АДВОКАТСЬКЕ бюро
Кучерявого Олега Петровича

повний комплекс юридичних послуг, захист інтересів громадян і юридичних осіб

Бер

3

Боротьба з бідністю і прокуратура

Автор: Advocat

на русском языкеНовий Президент України на другий день після вступу на посаду – 26 лютого 2010 видав Указ “Про невідкладні заходи з подолання бідності” (№ 274/2010). Відповідно до Указу, Президент виходив з нагальної потреби в якнайшвидшому подоланні цієї однієї з найболючіших проблем суспільства, від якої страждає значна частина населення України, насамперед сім’ї з дітьми, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безробітні, інваліди, пенсіонери, бездомні громадяни, безпритульні діти.
Та яка суттєво обмежує можливості людського розвитку, породжує масштабні соціальні конфлікти, становить загрозу єдності суспільства та національній безпеці України.

Указом дано низку доручень різним органам. Не має необхідності в даній статті розглядати всі з них: подивимось – як вони будуть виконуватися, якщо взагалі будуть…

Але, з найбільш важливих для використання юристами та і іншими людьми на цей час напевне слід зазначити пропозицію Президента на адресу Генеральної прокуратури України: вжити в установленому порядку заходів нагляду за додержанням соціально-економічних прав людини і громадянина, додержанням законів із цих питань органами виконавчої влади, їх посадовими особами, зокрема Кабінетом Міністрів України, його посадовими особами Закону України “Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати”.

Суть в тому, що така пропозиція на адресу Генеральної прокуратури відкриває шлях для використання цього Указу в боротьбі з всілякими обмеженнями, які влаштовують органи влади різних рівнів при виконанні законів про соціальний захист населення. Зокрема, при будь якій невиплаті або недоплаті платежів у розмірах, які визначені законом, можна звертатися до органів прокуратури для притягнення винних осіб до відповідальності, з посиланням на Указ, а саме – на його четвертий пункт. Раніше при подібних зверненнях прокуратура давала лише відписку – рекомендацію про звернення до суду. Тепер, в деяких випадках може бути і прокурорська реакція.

Щоправда, істотні сумніви в дієвості цього пункту Указу викликає слово “пропозиція”, адже пропозицію можно брати до уваги, а можна і не брати…

______________________________________________________

Публікація – березень 2010 року

Зацікавила публікація?
  • Одержуйте нові публікації по RSS або E-mail.


Коментарі закриті.