконавчим листом и поясненням, что дело не будет открыто в связи с отсутствием персонального идентификационного номера. ЧТО МНЕ ДЕЛАТЬ…???
    Заранее огромное спасибо.
    ЦИТАТА з Постанови затвердженної Начальником відділу державної виконавчої служби:«ВСТАНОВЛЕНО
    Виконавчий документ не відповідає вимогам ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження», а саме: відсутній номер облікової картки лптника податків боржника.
    Відповідно до п.3.3. г Інструкції з організації примусового виконання рішення при перевірці відповідності виконавчого документа вимогам п.3 ч.1 ст.18 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець враховує: для фізичних осіб реєстраційний номер облікової картки платника податків не зазначається у виконавчому документі, якщо особа є іноземцем та законодавством країни, на території якої проживає фізична особа, встановлені інші форми обліку або якщо особа відмовилась його мати через свої релігійні переконання, про що є відповідна відмітка у паспорті особи.
    Ураховуючи викладене, керуючись п.6 ч.1 ст.26 Закону України «Про виконавче провадження», ПОСТАНОВЛЯЮ:
    1. Відмовити в прийнятості до провадження виконавчого документа та у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання…
    3. Постанова може бути оскаржена начальнику відповідного відділу державної виконавчої служби або до суду в 10-денний строк з моменту її одержання.»

  151. admin :

    Руслан: оригінал необхідно суду надати, суд огляне, завірить копію. Без цього копія буде недійсною. Долучення до справи необхідно лише, якщо потрібна експертиза. Якщо суд прийме рішення долучити до справи, то наврядчи буде сенс той оригінал викрадати. Хоча в залежності від суми таке не виключено. Та без цього і рішення може не відбутися: що тоді з того оригіналу? При долученні оригіналу до справи, суд по завершенню розгляду, за Вашим клопотанням зобовязаний повернути оригінал.

  152. admin :

    Алексей: закон действительно с июля 2012 г. в этом плане был изменен и теперь обязательно требуется идентификационный код. Надо, что бы в суде внесли Ваш и должника коды в исполнительный лист. Они по привычке пока этого не делают, да и судьи в ходе суд. рассмотрений до сих пор не обращали внимания на коды.

  153. Алексей :

    Добрый вечер уважаемый Олег Петрович!
    Если можно напишите пожалуйста от какого числа вышли изменения к этому закону.
    СИТУАЦИЯ – на заседании суда должник не присутствовал, т.е. его кода у меня нет и навряд ли он мне его даст. Я ходил в исполнительную службу с их письмом, они сказали что пускай в суде в исполнительный лист внесут паспортные данные мои и его вместо ПИН и тогда дело откроют. Я пошел в суд, в канцелярии на мой вопрос (внести изменения в исполнительный лист, а именно взять из дела в расписке мои и должника паспортные данные) отреагировали, что слышат такое впервые, сказали ждать судью. Судья, который вел дело в отпуске до 10 числа. Вот пока есть время обращаюсь к Вам.
    ВОПРОС – может ли судья отказать мне в моем вопросе (внести в исполнительный лист паспортные данные) и на каких основаниях. Ведь если это так, тогда я могу забыть о возврате денег…

  154. admin :

    Алексей: Пункт 3 частини першої статті 18 із змінами, внесеними згідно із Законом N 5037-VI (5037-17) від 04.07.2012. Вообще-то судья не имеет отношения к оформления исполнительных листов, это дело канцелярии суда. Суд не обязан устанавливать такие вопросы (код и т.п) – такой парадокс законодательства. Но если в деле есть паспортные данные, то канцеляристы без проблем могут их внести в исполнительный лист. Они просто не хотят возиться или показыват, что они “занятые люди”. Попросите, а если будут морочить голову, то напишите им письменное заявление

  155. Елена :

    Доброго вечора! У мене таке питання, рік назад мій знайомий позичив своєму другові 12 тис. гривень. Розписка написана не була, боржник не заперечує того, що позичав гроші, але віддавати їх не хоче. Чи можливо щось зробити з точки зору закону(наприклад написати заяву до органів внутрішніх справ, посилаючись на шахрайство)? Допоможіть будь-ласка

  156. admin :

    Елена: заяву написати можна, але все залежить выд “доброї волі” боржника.

  157. Раїса :

    Добрий день. Я сплачую своєму рідному брату кошти за його частку (батьківської) квартири. Гроші віддаю частинами. Як оформити розписку, щоб вказати залишок суми, яку потрібно доплатити. Дякую за відповідь.

  158. admin :

    Раїса: як оформите – так і буде. Конкретно хай пише: скільки, коли і за що отримав; підпис, дата оформлення розписки

  159. Валентин :

    Добрий вечір, у мене запитання: Якщо однією з умов прийому на роботу торговим агентом було укладання договору позики який підкріплювався розпискою (написаною власноруч..) тобто працівник міг набрати у клієнтів замовлення максимум на 60 000 грн (пр) і за тиждень їх з клієнтів забрати- і щою з ними не зникнути є потреба у розписці.. коли я йшов з цієї роботи всі дебіторки були закриті по нулях мені ніхто не винен і я не винен нікому ніі товар ні гроші. Тепер зявився колишній шеф з моєю розпискою, та договором .. ЩО мені робити????
    P/S/ позика без строкова, без підписів свідків , кожен з працівників писав такі договори..

  160. admin :

    Валентин: розрахунок потрібно підтверджувати документально.

  161. олена :

    Підскажіть,будь ласка, як правильно поступити у ситуації коли позичальник не віддала вчасно гроші, а сама таємно зібралась і виїхала за кордон на роботу.

  162. admin :

    олена: подавайте в суд позов на стягнення боргу, якщо вже прийшов строк виплаты. Потім хай працює виконавча служба

  163. Роман :

    Підскажіть,будь ласка чи обовязково вписувати адресу позичальника, дякую зазделегіть…

  164. admin :

    Роман: не обов”язково, але бажано

  165. Юрий :

    Прочитав все выше изложеное по поводу расписок так и хочется крикнуть. ЛЮДИ ДОБРЫЕ! НИ КАКИЕ РАСПИСКИ НЕ ПОМОГУТ ВЕРНУТЬ ВАШИ ДЕНЬГИ. ЕСЛИ У ДОЛЖНИКА НЕЧЕГО ЗАБРАТЬ. РЕШЕНИЯ СУДОВ В ВАШУ ПОЛЬЗУ НИКТО НЕ ВЫПОЛНИТ. МИЛИЦИЯ СКАЖЕТ ВАМ ЧТО РАСПИСКА ЕСТЬ СОСТАВА ПРЕСТУПЛЕНИЯ О МОШЕНИЧЕСТВЕ НЕТ. ДОСВИДАНИЕ,А ВОСЬ КОГДА НИБУДЬ ВЕРНЕТ. А ПРКУРАТУРА СБРОСИТ ВАШЕ ЗАЯВЛЕНИЕ В МИЛИЦИЮ. ЗАМКНУТЫЙ КРУГ. НАШИ ЗАКОНЫ ЗАЩИЩАЮТ ДОЛЖНИКОВ,ПРЕСАНЕШЬ, ПОЛУЧИШЬ СРОК ЗА ВЫМАГАТЕЛЬСТВО,В ЛУЧШЕМ СЛУЧАЕ БЕЗ КОНФИСКАТА. САМ НАХОЖУСЬ В КАТЕГОРИИ ЛОХОВ.КОТОРЫХ КИДАЮТ ДРУЗЬЯ. ХОТИТЕ СПАТЬ СПОКОЙНО, НИКОМУ НИ ЧЕГО НЕ ДАВАЙТЕ!!!!! ДЕНЬГИ ПОРТЯТ ДРУЖБУ И РАСПИСКА НЕ ПОМОЖЕТ!!!!
    А сайт очень интересен и полезен!

  166. стас :

    Хочу написать документ(не знаю как правильно называется) суть которого:
    Ситуацыия- Я беру со своего кармана деньги трачу на что-то,а потом Отец отдает.
    Нужно написать по всем формам и реквизитах от руки, на листочке А4 Заяву в котором будет написано что и сколько брал,общая сума.и теде
    Как это должно выглядеть?Можно образец ну или что то такое?

  167. admin :

    стас: не понятно

  168. Вадим :

    Добрий вечір, підскажіть будь ласка, якщо я і мій боржник проживаємо в різних містах і областях,куди я маю звернутись щоб стаягнути борг? І чи задовольнить мій позов суд, якщо розписка складена вірно (за зразком вашого сайту) але в неї не внесені індифікаційні коди кредитора і позичальника. розписка була складена 10,05,2012, термін повернення 6 місяців з дня займу(листопад 2012р.)

  169. admin :

    Вадим: суд має розглядати за місцем мешкання боржника або за місцем виконання. Коды у розписцы не обов”язкові, але суду під час розгляду їх слід надати, щоб вони увійшли в судове рішення.

  170. Сергей :

    Уважаемый Олег Петрович!Посоветуйте, пожалуйста, как правильно и лучше оформить расписку при покупке грузового автомобиля в рассрочку ( первый взнос в счет оплаты – 50% стоимости, остальные 50% – в течении полугода ежемесячно равными частями). Автомобиль его владелец отдает в пользование при внесении первых 50% стоимости.

  171. admin :

    Сергей, это лучше оформить у нотариуса договором купли-продажи.

  172. Анатолій :

    Моя мати написала розписку про те, що не перепише по заповіту свою частину хати, в якій ми з нею вдвох проживаємо, на мого старшого брата(її сина). Чи буде дана розписка дійсна ,і чи зможу я оскаржувати її заповіт, якщо все таки відпише свою частину хати на брата?

  173. admin :

    Анатолій, навіть заповіт можна змінити, а ця розписка – взагалі ніщо

  174. Александр :

    А если в расписке написано что обязуюсь отдать деньги , до определенного числа – не указано что взял в займы?? можно в таком случаи дальше действовать ?? – человек упорно отказывается отдавать деньги … – хотя етот процесс написания был зафиксирован на видео

  175. admin :

    Александр, действовать можно и нужно, а решение суда по любому вопросу зависит не только от содержания расписки, а и от многих других факторов суд. процесса. Главное, что расписка есть, она является основанием для обращения в суд. А далее – доказывайте.

  176. Наталья :

    Олег Петровичу, підскажіть .був укладений договір позики,за яким позичальник позичив у позикодавця X суму грошей,нотаріально посвідчений,де забов”язався повернути до 30 березня 2010 року.На даний момент гроші не повернуті,строк позовної давності 3 роки. позикодавець з позичальником домовляються про іншу дату повернення коштів.наприклад до 30 березня 2015 року.
    Як правильно оформити дані відносини?

  177. admin :

    Наталья, якщо основний договір нотаріально посвідчений, то краще і доповнення оформити нотаріально.

  178. Тетяна :

    Допоможіть, будь-ласка! з бувшим чоловіком при розлученні(2009р.,жовтень)домовились про таке:Я не подаю позов про розподіл майна – це він запропонував(розписку написала), а він написав розписку про те, що отримав грошові кошти від мене(тобто замість розподілу майна) Розписки обидві написані 31.03.2012р., а повернути борг зобов,язався 1.10.2012р.Чи маю я шанс отримати по розписці кошти та які строки дії самої розписки? На даний момент я не отримала по його розписці нічого, а термін подання на розподіл майна минув.Дякую!

  179. admin :

    Тетяна, щось у Вас накручено. Не зрозуміло. Щоб щось сказати, потрібно бачити зміст обох розписок

  180. Тетяна :

    Доброго дня! Згодна, накручено.При Розлученні з бувшим чоловіком в жовтні 2009р.ми домовились про таке:він запропонував мені грошові кошти, в обмін на те, щоб я не подавала позов на розподіл майна. Він написав мені боргову розписку, що винен певну суму коштів. 31.03.2012р. бувший чоловік купив мені авто і зменшилась сума боргу по розписці на суму авто. Тому він стару розписку забрав і написав іншу. Ось її зміст:Я. П.І.Б.родився(дата), паспорт(серія та номер), проживаю (адреса)отримав у своєї бувшої дружини П.І.Б.грошові кошти в сумі Х (прописом) терміном на пів року. До вказаної дати зобов,язуюсь грошові кошти в сумі (Х прописом)повернути громадянці (мої П.І.Б.), що проживає (моя адреса), паспорт(серія, номер). дана розписка написана добровільно без фізичного та психологічного примусу власнаручно не в стані алкогольного сп,яніння.Дата:31 березня 2012р.Підпис.Розписка написана в присутності (свідок, П.І.Б., підпис). Я, натомість. написала розписку йому, що на розподіл майна подавати не буду, і що отримала авто. Термін подачі на розподіл майна минув,гроші він не повертає. Як мені діяти і чи є шанси? Дуже дякую

  181. Валентин :

    Добрый день, Олег Петрович! У меня ситуация следующего характера: есть недвижимость, принадлежащая мне. Необходимо было сделать капитальный ремонт для приведения её в рыночный (продажный) вид для последующей реализации. С этой целью взял в долг по расписке н-ную сумму. Датой погашения долга указано: “Обязуюсь погасить долг после продажи дома до 01.04.2012г.” Дом в порядок привёл, уже полтора года пытаюсь продать (еженедельно обращаюсь в газетную рубрику объявлений, общаюсь с маклерами). Но даже за цену ниже рыночной продать никак не удаётся – кризис, увы. Скажите, наступил ли обязательный срок возврата денег? Спасибо!

  182. admin :

    Тетяна, подавайте в суд на стягнення боргу по розписці.

  183. admin :

    Валентин, срок наступил 1.04.2012

  184. Иван :

    Добрий день. Олег Петрович, є розписка від позичальника, позичені кошти позичальник повинен був повернути 01.08.11 р., уже 1,5 року обіцяє повернути, в момент позичання був одружений з моєю сестрою, я не знав що вони розводяться, на даний момент виїхав на заробітки в Росію і може отримати “вид на жительство”, кошти заробляє, а не повертає, на даний момент я готуюсь подавати до суду. Питання: чи може таке позичання бути шахрайством – позичання і зникнення після розведення з сестрою, чи зможу я відсудити кошти як що майно його буде за кордоном, в позовній заяві вказувати про заборону виїзду за кордон?Дякую.

  185. admin :

    Иван, позичання взагалі-те може бути видом шахрайства, але не у Вашому випадку. Відсудити кошти, тобто одержати позитивне рішення суду, скоріш за все, Ви зможете, а чи зможете їх реально одержати – не знаю. Це залежить від багатьох факторів

  186. Андрій :

    Добрий вечір!!!В мене склалась така ситуація.Минулого літа,точніше в серпні ми купували будинок(переоформлення документів не відбулось) і позичили продавцю певну суму грошей для його особистих потреб(думали що вже 100% купуєм нерухомість)але після того як переїхали в будинок побачили що він в не належному стані і там взагалі перебувати небезпечно для здоровя(грбо) і ми категорично передумали купувати цю нерухомість…Після відмови купувати будинок ми з цією “людиною” слали відповідний документ(РОЗПИСКУ) про те що вона нам винна певну суму грошей.В цієї людини двоє неповнолітніх дітей.Вона написала що від виручених грошей з продажу будинку віддасть гроші,але як ми зрозуміли вона з певних міркувань не спішить продавати будинок!Будь-ласка допоможіть,підкажіть як повернути свої гроші або як заставити повернути!Дякую на перед!

  187. admin :

    Андрій, якщо Ви склали розписку, то Ви можете вимагати повернення коштів відповідно до умов цієї розписки. Якщо людина не повертає добровільно, подавайте позов до суду.

  188. Андрій :

    Ви маєте на увазі що її суд зобовяже продати нерухомість і розрахуватися з нами?(так як ця людина написала що від виручених грошей з продажу вона поверне нам всю суму)

  189. admin :

    Андрій, я маю на увазі тільки те, що конкретно написав, виходячи з обсягу наявної у Вашому запитанні інформації. Точний зміст розписки мені не відомий. Але за будь яких умов, суд не буде зобов”язувати Вашого боржника продавати будинок. Крім того, в жодному випадку суд не буде цікавитися – з яких грошей боржник буде повертати борг. Він, якщо є підстави, просто приймає рішення – “стягнути”, а що буде далі, його не цікавить і не повинно, то вже є питання виконавчої служби.

  190. Олег :

    Доброго дня! Якщо розписка в магазині на підтвердження укладення усного договору купівлі – продажу товару у кредит написана двома різними особами (видно навіть без експертизи – по почерках), а підписана третьою особою (реальним боржником (покупцем)), то чи реально довести в суді, що, наприклад, людина підписала чистий листок паперу (ЯК І НАСПРАВДІ БУЛО), а продавці дописали 3 телефони і ссьогодні вимагають через суд повернути борг? Дякую.

  191. admin :

    Олег, у принципы можна це довести, але не факт, що доведення саме цього факту піде на користь реальному боржникові. Більше цього без детального вивчення обставин сказати не зможу

  192. Володимир :

    Доброго Дня! У чоловіка в банку отриман кредит під заставу авто. Дружина, як поручитель погасила кредит, про що свідчать платіжні документи в 2013р. Інший банк в якому заставлена земля, накладає орешт на викуплене та зняте з заборони авто. *** Чи можно зараз оформити розпизку, датою передуючою погашенню кредиту дружиною, про передачу в заставу авто за погашення кредиту, та направити іск в суд про передачу права власності боржником (чоловіком) кредитору авта за погашення боргу поручителем (дружиною)(погашена сума кредиту 120 тсч грн.) Буде даний іск матеріальний чи ні?

  193. admin :

    Володимир, теоретично, можно, але що з цього вийде – сказати важко

  194. Володимир :

    Дякую…

  195. Орест :

    Чи має право особа переписувати дім на іншу в разі заборгованості по розписці ????

  196. admin :

    Орест, якщо особа згодна, то може переписати

  197. міша :

    Доброго дня. Я повинен дати певну суму грошей за послугу певній людині, (дану послугу забезпечував гурт людей). Яку розписку повинна написати дана людина мені, щоб інші люди з даного гурту не мали до мене притензій.

  198. admin :

    міша, питання не достатньо зрозуміле для юридично вірної відповіді

  199. міша :

    попробую пояснити. в селі 10 років назад група людей(7 сімей)провела світло на новобудовах(закупили стовпи і кабеля). Я купив план(землю), взяв дозвіл у РЕС і провів собі на ділянку світло. На даний момент одна із сімей вимагає щоб я повернув їм певну частку грошей, які вони затратили. Я не відпираюсь, гроші я дам, але я хочу щоб мені написали розписку, що ці гроші я вніс і інші немали до мене притензій. Ось якось так. Питання : як повинні написати мені розписку?

  200. admin :

    міша, пишить, як хочете. Головне, щоб були зазначені всі необхідні та важливі для Вас моменти, повні анкетні дані людини, яка пише розписку, суми коштів, дати написання.