АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Жов

9

Чи потрібна норма алкоголю в крові водія?

Автор: Advocat

У Російській Федерації на цей час триває жвава дискусія про заходи щодо зміцнення безпеки дорожнього руху. Одним з істотних питань цієї теми є гранично припустима норма вмісту алкоголю в крові водія. Як відомо, в Україні ця норма становить 0,2 проміле. Проте, тема актуальна й для України, оскільки занадто багато хто в Росії налаштовані

встановити для російських водіїв нульову норму вмісту алкоголю в крові, а наша влада вкрай схильна до мавпування відносно норм законодавства (якщо не з Європи, то з Росії).

Не завжди запозичення чужого досвіду погано, іноді дуже навіть добре застосувати відпрацьовану практику. Наприклад, на мою думку, з огляду на подібність, а практично – ідентичність споконвічного кримінального процесуального законодавства РФ і України, а також умов його застосування, було дуже правильним просто списати дослівно вже досить відпрацьований на практиці й дороблений на їхніх помилках російський КПК, а не морочити народу й правоохоронній системі України голову зі своїми власними плутаними нововведеннями – малозв’язними надирками-складками із процесуального законодавства різних країн. Але тепер, ми замість того, що б учитися на помилках інших, будемо багато років робити й виправляти (при чому, не завжди) свої помилки. А це – тисячі скалічених доль.

Однак, щодо норми алкоголю в крові – не той випадок, коли варто вторити думці російського керівництва. Більш того, в умовах наших країн, таку норму встановлювати вкрай безвідповідально – по-іншому не скажеш. І питання не в тому, що я за дозвіл водіям «трошки випити» за кермом (не повинен водій пити ні грама). І не в тому, що органи дорожнього контролю (ДАІ, ГІБДД, або хто там буде надалі) будуть зловживати своїм становищем, або будуть якісь корупційні прояви. Навіть якщо не буде корупції й зловживань, то в наших країнах ніхто не буде розбиратися: пив ти чи ні, якщо в тебе у крові, приміром – 0,1 проміле. Все – до суду і покарання!

Але ж це може призвести до цілком безпідставного й несправедливого притягнення до відповідальності зовсім невинних людей. І обов’язково буде приводити до такого результату!

Чому? Тому, що невеликі дози алкоголю містяться в крові багатьох людей, які навіть і не намагалися вживати алкогольні напої.

Алкоголь супроводжує життєдіяльність людини із прадавніх часів – з тих пір, як люди навчилися готувати і зберігати продукти харчування методом сквашування або шумування. І це стосується не тільки вина, пива й т.п. У продуктах природного шумування – кисляк, квас, мочені ягоди й плоди й т.п. завжди міститься 1 – 2 % алкоголю. Регулярно надходячи до організму у таких дозах, алкоголь бере участь у метаболічних процесах, підтримуючи почуття комфорту (інколи – хибно), бадьорості, знижуючи напругу й тривогу й навіть, на думку фахівців, піднімаючи імунітет.

0,0 проміле алкоголю в крові людини не може бути за визначенням. Деякі лікарі-наркологи завзято стверджують, що якщо людина не вживала алкоголь, то значення 0,0 проміле є цілком нормальним. Дозволимо собі з ними не погодитися, оскільки при нульовій нормі, щоб позбутися прав, деколи досить випити пакетованого соку або просто згадати про алкоголь. Але ж водійське посвідчення не всім потрібне лише для того, що б тільки покататися. Для багатьох це – робота, єдине джерело існування. Та й для тих, хто водінням не заробляє на життя, воно є невід’ємною потребою (до дачі добратися й т.п.).

Наедемо список деяких (!!!) продуктів і навіть інших дій, здатних підвищити вміст алкоголю в крові людини й додати сивини будь-якому водієві. При чому, ми почнемо навіть не з напоїв. Отже:

1. чорний хліб з ковбасою: 0,2 проміле;

2. тістечка, кремові торти й багато інших кондитерських виробів. Лише одна «ромова баба» ( і не тільки вона) може збільшити рівень алкоголю в крові до 0,3 проміле. Але ж Ви, уживаючи торти, тістечка та таке інше далеко не завжди можете навіть припускати, що там міститься алкоголь;

3. апельсини: навіть один плід може підвести водія «під статтю»: 0,17 проміле;

4. банани: якщо вони вже хоч ледве переспіли – це 0,22 проміле;

5. шоколад: 8 шоколадних цукерок дають 0,1 проміле, а такі як, наприклад, «Вишня з коньяком», те й зовсім 0,3 – 0,4 проміле 1 2 цукерки (але з останніми хоч знаєш, що вони з алкоголем і можна не їсти);

6. льодяники: усього лише одна цукерка «Холлс із ментолом» (і не тільки «Холлс», з ментолом – усі містять) – 0,1 проміле;

7. квас: після пари склянок холодненького кваску 0,3 – 0,6 проміле вам забезпечені;

8. фабричні фруктові соки: для їхнього виробництва, як правило, використовують спеціальний концентрат на спирті. При цьому, якщо такого концентрату «бухнули» трохи більше (а в нас це не проблема…) або ж упаковка із соком якийсь час стояла в теплі, а не в холодильнику, то в крові виявиться вміст алкоголю до 0,4 проміле;

9. кумис: 0,4 проміле;

10. кефір, якщо він не зовсім свіжий, може дати до 0,2 проміле. Такий самий результат дають йогурт і кисляк.

 

При нульовій нормі для алкоголю в крові, у всіх випадках вживання «за кермом» цих і багатьох інших продуктів, Ви будете засуджені за керування автомобілем у нетверезому стані, незалежно від того, пили Ви чи ні. І нічого Ви не доведете! Хіба що будете півроку або рік бігати по експертизах і судитися, витратите на це купу грошей, які ніхто не поверне навіть у позитивному для Вас випадку (ніхто ж не винуватий – закон такій!..). Але й позитивний результат можливий тільки в обмеженому числі випадків, при правильних діях водія під час оформлення адмінматеріалів і в суді (це окрема тема).

Безпідставно постраждати можна не лише від продуктів і напоїв. У спреї-освіжувачі для порожнини рота, як правило, міститься етиловий спирт. А тому алкотестер цілком може показати 0,4 – 0,5 проміле, хоча в кров цей алкоголь не повинен потрапити, якщо Ви не будете занадто багато бризкати собі в рот.

Аптечні спиртовмісні настойки – 40 крапель кропиви собачої, корвалолу, корвалдину, валокордину, календули, валеріанки, валосердину, барбовалу, перечної і ментолової настойок, глоду, півонії, кореня солодцю й т.п. – дають 0,1 проміле.

Погана новина для водіїв – курців: 1 сигарета дає в кров 0,2 проміле.

Крім того, навіть спогад про холодний кухоль пива або чарочці горілки (кому – що…) може підвищити вмісту алкоголю в крові.

Більш того, в крові багатьох людей підвищений природний вміст алкоголю, що може бути викликано біохімічними процесами: спирт утвориться як побічний продукт низки реакцій. Називається це природне явище ендогенним етанолом. Його рівень у крові може сягати 0,1 – 0,2 проміле». Та що: таким людям права не видавати? Або їм заздалегідь робити експертизи й довідки із собою возити? Та далеко не кожний, а швидше за все, практично ні хто не знає свій фоновий природний вміст алкоголю в крові.

При всьому, існує маса природних факторів, які підвищує або знижують кількість алкоголю в крові. Вуглекислий газ, що міститься в газованій воді, використовуваної при готуванні, наприклад, фруктових коктейлів, або сама газована вода, у цілому прискорює процес всмоктування алкоголю у кров, у тому числі й алкоголю, який надійшов не з напоями.

Присутність їжі в шлунку так само впливає на рівень алкоголю в організмі. Якщо шлунок і дванадцятипала кишка не містять у собі твердої їжі, алкоголь швидше входить у зіткнення зі стінками, через які всмоктується в кров. Присутність їжі в шлунку й дванадцятипалій кишці перешкоджає усмоктуванню алкоголю через їхні стінки й, таким чином, зменшує максимальний досяжний рівень алкоголю в організмі. При вживанні жирної їжі усмоктування в шість разів довше, ніж натще.

У жіночому організмі концентрація алкоголю завжди досягає більш високого рівня при однаковому споживанні й рівній вазі із за меншої кількості води в організмі жінок.

Порядок дій працівників ДАІ по виявленню у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції встановлено відповідною інструкцією, яку затверджено спільним наказом МВС України і МОЗ України від 09.09.2009 р. N 400/666 (досить символічний номер!).

____________________________________

 


коментарі 4

  1. степан :

    Доброго дня скажіть будь-ласка допустима норма алкоголю в крові 0.2 промілі мене зупинив ДПС і дали мені алкотестер він показав 0,09 я нерозумію я повинен платити штраф чи ні

  2. admin :

    степан: якщо Ви не визнали, що вживали алкогольні напої перед тим, як сісти за кермо, то підстав для притягнення Вас до відповідальності по ст. 130 АК не має. Остаточні залишки алкоголю в крові у такому розмірі не тягнуть відповідальності. Якщо ж Ви таки вживали алкогольні напої і визнали це – Вас можуть притягнути до відповідальності. Рішення приймає тільки суд.

  3. прохожий :

    по теме: поделюсь.чем владею.Большинство из нас помнит америкосовские вестерны,когда копы тормозили тачку в подозрении бухого драйвера и просили его посчитать до десяти и пройтись по прямой метров 5…Такое примитивное тестирование сегодня вызывает только улыбку..Нынче все определяет электроника,но введение в законодательство требование абсолютного нуля- это абсурд.естественно.До недавних пор в Штатах содержание 0.1 было совершенно легитимным(по приборам),теперь ужесточили до 0.08(это на среднего взрослого мужика – бокал пива= фужер сухого=полтешок белой).Откуда взяли лимит 0.08? Яйцеголовые медики исследовали тысячи подопытных пиндосов и пришли к выводу,что 0.1 никак невлияет ни на реакцию,ни на зрение взрослого мужика за баранкой!Но соплякам до 18-ти(а права выдают с 15-ти лет)верхний предел безопасности- 0,08.Вот и подравняли всех под эту гребенку,чтобы не морочиться с определением возраста подозреваемого…Более того,мне доводилось читать отдельных авторитетных амеровских спецов по этой части,утверждающих,что маленькая(допустимая законом)доза бухла только стимулирует водилу к дисциплинированности,тмпа он,зная что чуток под балдой- едет осторожно,как мышь под веником- не превышает скорость,не игнорирует светофоры и стоп-знаки,поскольку не уверен в концентрации…

  4. прохожий :

    Еще чуток добавлю впечатлений от своего 13-летнего водиловского опыта в Сев.Америке- бояться пъяного водилу здесь следует не столько(хотя все под богом ходим!), а и нек-рых др.категорий наездников.Поясню: из коренных- 80-90 летних “наездников”- полуслепые-полуглухие склеротики,практически неспособные ходить пешком(законы вроде бы и обязывают их проходить ежегодный медосмотр после 75 лет на предмет пригодности к вождению,но если он\она считает,что еще вполне,то врач подмахивает с облегчением,хотя никто не даст гарантии,что такая древность через 5 минут не перепутает педаль газа с тормозом(прецендентов немерянно).И др.рисковая категория- цветные(просю пардону за неполиткорректность)- китайцы,негры,арабы…Эти парнии по-сухому на родине едва управляли верблюдами,пандами и пр.страусами, а уж по льду в 40-градусный мороз- это и вовсе жесть!Ну и еще одна категория уродов за рулем- это таксисты(а они на 99.9% – чернокожие мусульмане)- от этих ребят инстинктивно держусь за километр подальше,ибо для него подрезать тебя-как высморкаться,а помигать на повороте или смене линии- не царское дело,бля!За ними стоят ихие ассоциации и профсоюзы с матерыми адвокатами,естесвенно…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *