АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Лис

22

Порядок прийому заяв у Пенсійному фонді

Автор: юрист Денис Кучерявый

Правління Пенсійного фонду України видало постанову відpensioner 15.10.2009 р. N 23-1 “Про затвердження Змін до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Ці зміни, в основному, стосуються порядку подання заяв з питань пенсійного забезпечення до органів Пенсійного фонду і порядку прийму цих заяв.

При цьому Правління фонду вирішило, що заява про призначення пенсії непрацюючим громадянам і членам їх сімей подається заявником особисто або через представника (по довіреності, посвідченої нотаріально), безпосередньо до органу Пенсійного фонду, який призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації). Заяву також може бути подано законним представником за місцем проживання (реєстрації) заявника. У випадках, коли особа, якій призначається пенсія, є неповнолітньою або недієздатною, заява подається батьками або опікунами (піклувальниками) за місцем їх проживання (реєстрації).

Щодо призначення пенсії працюючим громадянам і членам їх сімей (у зв’язку з втратою годувальника), то така заява, або заява про відстрочку часу призначення пенсії подається працівником (членом його сім’ї у зв’язку з втратою годувальника) до управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації . За бажанням особи така заява може бути подана особисто за місцем проживання (реєстрації).

Особи, які отримують пенсії за довіреністю, термін дії якої більше одного року, мають подавати заяви про припинення виплати пенсії у зв’язку з виїздом за кордон, поновлення виплати раніше призначеної пенсії, про виплату частини пенсії на непрацездатних членів сім’ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні тощо – через кожний рік дії такої довіреності.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, крім осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 01.07.2000 р. підтверджується даними персоніфікованого обліку за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до 01.01.2004 р. підтверджується спеціальним торговим патентом, або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків, а з 01.01.2004 р. – даними персоніфікованого обліку за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

При цьому слід зауважити, що у більшості таких громадян, при тимчасовому або постійному припиненні підприємницької діяльності зазначені документи традиційно вилучає податкова інспекція. Зазвичай, вони приєднують ці папірці до своїх наглядових справ. а тому слід порадити громадянам, які здійснювали підприємницьку діяльність до 01.01.2004 р. – забрати ці документи з ДПІ.

Період перебування на інвалідності у зв’язку із нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням підтверджується випискою з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Період отримання допомоги по безробіттю підтверджується до 01.01.2010 р. на підставі записів у трудовій книжці, а починаючи з 01.01.2010 р. – даними персоніфікованого обліку за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Особи, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС при призначенні пенсії із застосуванням норм статті 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” до заяви про призначення пенсії додають:

·посвідчення “ліквідатора”,

·довідку про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.88 р. N 122, або довідка військової частини, в складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об’єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

·посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи та довідка про період (періоди) проживання (роботи) на цих територіях, видана органами місцевого самоврядування.

Майте на увазі, що заяву про призначення, перерахунок, поновлення, переведення з одного виду пенсії на інший у Вас повинні прийняти незалежно від того – всі, чи не всі документи у Вас наявні. Якщо чогось не хватає, заява просто не розглядається органом Пенсійного фонду.

Пам’ятайте, що особі, яка подала заяву і документи має бути видана розписка працівником органу, що призначає пенсію (УПФ). У розписці має бути зазначена дата приймання заяви, а також перелік одержаних і відсутніх документів, які необхідно подати в трьохмісячний термін з дня прийняття заяви.

У разі працевлаштування (навчання) особи, якій призначено пенсію, такою особою протягом 10 днів надається органу, що призначає пенсію, довідка про прийняття на роботу (навчання). Надалі для проведення індексації подається довідка про розмір заробітної плати (стипендії) з урахуванням індексації.

______________________________________________________________

Публікація – листопад 2009 року

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


коментарів 8

  1. ОЛЕНА :

    Я була підприємцем з 2000 по 2004 рік а зараз оформляю пенсію. Згідно постанови потрібна довідка з ДПІ . при зверненні туди мені сказали що це конфіденційна інформація і надавати її мені не будуть..
    По секрету в пенсійному мені сказали шукайте знкайомих а податковій нехай вони зроблять копії. Але мають бути ж офіційні і легальні шляти підтвердити стаж.
    Підкажіть що робити

  2. admin :

    Ні яка інформація про Вас не є конфеденційною для Вас самої. Це є спосіб вибивання з Вас грошей, при чому, схоже, що за допомогою “пенсійників”. Напишить письмову заяву в ДПІ з проханням видати довідку і додайте, що Вам з незрозумілих причин не дали на усне зверненя. Можете приписати, що пожалієтеся в прокуратуру. Обовязково зареєструйте заяву в канцелярії і залиште собі копію з відміткою про отримання. Якщо щось – дісно звертайтеся в прокуратуру. Але, думаю, что для них вистачить і Вашої заяви.

  3. ЛЮДА :

    Здраствуйте.Скажите пожалуйста, мы подавали заявление на 6 месяцев и на 3 года, прошло на 1 год(как то поновому)как раз отменили на 3 года.Правда ли ето что нада будет каждые 6 месяцев подавать заявление на пересчет пенсии снова или же если на год, так раз пересчитали и всё.Напишыте пожалуйста ответ.Заранее спасибо.Если можна на мою почту.Большое спасибо.

  4. admin :

    ЛЮДА: срок обращения в суд с админисками – 6 месяцев. За больший период – только с указанием уважительных причин пропуска срока обращения в суд. И эти причины надо будет еще доказать

  5. Александр :

    Здравствуйте.Проблема вот в чем.
    Я участник ликвидации аварии на ЧАЄС 2-й категории. Удостоверение конечно же есть, есть и справка “122.
    Полгода назад подал документы в ПФ на оформление пенсии по возрасту ( мне 50 лет ). В 3 зоне я провел 112 часов с 30.11.1986 по 16.12.1986, как и написано в справке. ПФ прислал мне отказ, мотивируя это тем, цитирую:” довідка № б/н не має підстави видачи” И требуют первичные документы. К сожалению архивы не известно где, как быть, есть ли шанс в судебном порядке добиться положительного результата.

  6. admin :

    Александр: думаю, что шанс есть, но детальнее не скажу, надо видеть все Ваши документы.

  7. Микола :

    доброго дня.
    питання про оформлення пенсії, чи можу я оформити по довіреності пенсію за свою матір, яка перебуває за кордоном?

  8. admin :

    Микола: можете, але якщо матір офіційно виїхала на постійне місце мешкання за кордон, то будуть проблеми