АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лют

20

Зразок заяви до Пенсійного фонду по пенсійним нарахуванням

Автор: admin

Пропонуємо Вашій увазі зразок заяви до Пенсійного фонду, яку слід подати, якщо Ви рахуєте, що Вам недоплачують пенсію або інші виплати з Пенсійного фонду. Саме з цієї заяви і потрібно починати “розборки” з підрозділами Пенсійного фонду. Усні звернення ні до чого не призведуть. Вам пояснять, що Вам все нараховується правильно, скажуть багато гарних слів, але Ви все одне нічого не зрозумієте. До того ж, у Вас навіть не буде підтвердження того, що Ви зверталися.

Це зразок по “чорнобильцям”, але по іншим категорія складається аналогічно.

Після отримання відповіді Вам буде зрозуміло, на підставі яких нормативних актів і в якому розмірі Вам нараховується пенсія. Далі Ви вже можете самостійно, або за допомогою юриста, перевірити відповідність нарахувань вимогам законів, адже дуже часто Пенсійний фонд нараховує виплати за нормами Постанов Кабміну, або скасованих Конституційним судом положень законів про державний бюджет, які не відповідають іншим законам і Конституції. Згодом буде можна вирішувати: подавати в суд або ні? Зразок судового позову є на сайті.

Анкетні дані змінено.

До Управління Пенсійного фонду України в Сокирянському районі

60200, м. Сокиряни, вул. Центральна, 74

від Дуденка Євгена Анатолійовича,

1983 року народження, мешканця

м. Новодністровська, м-н “Сонячний”,

буд. № 114, кв. № 365, тел. ________

З А Я В А

Я є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) і інвалідом 3-ої групи по захворюванню, пов’язаному з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Прошу повідомити, з яких критеріїв мені нараховано пенсію і чи враховано мені при призначенні пенсії інвалідність по захворюванню, пов’язаному з наслідками Чорнобильської катастрофи?

Також прошу повідомити суми і дати нарахувань та виплат за 2008-2009 роки і за січень-лютий 2010 р.

Дуденко Є.А.

1 березня 2010 р.

____________________________________________________________

Предупреждение: никогда не подавайте исполнительный лист непосредственно в Пенсионный фонд или иные социальные службы. Только – в государственную исполнительную службу!

____________________________________________________________

Публікація – лютий 2010 р.



коментарі 63

  1. Екатерина :

    Здравствуйте. Может я плохо смотрела и не нашла поэтому. Меня интересует образец заявления в УПФ о доплате “Дети войны”.Заранее благодарна!

  2. admin :

    Екатерине: образец есть на сайте https://ukr-advokat.org.ua/?p=4306#more-4306

  3. Антон :

    Ссылка приведенная выше на административный иск к УПФ, а необходим образец заявления в ПФ.
    Олег Петрович, я понимаю что все это столпотворение людей, около ПФ и судов можно обойти письмом с уведомлением о вручении? Сомневаюсь потому что УПФ выдает “детям войны” специальные бланки заявлений, образец которого менялся уже несколько раз. И получить его можно лишь выстояв очередь и т.п.
    Прокоментируйте пожалуйста.
    С уважением.

  4. admin :

    Антону: может я неправильно понял вопрос, но зачем спрашивать о том, где образец, задавая его прямо под этим самым образцом? Если нужно – детям войны, то напишите вместо чернобыльця – “дитина війни”. Мне казалось, что это просто. Не могу же я размещать на сайте образцы на каждую категорию получателей социальной помощи, меняя в них по 2-3 слова.
    УПФ обязан отвечать на любое заявление, не обязательно на специальном бланке. Это с их стороны – издевательство над людьми, видимо направленное на то, что бы уменьшить количество желающих жаловаться, замаскированное под благое дело (если требуют именно на спец. бланке).

  5. Ирина :

    Олег Петрович,извините,но не смогла найти образец заявления в суд на Пенс.фонд о неправильном перерасчете пенсии(использовался показатель 2007 года).Если можно,дайте,пожалуйста ,ссылочку!Спасибо!

  6. admin :

    Ирине: у меня такого образца на сайте нет. Такие иски составляются индивидуально.

  7. Валерій :

    Олег Петрович, перепрошую, але я не зміг (за посиланням) знайти зразок судового позову до Пенсійного фонду про неправильне нарахування пенсії постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) і інваліду 2-ої групи по захворюванню, пов’язаному з наслідками Чорнобильської катастрофи. Чи не могли б Ви, якщо можна, розмістити такий зразок або посилання (де його можна знайти).

  8. admin :

    Валерию: на сайті такого зразка не має, подібні позови складаються індивідуально.

  9. admin :

    Для всех посетителей: отдельные комментарии-вопросы, указанные в последние дни (и наши ответы на них) могли исчезнуть во время изменения хостинга. Поэтому, если кто-либо не нашел своих вопросов, можете задать их еще раз.

  10. александр :

    прошу помочь в составлении искового заявления военному пенсионеру из категории дети войны .спасибо

  11. admin :

    александр: что Вы имеете в виду – “помочь”? Образец иска на сайте https://ukr-advokat.org.ua/?p=4306, только подаете в районный суд по месту нахождения подразделения ПФ, к которому Вы относитесь – как военный пенсионер

  12. Светлана :

    Спасибо Вам большое!
    Вы своим трудом помогаете людям добиваться правды.

  13. Юлия :

    Здравствуйте, прошу Вас о помощи по такому вопросу: имеется решение суда на выплату соц. помощи как ребенок войны, истец умер, ПФ отправил в суд, якобы они с таким еще не сталкивались, при обращении в суд на какие ст. ст. ссылаться? и Ваше мнение стоит ли обращаться в суд?

  14. admin :

    Юлии: эти выплаты наследуются в обычном порядке. Если есть решегние суда повторно наследникам обращаться не надо, наследство оформляется через нотариуса, если не пропушен 6-ти месячний срок

  15. Юлия :

    Спасибо, за ответ! Процветания Вам

  16. Инна :

    Добрый день!
    Какова стоимость Ваших услуг по составлению иска о неправильном перерасчете пенсии?
    (Киев)

  17. admin :

    Инне: напишите на эл. адрес (на страничке “Контакты”), что Вы конкретно имеете в виду – какой перерасчет, какая у Вас ситуация, какие имееет документы?

  18. Олег :

    Уважаемый Олег Петрович!
    Есть ли необходимость включить в текст заявления в ПФУ требование пересмотреть пенсию по показателям прошедшего года (2009), елси есть уверенность, что при пересмотре применялись показатели 2007г?
    (Запорожье)

  19. admin :

    Олег: почему бы нет? И вообще: в заявлении Вы можете писать все, что хотите, и как хотите (по теме, конечно).

  20. Яна :

    Подскажите пожалуйста,в марте 2011г. в суд был подан иск на основании письма ПФ, до сегодня решения суда нет, а истец 14.05. умер,что надо предпринимать наследникам и имеют ли они право на получение этой компенсации???

  21. Александр :

    Олег Петрович! Если много людей будут желать Вам долгих, счастливых лет жизни то так и сбудется.Спасибо Вам!

  22. admin :

    Яна: якщо суд в першій або апеляційній інстанції ще не закінчився, потрібно написати заяву про зупинення розгляду з повідомоленням про смерть та копією свідоцтва про смерть. Інакше потім ПФ може скасувати рішення. Після вступу у спадкові права спадкоємці мають право взяти участь у розгляді в якості позивачів. Якщо рішення суду було винесено до смерті (узнати можно в канцелярії райсуду), то виплати спадкуються в загальному порядку спадкоємцями. Про це я писав дуже багато разів, якщо цікавлять деталі – пошукайте в попередніх відповідях під цією статтею и під статтею https://ukr-advokat.org.ua/новейший-образец-иска-детей-войны/

  23. Дора :

    Олег Петрович! У Нас цікава ситуація!
    Суд прийнявши рішення по комунальному боргу невідомої Нам людини, посилаеться на статтю 911 ЦПК України.

    Договору із Тепловодоенергією у Нас немає. Відносини Ми припинили подавши заяву у 2000 році, відповідь на яку Ми не отримували, і яка не збереглась.

    В судове засідання Нашого представника члена нашої Родини не допустила міліція охорони суду, по причині відсутності викраденого у нього паспорта і судовї повістки.

    Касаціну скаргу секретаріат верхоного суду відмовився реєструвати належним чином і подав судді Луспенику її без документів в кількрості 300 грамів, що складає третю частину касаційної скарги.

    Порслідуючі касаційні скарги в порядку новиявлених обставин та повторної касацій результатів н е принесли, відмовлено вчерез недотримання Нами вимог оплати розгляду митом і судовими витратами.

    Заподіяно такими рішеннями моральної і матерільної шкод, ушкоджено здоровя.

    В жодне судове засідання Ми не були допущені, окрім засідання про скасування заочного рішення з цих питань у суді першої інстанції.

    Ось текст рішення:
    Копія Справа № 2-229 2009 р.

    РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
    (заочний розгляд)

    23 квітня 2009 року Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

    в складі: головуючого-судді Бондаря О.О.
    при секретарі Бєлік О.Б.

    розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам’янці – Подільському справу за позовом Закритого акціонерного товариства «Тепловодоенергія»
    до Дорош Ніни Іванівни, Дорош Петра Івановича, Дорош Юрія Петровича про стягнення заборгованості за надані послуги , –
    ВСТАНОВИВ:
    ЗАТ «Тепловодоенергія» звернулося до суду з позовом до Дорош Ніни Іванівни, Дорош Петра Івановича, Дорош Юрія Петровича про стягнення заборгованості за надані послуги в сумі 1467 грн. 72 коп.
    В судовому засіданні представник позивача позов підтримав і пояснив, що відповідачі вчасно не проводять оплату за надані послуги, борг за період з 01 жовтня 2005 року по ЗО вересня 2008 року становить 1467 грн. 72 коп., в тому числі за опалення – 1319 грн. 83 коп., за водопостачання – 124 грн. 23 коп., за водовідведення – 23 грн. 66 коп. В квартирі відповідачів встановлені прилади обліку води. Відповідачі користуються пільгами відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту” . Послуги відповідачам надавались в повному об’ємі, відповідачі скарг на якість наданих послуг не подавали.
    Відповідачі в судове засідання жодного разу не з’явились, причини неявки суду не повідомили, про день слухання справи повідомлені своєчасно.
    Заслухавши представника позивача, вивчивши матеріали справи в повному об’ємі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.
    Судом встановлено що відповідачам: надавались послуги з опалення – водопостачання та водовідведення квартири № 44 в будинку по вул. Князів Коріатовичів ,11 міста Кам’янець -Подільського. Заборгованість за надані послуги за період з 01 жовтня 2005 року по 30 вересня 2008 року становить 1467 грн. 72 коп., в тому числі за опалення – 1319 грн. 83 коп., за водопостачання – 124 грн. 23 коп., за водовідведення – 23 грн. 66 коп. Відповідачі не подавали скарг на якість наданих послуг.
    Дані обставини підтверджуються поясненнями представника позивача, копією договору, розрахунком суми боргу, довідкою про склад сім’ї відповідачів.
    Відповідно до ст. 525 ЦК України зобов’язання повинні виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, договору, а при відсутності таких вказівок – відповідно до вимог, що звичайно ставляться.
    Також з відповідачів повинно бути стягнуто на користь позивача судові витрати в розмірі 30 грн., понесенні ним на оплату інформаційно – технічного забезпечення розгляду цивільної справи.
    На підставі викладеного, керуючись ст.ст.525, 526, 911 ЦК України, ст.ст. 208 – 210, 212 -214, 224-226 ЦПК України, суд,-
    ВИРІШИВ:
    Позов задовольнити.
    Стягнути з Дорош Ніни Іванівни, Дорош Петра Івановича, Дорош Юрія Петровича солідарно на користь Закритого акціонерного товариства «Тепловодоенергія» 1467 грн. 72 коп. та судові витрати по 10 грн. з кожного.
    Стягнути з Дорош Ніни Іванівни, Дорош Петра Івановича, Дорош Юрія Петровича на користь держави судовий збір в розмірі по 17 грн. з кожного.
    Рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою з Дорош Ніни Іванівни, Дорош Петра Івановича, Дорош Юрія Петровича, поданою протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

    с.2
    На рішення може бути подана заява про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня проголошення рішення і апеляційна скарга протягом того ж строку без подачі заяви про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга протягом 20 днів після подачі заяви про апеляційне оскарження рішення суду в Апеляційний суд Хмельницької області через Кам’янець-Подільський міськрайонний суд.

    Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 223 ЦПК України Суддя: підпис Копія вірна

    Суддя Кам’янець-Подільського
    міськрайонного суду Бондар О.О.

    Ось текст іншого штампованого рішення цього ж судді:

    Копія Справа № 2-2291
    2009 р.
    Р І Ш Е Н Н Я
    ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
    ( заочний розгляд)
    16 липня 2009 року Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
    в складі: головуючого-судді Бондара О.О.
    при секретарі Бєлік О.Б.
    розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Кам’янці – Подільському справу за позовом Закритого акціонерного товариства «Тепловоденергія»
    до ОСОБА_1 , ОСОБА_2
    про стягнення боргу за надані послуги , –
    ВСТАНОВИВ:
    ЗАТ «Тепловоденергія» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з опалення та водопостачання в сумі 1133 грн. 14 коп.
    В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, пояснив, що відповідачі за надані послуги своєчасно оплату не проводять, заборгованість за надані послуги станом на 31 березня 209 року становить 1133 грн. 14 коп.
    Відповідачі в судове засідання не з’явились, причини неявки суду не повідомили, про день слухання справи повідомлені своєчасно, належним чином.
    Заслухавши представника позивача, вивчивши матеріали справи в повному об’ємі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.
    Судом встановлено, що відповідачам надавались послуги з опалення та водопостачання квартири № 2 будинку по вул.Огієнка, 76 міста Кам’янець-Подільський, борг відповідачів станом на 31 березня 2009 року становить 1133 грн. 14 коп. Відповідачі не подавали скарг на якість наданих послуг.
    Дані обставини підтверджуються, поясненнями представника позивача, копією договору , розрахунком суми боргу, довідкою про склад сім’ї відповідачів.
    Відповідно до ст.525 ЦК України зобов’язання повинні виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, договору, а при відсутності таких вказівок – відповідно до вимог, що звичайно ставляться.
    Також з відповідачів слід стягнути на користь позивача витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в суді в розмірі 30 грн. та судовий збір на користь держави в розмірі 51 грн.
    На підставі ст.ст.525, 526, 911 ЦК України, керуючись ст.ст. 208 – 210, 212 – 214 , 224 – 226 ЦПК України, суд, –
    ВИРІШИВ:
    Позов задовольнити .
    Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 солідарно на користь Закритого акціонерного товариства «Тепловоденергія» борг в сумі 1133 грн. 14 коп., та судові витрати з кожного в розмірі по 15 грн.
    Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 солідарно на користь держави судовий збір в розмірі по 25 грн. 50 коп.
    Рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2, поданою протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.
    На рішення може бути подана заява про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня проголошення рішення і апеляційна скарга протягом того ж строку без подачі заяви про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга протягом 20 днів після подачі заяви про апеляційне оскарження рішення суду в Апеляційний суд Хмельницької області через Кам’янець-Подільський міськрайонний суд.
    Рішення набирає законної сили в порядку , передбаченому ст. 223 ЦПК України.
    Суддя : підпис
    Копія вірна
    Суддя Кам’янець-Подільського
    міськрайонного суду

    Судова система відкрито знущаеться з Нас із 1985 року, кримінальні справи праовохоронними органами не порушуються, чиниться тиск і сввавілля.

  24. admin :

    Дора: на жаль у Вас досить стандартна для нашого часу ситуація

  25. Ульяна Писарева :

    Уважаемый Олег Петрович! Всегда с очень большим интересом читаю Ваш сайт, спасибо Вам огромное! Я не юрист, а металлург по образованию (пусть Вас не обманывает мой електронный адрес, это мой муж так надо мной поиздевался, любя). У меня такой вопрос: мой отец – бывший военный, пенсионер, носитель государственной тайны. Положена ли ему какая-то надбавка к пенсии за “ношение” этой самой гостайны? Если – да, то где найти соответствующий закон или нормативный акт? Благодарю за ответ.

  26. admin :

    Ульяна Писарева: надо смотреть нормативные акты по выплате таких надбавок. Их издают по каждому ведомству. Но вообще, то компенсация предусмотрена законом за работу, связанную с гостайной, а насчет пенсионеров там ничего не сказано (ст. 30 закона “Про державну таємницю” http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3855-12&p=1310501779460266). Ограничения, связанные с гостайной – на выезд за границу, действуют не более 5-ти лет (ст. 29 закона).

  27. Ярослав :

    Здравствуйте!
    Вопрос звучит так:19 июля 2011 года Подольский районный суд г.Киева удовлетворил Административный иск к ПФ о невыплате пенсии,согласно Закону Украины «О статусе и социальной защите граждан, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы».Но в решении указаны даты начисления: 22.12.2010 -18.06.2011 г.,ссылаясь на постановление КМУ №745 от 14.06.2011
    Могу ли я подать повторный иск,если КС Украины вынесет о не конституционности Постановления и отменит решение

  28. admin :

    Ярослав: уверен, что сможете https://ukr-advokat.org.ua/с-днем-конституции-вас/#more-6194 .
    Я Вам уже отвечал на этот вопрос 14.08.2011 под статьей “Установлен порядок рассмотрения судами дел о социальных выплатах”. Будьте, пожалуйста, внимательнее.

  29. Ольга :

    Здравствуйте!
    Мне ПФУ сделал перерасчёт пенсии как ликвидатору по исполнительному листу Апелляционного суда согласно Закона Украины ″О статусе и социальной защите граждан, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы″, но деньги не выплачивают. Куда обращаться на незаконные действия ПФУ: в Апелляционный суд или Конституционный суд?
    Какая форма обращения: заявление или административный иск?
    Ольга

  30. admin :

    Ольга: ни Апелляционный, ни Конституционный суды тут не при чем, это не их компетенция. Сначала получите письменный ответ ПФУ о причинах невыплаты, потом можно говорить о том – что нужно делать?

  31. Елена :

    Можно ли получить справку для Пенсионного фонда по форме ОК-7 ( Індівідуальні відомості про застраховану особу) для начисления больничных не по месту регистрации, а в других управлениях пенсионного фонда???

  32. admin :

    Елена: это вопрос не ко мне.

  33. Константин :

    Здравствуйте! Хотел подавать в суд на ПФ из-за того, что матери при пересчете пенсии в 2011 г. ПФ использовал показатель средней заработной платы работников на одну застрахованную особу в целом по Украине за 2006 год. Но сегодня на сайте ПФ /www.pfu.gov.ua (http://www.pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/article?art_id=188805&cat_id=174425) нашел , что: “Про показник середньої заробітної плати, який застосовується при призначенні пенсії за віком
    23 листопада 2011
    Чи буде в 2012 році при призначенні пенсії враховуватися показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії?
    Ні. До статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” внесено зміни, які набирають чинності з 01.01.2012 р., відповідно до яких при призначенні пенсії буде застосовуватися показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. ”
    Это что – правда? Теперь смысла в суде нет? Получается ПФ уже никакие законы не нарушает? А если поторопиться и успеть до 1 ярваря подать заявление? Это принесет какой-то результат или это теперь уже совсем глухое дело?
    Извините, за баян, но я такой чайник! Не подскажете такое – решил подавать в суд на ПФ за то, что при пересчете пенсии матери в 2011 г. ПФ использовал показатель средней заработной платы работников на одну застрахованную особу в целом по Украине за 2006 год. нашел в инете образцы позовных заяв. Не понял вот что – одни образцы называются ПОЗОВНА ЗАЯВА, а другие – АДМИНИСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ. А мне какой позов писать – административный или позовну заяву? Я так понял подавать нужно в суд по месту жительства? А что там с судебными издержками? Насколько они велики? Сколько, чего и куда платить нужно?
    Спасибо!

  34. Константин :

    Потихоньку разбираюсь с законами. Не смог найти на сайте рады вот это, на что ссылается ПФ: посилаючись на частину першу п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2007 року №107-VI застосував показник заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу зайняту в галузях економіки в цілому по Україні за 2006 р., яка складала 928,11 грн.,
    Что за прикинцеви положення? так и не смог найти что это такое.
    Я неверно что-то не понимаю или закон №107-VI в том месте где он касается ст. 40 и 42 Закона України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV – признан неконституционным? Выходит что – все равно должны были пересчитывать по 2010 году как в ст.40? А почему они тогда ссылаются на Прикинцеви положення? В образце искового заявления фигурирует какое-то другое постановление на основании которого берут не тот год:
    подпункт 3 пункта II Постановления КМУ от 28.05.2008 г. № 530 ” Некоторые вопросы социальной защиты отдельных категорий граждан “

  35. Константин :

    Вот такой позов составил. Может подскажете чего. Вдруг кому еще пригодится:

    *******************************************
    АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

    про визнання дій у здійсненні перерахунку пенсії незаконними, забов’язання здійснити перерахунок пенсії з застосуванням показника середньої зарплати працівників зайнятих в галузях економіки України, що передує року перерахунку.

    Я знаходжусь у відповідача на обліку як пенсіонер та отримую пенсію, продовжуючи працювати.
    Відпрацювавши після призначення пенсії більше 24 місяців, 17.11.2011 р. я звернулася до відповідача з заявою про перерахунок пенсії, згідно ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон №1058-IV).
    Відповідач зробив перерахунок моєї пенсії але при цьому посилаючись на частину першу п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2007 року №107-VI застосував показник заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу зайняту в галузях економіки в цілому по Україні за 2006 р., яка складала 928,11 грн., замість показника заробітної плати за 2010 р.  за який середня зарплата по Україні затверджена в розмірі 1982,63 грн..
    За цих обставин розрахований розмір моєї пенсії не відповідає вимогам закону і є меншим ніж повинен бути.
    Це стало мені відомо вперше із листа-відповіді УПФУ від 15.12.2011 р. №2275-Б-7 виданого мені на моє прохання (копія додається), де було вказано розрахунок моєї пенсії. Згідно розрахунків УПФУ моя пенсія з 01.12.2011 є такою:

    836,57 + 236,84 + 26,63 + 49,80 = 1149,84 грн..

    У цьому розрахунку такі складові:
    Розмір пенсії за віком:
    Пв = Зс2006 * Кcт * Кз = 1213,07*0,68963*1,30605 = 836,57 грн., де
    – Зср2006 – показник заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу зайняту в галузях економіки в цілому по Україні за 2006 р.;
    – Кcт = 0,68963 – коєффіціент страхового стажу;
    – Кз = 1,30605 – коєффіціент заробітної плати.
    Доплата за понаднормативний стаж 31 рік  236,84 грн.
    Підвищення відповідно 20% росту заробітної плати згідно постанов КМУ від 17.04.2008 №374 та від 06.07.2011 року № 308  26,63 грн.

    Надбавка «дітям війни» згідно постанови КМУ від 06.07.2011 року №745  49,80 грн.

    За цих обставин вважаю розрахований розмір моєї пенсії є таким, що не відповідає вимогам закону і є меншим ніж повинен бути.
    Дії відповідача є неправомірними, а його рішення незаконним, як таке, що не базується на нормах права, а саме: частиною 4 ст. 42 Закону №1058-IV чітко прописані підстави перерахунку пенсії, а ч. 1 ст. 40 Закону передбачено право пенсіонера на перерахунок пенсії із застосуванням показника середньої зарплати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, за рік що передує року перерахунку пенсії.
    Таким чином, відповідач був забов’язаний на підставі моєї заяви від 17.11.2011 р., даних персоніфікованого обліку та матеріалів пенсійної справи провести перерахунок пенсії із застосуванням середньої зарплати по Україні за 2010 р., яка затверджена по Україні в розмірі 1982,63 грн.
    Виходячи з параметрів зарплати та стажу моя пенсія після перерахунку повинна збільшитись не менш як на 950 грн. в порівнянні з тим що я маю отримувати, що підтверджується розрахунком:

    1785,74 + 236,84 + 26,63 + 49,80 = 2099,01 грн. де
    пенсія за віком:
    Пв = Зс2010 * Кcт * Кз = 1982,63*0,68963*1,30605 = 1785,74 грн.,
    де Зср2010 – показник заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу зайнятих в галузях економіки в цілому по Україні за 2010 р.;
    Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України відповідач був забов’язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та Законами України.
    Основні положення щодо реалізації права громадян на пенсійне забезпечення визначені в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування №1058-IV від 09.07.03р.»
    Механізм перерахунку пенсії визначений ч. 4 ст. 42 та ч. 1 ст. 40 Закону. Посилання відповідача на постанову КМУ №530 від 28.05.08 р. є необгрунтованим, тому що її зміст не підтверджує дрюди відповідача стосовно того, що при проведенні перерахунку пенсій у 2009 р. необхідно , застосувати показник середньої зарплати працівників, зайнятих у галузях економіки за 2007 р.
    Крім того, слід мати на увазі конституційні принципи, на яких базується здійснення прав і свобод людини, включаючи і право на пенсійне забезпечення, яке не може бути скасоване, звужене.
    Не може заслуговувати на увагу посилання відповідача на те що після рішення КСУ №10-рп від 22.05.08 р. питання перерахунку пенсії є начебто законодавчо не врегульованим.
    Згідно ст. 61, 69, 70 Закону України «Про Конституційним Суд України» наслідками його рішення є те, що статті 40 та 42 Закону №1058-IV є діючим в редакції від 09.07.03 р., за нормами яких передбачено механізм перерахунку пенсії.
    Виходячи з принципу верховенства права, правовою гарантією забезпечення державою даного права є виконання прийнятих забов’язань закріплених ст. 8 Конституції України.
    На підставі викладеного та статей 6, 17, 18, 105-106 КАС України,-

    ПРОШУ:
    1.Визнати незаконним дії відповідача щодо відмови в застосуванні показника середньої зарплати працівників зайнятих в галузях економіки України за 2010 календарний рік при перерахунку моєї пенсії у 2011 р.
    Забов’язати Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Миколаєва Миколаєвської області перерахувати і виплачувати позивачу з 01.12.2011 р. пенсію відповідно до ст. 40, ч. 4 ст. 42 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із застосуванням показника середньої зарплати працівників зайнятих в галузях економіки в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2010 календарний рік, яка склала 1982,63 грн. та зробити доплату недоотриманої пенсії за спірний період з 01.12.2011 р. по теперішній час.
    2. Стягнути з Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Миколаєва на мою користь судові витрати пов’язані з розглядом позову.
    Додатки:
    1. Копія сторінок паспорта, ідентіфікаційного номера;
    2. Копія ліста-відповіді УПФУ від 15.12.2011 р. №2275-Б-7;
    3. Квитанція про сплату судового збору;
    4. Копія адміністративного позову .

    «_____» _______________2011 р.

  36. Константин :

    А сколько мне нужно гоcшлины заплатить за свой иск – 3,4 + 37 грн или только 3,4? Что вы имели ввиду когда писали, что не уверены, что можно будет чтот0 получить по такому решению: “Если Вы не заявляете требования о взыскании конкретных сумм, а например, требуете признать незаконной недоплату или невыплату, госпошлина составляет 3 грн. 40 коп., ИТЗ – 37 грн. Но я не уверен, что потом Вы сможете, что либо получить по такому решению суда.”
    спасибо!
    Такой вопрос еще.
    Подача вышеприведенного иска не лишит меня права подавать еще один иск по поводу «детей войны»? Сейчас включить еще и эти требования в этот позов не могу – не имею на руках ответа именно по начислениям как «ребенку войны»
    Большое спасибо!

  37. admin :

    Константин: не поможет и до 31 декабря. Вообще-то админпозов, но эти позова – по переасчету пенсий работающим с лета этого года бессмысленны из-за путаницы в законодательстве. Суды по ним отказывают. В связи с этим, не считаю нужным вдаваться в детали по всем остальным вопросам этого направления. Касательно судебного сбора – https://ukr-advokat.org.ua/новый-закон-о-судебном-сборе/
    К детям войны иски по пенсиям для работающих отношения не имеют и одно другому не мешает.
    Насчет: как так могли – они и не то могут…

  38. Константин :

    Олег Петрович! Большое спасибо за ответы! Извините, что настаиваю, но мне все же непонятно!
    1. О какой путанице в законодательстсве вы говорите? Как мне удалось установить на сегодняшний день изменения Закона №1058-IV внесенные ч.1 п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2007 року №107-VI предписывающие ипользовать показник заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу зайняту в галузях економіки в цілому по Україні за 2006 р.и на который ссылается ПФ – ПРИЗНАНЫ НЕКОНСТИТУЦИОННЫМИ еще в 2008 году! При пересчете в 2011 – должны были использовать показатель 2010 года. Другой вопрос, что с 1 января 2012 вступают в силу какие-то новые изменения, и теперь должны брать среднее за 3 года предсшествующие году обращения. Но и такой вариант мне лучше, чем 2006 год! Пусть хоть так пересчитают. Или тут еще какие-то подводные камни?
    2. Если я сейчас подам иск и мне откажут – выходит я вообще потеряю право обжаловать пересчет пенсии?
    3. Если подавать иск после Нового Года в иске требовать пересчет по старому закону №1058-IV или по изменениям вступившим в силу с 1 января?
    Огроменное спасибо за помощь! :)

  39. admin :

    Константин: я понимаю, что Вам интересно, но я по времени не могу себе позволить бессмысленное философствование, при чем в сотый раз про одно и тоже. Я на такие вопросы отвечал уже уж очень многократно под разными статьями. Вопрос по перерасчету пенсий работающим пенсионерам в том виде, в котором он нравился народу “накрылся медным тазом” полностью и окончательно! Иски бессмысленны! Если уж Вам так хочется знать детали почитайте письмо ВАСУ. http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=v1049760-11

  40. петро :

    я пенсіонер-підприємець.маю пенсійне посвідчення з 07.02.2007р. на пенсію вийшов,як працівник реанімації,тобто на пільговій основі(25)років стажу.Зараз мені 36 років.Чи маю я сплачувати в ПФУ єдиний соціальний внесок,згідно закону 36.09-17 ( “4. Особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування”.),який вступив в дію з 6 серпня 20011р.

  41. admin :

    петро, Ви ж самі процитували норму закону – лише пенсіонери за віком або інваліди. Якщо Ви не то, ні інше, то маєте платити в УПФ.

  42. Алекс :

    Добрый день! Хотелось бы уточнить, если стаж по уходу восстанавливается после 01.01.05 – в случае получения компенсации по уходу за инвалидом 1-й группы (по данным системы персонифицированного учета), а в случае, когда компенсация не оформлялась, а уход осуществлялся с 2005 по 2010, то восстановить его уже нельзя? Или можно через суд? Если можно, то нет ли у Вас образца иска? Спасибо.

  43. admin :

    Алекс: по такому вопросу не возможно ответить издалека. Надо тщательно изучать ситуацию по документам. Образца такого иска нет.

  44. Алекс :

    Большое спасибо за ответ, но дело в том , что в УПФ сказали, что до 2005 можно восстановить стаж по уходу за инв 1гр. -по показаниям соседей, а далее если нет данных учета, то нельзя. Я засомневалась и поэтому задала вопрос стоит ли идти в суд, если дело неподсудно по заявлению УПФ. Жалко по незнанию не оформив уход в свое время, теперь терять 6 лет стажа.Спасибо.

  45. admin :

    Алекс: извините, может Вам Ваш вопрос и понятен, но мне не очень. Надо детально знать ситуацию. А заниматься гаданием по юридическим вопросам не принято.

  46. Віталій :

    ОЛЕГ ПЕТРОВИЧ ПІДКАЖІТЬ БУДЬ ЛАСКА ОСЬ Я СИРОТА ЖИВ У ДИТЯЧОМУ БУДИНКУ ПОЛУЧАВ ПЕНЦІЮ ПО ВТРАТІ ОБОХ ГОДУВАЛЬНИКІВ КОЛИ МЕНІ ВИПОВНИЛОСЬ 19 Я ЗАКІНЧУВАВ 11 КЛАС І ТОДІ МЕНІ ПЕРЕСТАЛИ ПЛАТИТЬ ПЕНЦІЮ МОТИВУЮЧИ ТИМ ЩО НАТОЙ ЧАС Я НАВЧАВСЯ В ШКОЛІ АЛЕ СКАЗАЛИ ЩО ЯК Я ПІДУ НАВЧАТИСЯ У ВНЗ І ПРИНИСУ ЇМ ДОВІДКУ ПРОТЕ ЩО Я ДІЙСНО НАВЧАЮСЬ ТО МЕНІ ЗНОВУ ПЛАТИТИМУТЬ ПЕНЦІЮ НУ ТАК МЕНІ ЇЇ НІХТО І НЕ ПОЧАВ ПЛАТИТЬ ХОТЯ Я ВСЕ ЗРОБИВ ЯК ВОНИ КАЗАЛИ ЧИ МАЖНА ЯКОСЬ ВЕРНУТИ ТІ ГРОШІ ЩО МЕНІ ПЕРЕСТАЛИ ПЛАТИТЬ І ЯКЩО НІ ТО ЧОМУ ДЯКУЮ

  47. admin :

    Віталій, вибачте, але на таке питання не можливо відповідсти без вивчення відповідних документів, в тому числі Вам потрібно письмовло звернутися до ПФ з заявою, щоб Вони Вам письмово пояснили підстави невиплати.

  48. Ольга :

    у меня к вам такой вопрос:
    частный дом на 2 владельца-на соседку(5/12доля) и мою бабушку(7/12 доля),дом приватизирован,а земля нет.мы в процессе приватизации,прошли первую сессию,
    и вот тут возникла проблема:надо решить кто будет владельцем госакта,а у кого будет приложение(совладелец).после получения госакта соседка хочет продать дом,а я (внучка)хочу оформить дарственную от бабушки(но у меня уже есть завещание от бабушки на “все мое имущество” на мое имя),
    но государственный нотариус и частный тоже,нам пояснила что с приложением(т.е. тот кто будет совладельцем) нельзя ни продать часть дома,ни тем более сделать дарственную,и посоветовала получить 2 госакта,но в госкомземе нам отказано получение 2х госактов на один адрес,и бти не может разделить наш дом на 2 адреса по техпаспорту
    частный нотариус советует подождать до 2013 года-отменят госакты и введут” реестр”,но когда это ждать неизвестно…
    юрист из госкомзема сказал ,что нотариус не имеет права не оформить куплю-продажу
    в свою очередь нотариус говорит что оформляет сделки после представления госакта ,а не приложений,опираясь на 126 статью ЗК Украины
    вопрос:как же нам лучше поступить,если никто из нас не хочет остаться с приложением,боясь остаться в невыгодном положении

  49. admin :

    Ольга: я вижу только один вариант – приобретайте долю соседки, если, конечно в состоянии, а нет – пробуйте добиваться оформления отдельных госактов. Возможно – через суд

  50. Марина :

    Здравствуйте Олег Петрович! Спасибо за столь полезный сайт и Ваш труд по юр.консультированию столь безграмотных в прововых вопросах граждан! Прочла Вашу статью по поводу предварительного расчета пенсий и хотела бы узнать – возможно ли просчитать ее с Вашей помощью или Вы можете посоветовать компетентного и надежного специалиста? Особенно для полных “чайников” в этом вопросе…
    Спасибо!

  51. admin :

    Марина, я расчетами не занимаюсь. Попробуйте обратиться http://pension.ho.ua/

  52. Любовь :

    Здравствуйте, ОлегПетрович. Помогите мне как правильно поступить. В ЗУ”О общеобязательном государственном пенсионном страховании” есть ст.48 о пожилых людях находящихся “на полном государственном обеспечении” в психоневрологических интернатах. Абзац 1, предложение 2 говорит о том, что если у человека больше пенсия за содержание в интернате с его пенсии должны удерживать только стоимость удержания в интернате, а разницу от пенсии выплачивать ему. Я, опекун. Интернат от моего имени написал заявление в ПФ, что бы они удерживали с пенсии моего подопечного 75% и ПФ фонд это с превеликим удовольствием делает и по сегодняшний день, хотя пол года назад я написала заявление в ПФ о том, что предыдущее заявление я не писала и прошу отчисления с пенсии подопечного, проводить согласно существующего законодательства. Они дали мне ответ, что администрация интерната, на основании ПКМУ № 269 от 04.03.2004г. передала им со ссылкой, на ПКМ №269 О порядке зачисления и использования денег, что подлежат перерасчету ПФ учереждениям, где лица находятся на полном государственном обеспечении”, поэтому с этим вопросом я должна обращаться к администрации интерната или в суд.В ПКМУ № 269 от 04.03.2004г. с изм.от 04.10.2006г № 1378 в п.2 изменений написано, что Постановление относится только к двум категориям этих лиц, а именно, у которых есть неработающие члены семьи и дети-сироты 02.11.2011г.№ 1120. Зная воочью наши суды, пока туда не спешу зная наперед,что получу отказ.Подскажите пожалуйста нормы законодательства по которым ПФ обязан охранять пенсию пенсионера-инвалида от посягательств на частную собственность со стороны государства. С уважением, Любовь.

  53. admin :

    Любовь, Пенсийонный фонд сейчас ориентирован исключительно на пополнение своих средств, а не на какую-то защиту кого бы то ни было. Это государственная организация и ни кого она от государства защищать не обязана. А ответ они Вам дали правильный. Обращаться надо или к администрации интерната или, что скорее – в суд, иным путем ничего не добьетесь

  54. Андрей :

    Добрый день Олег Петрович.
    Вопрос вот какой – мой отец умер не успев получить пенсию за последний месяц. я обратился в ПФ по месту его жительства, заявление на выплату приняли + копии моего св-ва о рождении, св-ва о смерти отца и моего паспорта. Через несколько дней позвонили и сказали, что в выплате отказано т.к. в украинский вариант написания фамилий в моём паспорте и в документах отца отличается. Действительно это так, “ієв” и “єєв”. Предлагают написать заявление о том что я прошу вернуть мне уже поданные мною документы. На моё предложение написать мне письменный аргументированный отказ в выплате не полученной отцом пенсии реагируют очень болезненно, типа “Мы хотим как лучше, но если Вы просите, то……” и т. д. Я вроде понимаю, что пенсию можно получить и после вступления в наследство, но в чем причина не желания сотрудников ПФ написать письменный отказ? Как мне лучше поступить?
    Буду Вам благодарен за ответ.

  55. admin :

    Андрей, я не могу сказать точно – в пенсионном регулировании столько “мути”, что не разберешь (это они специально). Не исключаю возможности, что если заберете по своему заявлению, то повторно не сможете обратиться с тем же вопросом. Требуйте отказа и после его получения обращайтесь в суд с заявлением об установлении родственных отношений и чего им там еще не хватает. Это не сложная процедура.

  56. Андрей :

    Большое спасибо за ответ. Решил воспользоваться Вашими
    рекомендациями. В связи с чем еще вопрос: не наступят ли для меня какие-то временные ограничения с момента когда я получу из Пенсионного фонда письменный отказ?

  57. admin :

    Андрей, после того, как Вы получите отказ, Вы сможете устранить через суд недостатки документации и обратитесь в УПФ с уже надлежащими документами. Если же потом Вам откажут, то тогда для Вас срок обжалования – 6 месяцев

  58. Ирина :

    Добрый день Олег Петрович!Подскажите как быть нам в нашей ситуации,мама пошла в пф чтобы сделали перерасчет работающему пенсионеру о повышении,а вышло с точностью наоборот оказалось что она должна государству 46000грн по причине неправильно высчитали коефициэнт но она его себе не назначала и написала заявление о приостановке выплаты пенсии,при этом надо собрать новые справки ,но предприятие на котором она работала уже нету в архиве документов нету.что нужно делать в этой ситуации дабы избежать судебных разбирательств

  59. admin :

    Ирина, єто слишком сложный вопрос для удаленной консультации. Обратитесь к адвокату по месту жительства

  60. виктор :

    Добрый день Олег Петрович. Ливидатор ЧАЭС (предельная доза 25 рентген) при расчёте в 1986г одной из составляющих зарплаты были и три оклада денежного содержания за предельную дозу облучения (распоряжение совмина ссср от 17.05.86г №964-рс). Конторы ПФУ, под разными бредовыми трактовками…как-то с выплаты за переоблучение в 1986г не уплачен налог и.т.д., не включают эту составляющую зарплаты в расчёт пенсии (игнорируя решение комиссии по определению зарплаты), минсоцполитики вообще ссылается на какой-то документ наркомата промышленности ссср 1930г. На сайте ПОСТ-ЧЕРНОБЫЛЬ нашел информацию, что есть письмо ВАСУ с разъяснением, что деньги полученные за переоблучение являются неотемлемой частью зарплаты за работу на ЧАЭС. Где найти это письмо ВАСУ или ссылку на него??? Благодарю за ответ.

  61. admin :

    Виктор, у меня оно есть в формате pdf. Отправил Вам на ел. адрес. Только там не совсем так, как Вы трактуете. Также можете посмотреть http://reyestr.court.gov.ua/Review/27222514

  62. Любов :

    Доброго дня! Скажіть будь ласка які надбавки повинні буди нараховані мені до пенсії як вдові ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії,прирівняного до інвалідів війни (2 група інвалідності)? І чи маю я право отримувати 50 % пенсії, яку повинен був отримувати мій чоловік згідно Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”? І чому я отримала лише 7500 грн. замість 60 мінімальних зарплат після смерті чоловіка(допомога родині померлого ліквідатора 1 категорії)?

  63. admin :

    Любов, маєте право. Подайте до УПФ заяву про відповідні нарахування і задайте питання, на якій підставі Вам їх не нараховують. Потім варто звернутися до суду з позовом.