АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Гру

19

Одержання документів з медичних закладів

Автор: Advocat

В ході підготовки матеріалів для подальших судових процесів, а також в ході судових розглядів у всіх видах судочинства (кримінального, цивільного, адміністративного, в справах про адміністративні правопорушення, у виконавчих провадженнях, та навіть у господарських справах) дуже часто виникає необхідність одержання документів про стан здоров’я учасників судових розглядів.

Найпростіший та найпоширеніший приклад: такі документи в обов’язковому порядку необхідні в справах про стягнення аліментів. Але ми зараз не будемо перебирати всі варіанти і приклади, адже їх безліч…

Нібито питання отримання медичної інформації про стан здоров’я особи на цей час вже достатньо чітко врегульовані діючим законодавством, але нажаль повсюдно і повсякчасно все ж постійно виникають проблеми, пов’язані з одержанням документів для подальшого використання в ході досудових, судових і післясудових проваджень.

Ми не будемо сьогодні детально торкатися тих випадків, коли лікарі та керівники медичних установ не повинні надавати інформацію про стан здоров’я пацієнтів. Це є тема окрема. В загальному зазначимо, що стороннім особам таку інформацію можна надавати виключно у порядку, визначеному законодавством.

Але ж дуже часто доводиться стикатися з тим, що таку інформацію і особливо медичні документи, що містять інформацію про стан здоров’я пацієнта лікарі і керівники медустанов без запиту адвоката або суду не хочуть надавати самим пацієнтам, тобто особам, яких ця інформація стосується безпосередньо. Також таку інформацію про стан здоров’я дітей не хочуть надавати без запиту адвоката або суду батькам (опікунам, піклувальникам) дітей.

Отже, слід звернути увагу відвідувачів сайту, що у відповідності до норм частин 1 та 2 статті 285 Цивільного кодексу України та статті 391 Основ законодавства про охорону здоров’я пацієнти мають пряме, безпосереднє право на особисте отримання інформації і документів, що містять відомості про їх власний стан здоров’я та/або стан здоров’я їх дітей, без будь яких запитів адвокатів, судів та інших осіб і установ.

Постійні відмови лікарів і керівників медичних установ у видачі самим пацієнтам на їх особисте звернення документів, що містять відомості про їх власний стан здоров’я та/або стан здоров’я їх дітей прямо суперечить вимогам зазначених норм законодавства.

Подібні безпідставні відмови і незаконні відмови медпрацівників і керівників медичних установ порушують законодавчо визначені права пацієнтів на отримання відповідної інформації і одночасно в багатьох випадках завдають істотної шкоди їх іншим правам і інтересам. Також такі відмови призводять до безпідставного затягування судових процесів, зриву розгляду судових засідань, а деколи навіть унеможливлюють подання сторонами судових розглядів доказів в судових процесах.

Звісно, для адвоката не є великою проблемою підготувати запит, але в будь якому разі це істотно затягує час на отримання документу. До того ж, не кожну інформацію медична установа має право надати навіть на запит адвоката. Тобто, для подання запиту потрібно ще виготовляти довіреність і додавати її копію до запиту. А це додаткові витрати коштів клієнта і додаткові витрати часу. Але ж одна справа, коли Ви самі готуєтеся до подання позову і час у Вас, здебільшого є. Але така ситуація має місце не завжди, адже інколи строки звернення до суду обмежені навіть 10-ма днями (по спорах з фіскальними органами, в справах про адміністративні правопорушення, у виконавчому провадженні, тощо). По ухвалах судів про залишення позову без руху, строк надання відповіді взагалі не більше 5-ти днів. А у тих випадках, коли, наприклад, позов подано до Вас, строки подання відзову, інших заперечень завжди дуже обмежені. І далеко не завжди, може навіть у більшості випадків, є можливість завчасно підготуватися.

Натомість запізніле одержання документів створює значні проблеми, а інколи й унеможливлює подання доказів в справах.

Таке «відсилання» медиків пов’язане не з незнанням ними законодавства, а з намаганням «перестрахуватися». Хоча здебільшого, це напевне пов’язане з тим, що медики, як і працівники будь якої галузі, вважають себе самими зайнятими людьми і ця «додаткова писанина» створює їм «зайві» витрати часу, отже вони шукають будь-якої причини, щоб хоча б на якійсь час від цього позбутися.

Тому, у разі, якщо Ви звертаєтеся до медичної установи або лікаря для одержання медичної інформації і документів про стан Вашого власного здоров’я та/або здоров’я Ваших дітей, не звертайте уваги не «стогони» і відмови медпрацівників, будьте наполегливими, вимагайте надати Вам документи, посилаючись на вищезазначені норми законів. Якщо Вам вперто відмовляють, пишіть письмову заяву про видачу, знову ж з посиланням на вищезазначені норми законодавства, негайно подавайте її керівникові через канцелярію медзакладу, з обов’язковою відміткою про отримання на Вашому примірникові заяви. Прийняти у Вас таку заяву теж зобов’язані. І нікуди медзаклад не подінеться, надасть інформацію, а Ви зекономите час і гроші.

А якщо медзаклад все ж буде затягувати з відповіддю, то той Ваш примірник заяви з відміткою про одержання медзакладом буде для Вас підтвердженням Вашого намагання отримати документи самостійно і підставою для подання клопотання про витребування відповідних відомостей судом.   Без такого підтвердження суд документи витребовувати не буде й у судовому розгляді Вас самих звинуватять у тому, що Ви не виконали свої процесуальні обов’язки, а тому самі винуваті! З усіма наслідками цього…

__________________________________________________

Публікація – грудень 2019 року

 

 



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *