АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Сер

27

Ще про відеоконференції під час судових розглядів

Автор: Avtor

на русском языкеНасамперед зазначимо, що новим Кримінальним процесуальним48C6C4B796A83 кодексом України запроваджено можливість використання прогресивних норм кримінального процесуального законодавства в частині проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Положеннями статті 336 Кримінального процесуального кодексу України встановлений чіткий порядок та зазначені основні умови проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Так, судове провадження у режимі відеоконференції, так зване дистанційне судове провадження, може здійснюватися у разі:

1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров’я або з інших поважних причин;

2) необхідності забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;

5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Головною умовою проведення дистанційного судового провадження є згода обвинуваченої особи.

Відповідно до статті 336 Кримінального процесуального кодексу України, дистанційне судове провадження може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, Верховному Суді України під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких належить до компетенції суду.

Рішення про здійснення дистанційного судового провадження ухвалює суд.

На виконання доручення Президента України від 27.04.2012 № 1-1/940 щодо обладнання приміщень органів досудового слідства, установ попереднього ув’язнення, установ виконання покарань та залів судових засідань технічними засобами для участі осіб у здійсненні слідчих чи інших процесуальних дій шляхом проведення відеоконференції, Державною пенітенціарною службою України (далі – ДПтС України) за участю Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) організовано відповідну роботу.

Так, на сьогодні ДПтС України у повному обсязі виділені та облаштовані 336 приміщень для відеоконференцзв’язку з судами:

– 94 приміщення в установах попереднього ув’язнення;

– 242 приміщення в установах виконання покарань.

Державним підприємством «Інформаційні судові системи» ДСА України в установах ДПтС України встановлено 33 комплекти обладнання дистанційного відеоконференцзв’язку:

– 31 комплект у 26 слідчих ізоляторах;

– 2 комплекти у 2 установах виконання покарань.

Крім того, системи відеоконференцзв’язку впроваджені в усіх апеляційних судах областей, міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим. В установах ДПтС України до кінця поточного року планується встановити 150 таких систем.

Протягом минулого та поточного років у слідчих ізоляторах проведено 1759 судових засідань у режимі відеоконференції.

На мою думку, проведення таких засідань позитивно впливає на строки судового розгляду кримінальних справ, дотримання «розумних строків» судового розгляду у світлі Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також забезпечує можливість повнофункціональної реалізації особою, яка тримається під вартою, права брати участь в судовому засіданні безпосередньо або викласти свою позицію шляхом використання системи відеоконференцзв’язку.

Також, хочу зазначити, що завдяки реалізації положень нового Кримінального процесуального кодексу України кількість осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах з початку 2013 року зменшилася більше ніж на 5 тис. осіб, а за період з початку 2012 року – більше ніж на 12 тис. осіб.

Наразі у слідчих ізоляторах тримається 24873 особи, всі вони забезпечені побутовими умовами, що відповідають правилам санітарії та гігієни, зокрема, норма площі в камері для однієї взятої під варту особи відповідає вимогам статті 11 Закону України «Про попереднє ув’язнення» та кожному з них надано індивідуальне спальне місце.

Заступник начальника департаменту – начальник управління режиму, нагляду і безпеки Департаменту охорони, нагляду і безпеки, режиму та контролю за виконанням судових рішень Державної пенітенціарної служби України підполковник внутрішньої служби О.А Бондаренко

За публікацією сайту Міністерства юстиції України.

************************************************************************

Доповнення нашого сайту до опублікованої статті: варто також знати, що використання відеоконференцій під час судових розглядів передбачене не лише нормами Кримінального процесуального кодексу.

Зокрема, стаття 158-1 Цивільного процесуального кодексу України дозволяє та регламентує участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції під час розгляду цивільних справ. У цивільному процесі суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника цивільного процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. При чому, участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції згідно з правилами цієї статті, теоретично, може відбуватися під час розгляду справ також і у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій та під час перегляду справ Верховним Судом України.

Аналогічну можливість під час розгляду адміністративних справ надає стаття 122-1 Кодексу адміністративного судочинства України, а при розгляді господарських справ – стаття 74-1 Господарського процесуального кодексу України.

____________________________________________________________

Публікація – серпень 2011 р.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *