АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Чер

2

Продовження пропущеного строку для прийняття спадщини

Автор: Advocat

У статті «Вчасно починайте оформляти спадщину!»  від 23 травня 2018 року  ми писали про те, як уникнути пропуску строку звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.

Але, все ж, якщо Ви його вже пропустили, Вас очікують проблеми.

Для їх вирішення Вам все одне буде необхідно для початку звернутися до нотаріуса з заявою про бажання прийняти спадщину, але він вже буде вимагати від Вас відповідні документи (якщо у нього їх не має у вже раніше відкритій за заявою інших спадкоємців спадковій справі). Потім, нотаріус, якщо він з якихось причин не вбачає підстав для оформлення на Ваше ім`я спадщини, або бачить якісь перешкоди для цього, повинен надати Вам постанову про відмову від вчинення нотаріальної дії. Така постанова є обов`язковою для звернення до суду. Вимагайте від нотаріуса таку постанову, адже суд не прийме справу до розгляду за її відсутності.

Далі, подальше вирішення цієї проблеми залежить від дати її виникнення, в зв`язку з вступом в дію з 1 січня 2004 року діючого на цей час Цивільного кодексу України.

 

Якщо спадщина відкрилася після 1 січня 2004 року, тобто, якщо спадкодавець помер 1 січня 2004 року або пізніше, приблизний алгоритм дій є наступним:  

якщо викладена у постанові нотаріуса причина відмови у вчиненні нотаріальної дії стосується пропуску Вами строку звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, Вам слід звертатися до суду з позовом про поновлення строку для подання заяви про прийняття спадщини. Відповідачами в позовній заяві зазначаються інші спадкоємці, а у разі їх відсутності – орган місцевої влади, на території якого знаходиться спадкове майно (ст. 1277 ЦК). При розгляді справи про визначення додаткового строку на прийняття спадщини не потрібно залучати нотаріуса або державну нотаріальну контору в якості третіх осіб.

Головне: зазначити у позові поважні причини пропуску Вами 6-ти місячного строку після відкриття спадщини. Тобто Ви маєте вказати не причини того, чому Ви 10 чи 20 років не зверталися до нотаріуса для оформлення спадщини, а саме причини пропуску 6-тимісячного строку в період з дати смерті спадкодавця. Причини Вашої бездіяльності після спливу цього 6-тимісячного строку суд не будуть цікавити.

Ну і, безумовно, у позові Ви маєте не просто зазначити поважні причини пропуску, а й вказати докази на їх підтвердження. Це, зазвичай, можуть бути документи та/або покази свідків.

Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, встановленому ст. 1269 ЦК. З рішенням суду, після набрання ним чинності, йдете до нотаріуса. Тільки не пропустіть строк знову, більше Вам його навряд поновлять.

 

Які причини пропуску строку для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини визнаються поважними?

На це питання дає відповідь  абзац 6 пункту 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» і Лист Вищого спеціалізованого суду України від 16.05.2013  № 24-753/0/4-13, згідно з якими поважними є причини, що пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Це може бути: тривала хвороба, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо. Навіть необізнаність про існування заповіту не завжди може бути поважною причиною пропуску строку (постанова ВСУ у справі № 6-1320цс17 від 23.08.2017).

 

Якщо ж спадщина відкрилася до 1 січня 2004 року (строк на прийняття якої закінчився до 1 січня 2004 року), або якщо вона була прийнята до 31 грудня 2003 року хоча б одним зі спадкоємців, є деякі відмінності: спадкування здійснюється у відповідності до норм Цивільного кодексу Української РСР 1963 року, якій діяв до 31 грудня 2003 року.

Передбачений ст. 549 ЦК УРСР шестимісячний строк для прийняття спадщини може бути продовжений судом за заявою заінтересованої особи при доведеності поважності причин його пропуску. У разі продовження зазначеного строку суд одночасно вирішує питання про визнання за позивачем права на належне йому майно, що збереглося в натурі, або на грошові суми, коли воно реалізоване (пункт 2 Листа ВССУ від 16.05.2013  № 24-753/0/4-13). Якщо в указаний строк позивач вступив в управління або володіння спадковим майном або його частиною, суд із цих підстав вирішує питання про визнання права на спадкове майно, а не про подовження пропущеного строку (Постанова ВСУ від 18.01.2018 року в справі № 556/1354/15-ц).

 

 

 

 

______________________________________________________________________

 

Публікація – червень 2018 року



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *