АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Кві

7

Посвідчення довіреності на представництво в справах по КАС

Автор: юрист Денис Кучерявый

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) своїм листом вiд 24.02.2011 № 274/11/13-11 надав роз’яснення щодо можливості посвідчення судом довіреностей на представництво інтересів сторін в адміністративному процесі. Безпосередньо це роз’яснення пов’язано зі зверненням Регіонального представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні.

У цьому зверненні було порушено питання щодо представництва інтересів іноземців та осіб без громадянства під час оскарження ними рішень суб’єктів владних повноважень щодо надання, втрати та позбавлення статусу біженця, зокрема, щодо можливості посвідчення судом довіреностей таких осіб на представництво їхніх інтересів у суді.

Але, оскільки вважається, що процесуальні правила у нас одні для всіх, то це роз’яснення безумовно можна вважати таким, що стосується всіх.

ВАСУ звернув увагу адміністративних судів на таке.

Відповідно до частини четвертої статті 58 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС) довіреність фізичної особи на ведення справи в адміністративному суді посвідчується нотаріально або посадовою особою підприємства, установи, організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні, чи за рішенням суду або за місцем його проживання (перебування). За змістом цієї статті суд належить до суб’єктів, що можуть посвідчити довіреність фізичної особи (може ця думка і спірна, але за змістом – правильна). Посвідчення довіреності здійснюється за його рішенням.

Відповідно до частини другої статті 158 КАС судове рішення, яким суд зупиняє чи закриває провадження у справі, залишає позовну заяву без розгляду або приймає рішення щодо інших процесуальних дій, клопотань, викладається у формі ухвали. Таким чином, у разі заявлення фізичною особою-довірителем клопотання про посвідчення судом довіреності на ведення справи в адміністративному суді суд може ухвалою посвідчити таку довіреність.

Питання про посвідчення довіреності належать до питань, які вирішуються у ході судового розгляду і не включені до частини четвертої статті 160 КАС, а тому такі ухвали суду можуть мати усну форму. У разі задоволення заявленого клопотання щодо посвідчення довіреності на ведення справи в суді суд без виходу до нарадчої кімнати постановляє ухвалу, яка заноситься секретарем судового засідання у журнал судового засідання (частина шоста статті 160 КАС). Оригінал довіреності або засвідчена підписом судді копія з неї згідно з вимогами частини першої статті 58 КАС приєднується судом до справи.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *