АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Січ

13

Чи є доказом електронне листування?

Автор: admin

Верховний Суд у справі № 922/788/19 розглянув питання про можливість використання роздруківки електронного листування без електронного підпису в якості доказу в справі.

Суд ухвалив, що угода може відбуватися усно або в письмовій (електронної) формі. Сторони мають право обирати форму угоди, якщо інше не визначене законом. Угода, для якої законом не встановлена ​​обов’язкова письмова форма, вважається вчиненою, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків.

У відповідності зі статтями 3, 5, 8 Закону України «Про електронні документи й ​​електронний документообіг» юридична чинність електронного документа, в якості доказу, не може заперечуватися винятково через те, що він має електронну форму. Аналогічно: правова позиція Верховного Суду в складі колегії суддів Касаційного господарського суду (Постанова від 27.11.2018 г.  у справі № 914/2505/17).

Верховний Суд указав, що роздруківка електронного листування не може вважатися електронним документом (копією електронних документів) у розумінні спеціального закону, згідно з яким електронний документ — документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа.

Відповідно до частин першої, другої статті 6 Закону України «Про електронні документи й ​​електронний документообіг» електронний підпис є обов’язковим реквізитом електронного документу, який використовується для ідентифікації автора та/або підписання електронного документу іншими суб’єктами електронного документообігу. Накладенням електронного підпису завершується створення електронного документа.

 

 

За публікацією сайту «Я и Закон» 

 

Наша примітка:

не вдаючись у деталі, слід звернути увагу зацікавлених відвідувачів сайту на те, що не варто занадто сподіватися на цю постанову Верховного Суду в кримінальних провадженнях, адже можуть бути нюанси…

________________________________________________________________

 

Опубліковане на нашому сайті – січень 2020 року

 



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *